Да де и аз си мислех, че да е някакъв си shell script ама и най-елементарните кодове са ми непоносимо трудни.
Искаш го наготово или искаш насоки за справяне?

1. Трябва ти if-else израз. Най-простата му форма (която ти е нужна) е
GeSHi (Bash):
if COMMAND1; then COMMAND2; else COMMAND3; fi
Това означава "изпълни COMMAND1 и, ако завърши с успех, изпълни COMMAND2, ако ли не - изпълни COMMAND3". COMMAND2 и COMMAND3 сам си ги каза. Под COMMANDn имам пред вид както името на командата (програмата), така и опциите и аргументите ѝ.
2.
COMMAND1 - разгледай добре с коя опция ще ти даде информация за всички процеси, които имат определено име на изпълнимия файл
3. Пробвай всички подкоманди в терминала, после целия if в терминал, за да се убедиш, че работи както трябва.
4. Сглобяваш си скрипта - слагаш if-а в текстов файл и си избираш име. Ако искаш да го изпълняваш като
GeSHi (Bash):
bash scriptname
това е достатъчно. Ако искаш да го изпълняваш като
GeSHi (Bash):
/path/to/scriptname
в началото на файла на първия ред сложи
GeSHi (Bash):
#!/bin/bash
(пътя до интерпретатора, който ти трябва, може и /bin/sh да бъде или някакъв друг), а за самия файл вдигни executable правото на твоя потребител.
Една малка забележка - ако ще е по вторият начин и скрипта е в текущата директория, изпълнява се не просто със
GeSHi (Bash):
scriptname
а с
GeSHi (Bash):
./scriptname
5. След като си видял, че скрипта работи с избрания от теб начин на извикване, можеш да зададеш този начин на извикване за shortcut команда.
Допълнително може да пренасочиш стандартния изход на COMMAND1 към нищото. Пренасочването на стандартен изход на команда става чрез поставяне на
GeSHi (Bash):
> filename
където filename е име на файла, към който да се пренасочи стандартния изход. В твоя случай filename е нищото, т.е. файлът /dev/null. Може и някакви други пренасочвания да си сложиш по твой избор.
Пробвай сам и пиши, ако срещнеш спънки.