Аз съм ползвал BSD и мога чистисърдечно да ти кажа.......PCBSD е това,което ти трябва.То е изключително user friendly да не кажа повече от много подобни линукс дистрибуции.Има инсталация на програми подобна на .exe в Уиндоус.Тук те имат разширение .pbi.Базирано е на FreeBSD и не е лишено от възможността да си го ъпдействаш или инсталираш програми в стил BSD,т.е. портове.Буквално е направена за идиоти,толкова лесно се бачка с нея.За мен всичко друго базирано на BSD е далеч от истината.По-нагоре се спомена и още един дериват,а именно DesktopBSD.Ползвал съм го,хубав е,но........не се пускат често нови версии и според мен проекта е занемарен или не се подхожда сериозно към разработването му.За мен това е напълно достатъчно за да го подмина.Успех и със сигурност няма да съжаляваш.Аз доста време се задържах на PCBSD даже понякога си мислех дали изобщо да се занимавам с нещо друго.Определено BSD си е зарибявка поне за мен.А и все пак това ще ти послужи като трамплин евентуално към чистото FreeBSD.Tова е като да си начинаещ и да почнеш с убунту и като посвикнеш минаваш на Дебиан.Успех и се похвали като се справиш със супер елементарната инсталация. Забравих да спомена,че в последните версии на PCBSD е добавена възможността да се стартира като LiveCD.
P.S.Метни едно отко тук:
http://pbidir.com/ .Това е софтуера за PCBSD във формата,който ти споменах- .pbi.Ще паднеш от стола колко добре е" подплатено "това BSD