Привет

Искам вашето мнение за следваща стъпка която ще направя - да разкарам Уиндоус 7-цата от лаптопа си. Искам линукс, на работа съм с Mint, а съм бил на линукс няколко пъти. Така че не съм начинаещ, макар и да не съм ескперт.
Но ... по принцип ми се иска да не слагам нещо твърде масово използвано - например убунту, федора, и т.н. Иска ми се да е малко по-оригинално. И се бях спрял на Мандрива. Само че тя много се е променила от последния път когато я използвах. А сега не ми харесва. И след много премисляне и на известно четене - реших да е BSD

И тук искам вашето мнение - дали това е удачно (засега е вариант NetBSD с KDE - макар и да стоя повечето време в конзолата - КДЕ-то си е най-красиво) за лаптопа ми (ето линк за кратка справка -
http://www.steltcomputers.com/e/toshiba-satellite-a500-1hk-6gb-p-2281.html). И вземам предвид следните съображения:
1. Най-важното е да няма хардуеърни проблеми ... искам да пасне идеално на машината.
2. Ще ми трябва php+apache+mysql, също подходящи едитори за уеб разработка.
3. Скайп със сигурност

4. Браузъри - всички възможни ... без ИЕ разбира се ... него ще пускам от виртуална машина най-вероятно. Например на opera няма вариант за BSD ...
5. Вариант за виртуална машина.
6. ДА може да маунтва без проблеми папки през самба ... защото минт-а нещо не го прави като хората и не мога да редактирам файлове на отдалечената машина. Мога да създавам и да трия, но не и да редактирам. (Затова ми се налага да ползвам едитори, които не едитват файлове, а при save трият стария и създават нов на негово място

... netbeans и gedit са такива.)
(Знам, че някои от нещата са малко тъпи на пръв поглед, но просто нямам идея как стои въпросът с "port" системата за софтуеър в сравнение с репозиторитата при линукса. Може да е и още по-лесно но просто не съм се докосвал до него досега.)
Ами ... това е като цяло

Много мерси за отговорите предварително, защото колкото по-бързо реша и го направя - толкова по-добре.
А с уиндоус-а се чувствам като в клетка ...

...