Автор Тема: Инсталация на Fedora 14 при наличие на Windows XP SP3  (Прочетена 2729 пъти)

nasoss

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 9
    • Профил
Здравейте,

Ако може някой да ми даде някаква информация как да си инсталирам Fedora 14 при наличие на WIN XP SP3  на компютъра.Искам да ползвам и двете OS на компютъра си.Със Wubi съм го тествал и работи,но аз искам да е инсталирано не със виртуална машина(Daemond Tools примерно), а по стандартния начин като му задавам място за root и място за swap.
Малко информация за машината ми и подготовката за инсталация:Имам 2 харда единия е 160GB,а другия 40GB.Разделени са както следва-снимка по долу.
C:28.8GB
E:28.8GB
F:120GB
G:9.76
Устройство G:9.76GB е празно и там искам да инсталирам Fedora 14 и като стартирам компютъра да ми дава да си избирам измежду Windows Xp и Fedora???Пращайте ми мнения препоръки.Страх ме е да не си затрия информацията която имам на компютъра затова питам предварително преди да започна да мажа.
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
1. Сваляш си Live CD имиджа и го записваш на едно СД като имидж (а не като файл в data диск!).
2. Рестартираш компютъра и зареждаш система от СД-то.
3. Преди да се логнеш в графичната среда като Live user, избираш долу от лентата държава България и клавиатура Английска Американска.
4. Логваш се като Live user
5. Можеш да разцъкаш насам-натам за да видиш дали всички устройства се виждат ...
6. Цъкаш върху иконата от десктопа "Инсталиране на диска"
7. Ще те пита къде да инсталира - инсталатора е преведен на български.
8. На посоченото място инсталиращата програма създава малък дял с ext3, който после монтира в /boot и такъв, заемащ цялото останало свободно пространство, в което с LVM прави три logival volume в една volume group и ги монтира после в /, /home и /swap
9. Ще те пита за часовника на компютъра. Долу има check box и обяснението за него е неясно. Не трябва да го маркираш. Инъче часовника на уиндоуса ти ще е с два часа назад. Ако някой ми каже как да си го оправя ще съм му благодарен.
10. Ще те пита коя система да се стартира по подразбиране, като избора е Fedora или Other, като това второто е твоя уин.
11. Ще те пита за парола на root
12. След като рестартираш и заредиш Fedora от диска, си добави българска клавиатура.
Ами това е.
« Последна редакция: Jan 28, 2011, 21:48 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3