Автор Тема: Много въпроси от един начинаещ!  (Прочетена 1878 пъти)

sleep_deprivation

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте на всички!
Преди 2 дена изтрих уиндолс 7 , и реших да пробвам нещо ново.
Тъй като отскоро се занимавам и с metasploit  air-crack реших направо да си инсталирам Backtrack 4 R2 . Засега съм успял да си пусна нет-а , да си настроя яркоста на монитора и да инсталирам няколко програмки (Skype , Vuze , Totem( още не съм го ползвал но предишния Koffeine беше с много лошо качество).
Сега имам няколко въпроса.
Едва едва успях да инсталирам дривер за видеокартата ми (тук да вметна имам ASUS KJ52 лаптоп ATI Mobility Radeon HD 5145 1gb , CPU intel i3 350m друго няма да ви трябва сигурно)
Инсталирах го с цел да проверя на каква резолюция работи . Защото не можах да намеря как да я променя.Как да я променя , драйвера има ли графинчен интерфейс , защото като написах aticonfig ми излязоха 5 страници команди!
Има ли нещо като флекс тейп (както имаше за ХР ) или по друг начин по който да пиша с бг фонетика.
Има ли начин да изключа пада и по-точно това че като чукнеш по него все едно си цъкнал с мишката , защото пречи докато пиша  , сега съм го изключил от БИОС обаче сега въбоще не работи а аз искам да мога да си места курсора с него.
Може ли ако може да ми разясните основните екстеншъни.Примерно какъв е еквивалента на .ехе в линукс и други подобни.
Да ми препоръчате хъбав плейър който да чете повечето формати.
Знам че сигурно има много такива теми но съм на работа и нямам време да ги преглеждам всичките, ще съм благодарен ако ми разясните как стоят нещата.
ПС: към лаптопа имам включени колони обаче линукса изглежда не ги отразява, и си свири през спиикърите на лаптопа.Как да го накарам да разпознае колоните.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Много въпроси от един начинаещ!
« Отговор #1 -: Dec 22, 2010, 22:17 »
не, няма флекстайп. Ако си с KDE 3.5 както подозирам има "Система">>"настройки">>"контролен център". От там можеш да променяш клавиатурната подредба - "локализация">>"клавиатурни подредби" и резолюцията от "периферия">>"монитор".
Рутери ли ще хакваш, та се набута с тоя backtrack. Нямаше ли Ubuntu, Kubuntu, Mint, Mandriva, fedora. Сложи една мента, да видиш, колко по- лесен ще ти е живота. А за филми използвай smplayer. Totem, освен, че е за Gnome графична среда също е доста слаб като плеър. kaffeine е по- добър от него, но не си инсталирал DVD кодеците.  В Linux признавам само два плеъра SMPlayer и VLC.
Вариант точно на exe в линукс няма. Инсталират се пакети. В твоят случай - .deb пакети. Ако имаш инсталирана програмата gdebi, като кликнеш с мишката върху пакета програмата ще го инсталира и ще свали свързаните с него пакети. Абе колкото и да ти обяснявам, вече е написано. По добре ползвай търсачката.
« Последна редакция: Dec 22, 2010, 22:39 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 22, 2010, 22:44 »
Ето от тук можеш да видиш как се инсталира АТИ драйвър.За видео плеяр kaffeine е перфектен,а и 0.8.6 е последната версия в която има подръжка на субтитли.За аудио си инсталирай amarok.
Еквивалента на .exe в Backtrack e .deb.Инсталацията става през конзола,Синаптик,а ако си дръпнеш нещо от друг източник инсталирането става с двойно почукване върху пакета.
Активен

jack_sparrow

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • Distribution: Puppy Linux, Ubuntu, Slackware
  • Window Manager: Gnome, IceWM, JWM, KDE
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 22, 2010, 23:42 »
Направо си сваляй SMplayer и не бери ядове :) Колкото до *.exe алтернативата - то това са ти (ако си с Дебиан базирана система) *.deb file-овете. *.exe можеш да инсталираш и на Линукс :) Има една хубава програма, която се нарича wine - тегли и се радвай -
sudo apt-get update
sudo apt-get install wine
Също можеш да инсталираш ресурс file-ове, кото най-често са във формат *.tar.gz или *.tar.gz2 - иначе наречени tarball.
За инсталиране на *.tar.gz ползваш следната команда в терминал:
tar -xvzf imeto-na-filea.tar.gz
./configure
make
make install
За инсталиране на *.tar.gz2 ползваш следната команда в терминал:
tar -xvjf imeto-na-filea.tar.gz
./configure
make
make install

Надявам се да съм бил полезен :) На мен тази информация ми беше нужна, когато започнах да се заигравам с Линукс :)
Активен

http://www.plamen-tsvetanov.org
Vir prudens non contra ventum mingit!

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 23, 2010, 07:12 »
В няколко реда не може да се отговори на въпросите. По добре прочети някоя книга за Линукс, за основните неща.
Колегите грешат малко за .exe. В Линукс изпълнимите файлове нямат разширение. Инсталират се в директории, означени с bin. Toest, изпълнимите файлове се  намират в /bin, /usr/bin и т.н. А пакетите .deb съдържат всички файлове на програмата - изпълним файл, споделени библиотеки, също и информация за програмата. В дистрибуцията има задължително програма - пакетен мениджър, която чете информацията за пакета и записва файловете където трябва, а също и изпълнява някои допълнителни настройки.

Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

sleep_deprivation

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 23, 2010, 14:19 »
Да още вчера намерих Ад/Ремув апликеишънс , и също има някакъв Synoptic който излгежда е по-подробен мениджър , и също така успява да ъпдейтва инсталираните вече апп'с ако не се лъжа.За файловата система ще чета някаде по-подробно , защото изглежда е доста разчупена.
Имам още едно въпросче , инсталирах AVG от .деб пакет като изплозвах споменатото по горе гдеби , инсталира се обаче къвто съм бунак преди да го сваля не прочетех дали има ГУИ и сега единственото което мога да права е да пиша в терминала avgscan <location> <options> . Проверих къде гдеби е инсталирало приложението , оказа се в директория /opt/.... С Konquerer  мога да се добера само до руут папката която си мислих че трябва да е главната, в смисъл по-горе от нея папки да няма , в руут няма папка "опт" , а преди си спомням с някакъв алтернативен експлорър можеше да брауза или в руут , или в "File System" където имаше папки бин , опт , етц и други...
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 23, 2010, 14:56 »
Антивирусна не ти трябва! ( освен ако не искаш да оправяш някой прецакан windows)
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 23, 2010, 15:11 »
Както казва колегата антивирусна не ти е нужна.А програма която си я инсталирал с dpkg можеш да премахнеш с тази команда от конзолата:
Код:
dpkg --purge [името на пакета.deb]
Активен

clovenhoof

• Напреднали
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 23, 2010, 15:39 »
Цитат
Вариант точно на exe в линукс няма.

Изпълним двоичен файл май най-се доближава.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain