Съжалявам за бруталния оффтопик, но гледам че тук сте се събрали хардуеристи. Някой тук занимавал ли се е с FPGA неща? Ако да - може ли да ме упъти кой kit е подходящ (баланса е цена/лесно като за начинаеш) - предполагам нещо на Altera/Xilinx? Има ли някакви варианти това да се програмира под линукс, защото като гледам разните VHDL симулатори/компилатори май са само уиндоус-базирани. Това се оказва от нещата, за които предварителният ми research удря много криво на камък, намирам някакви доста противоречащи си матр'яли и неща които уж се водят нещо като въведения в материята но някак си ми изглеждат доста езотерично. Чувал съм че въобще не била чак такава философия да се програмират тези неща, но от това, което чета не съм особено убеден.
Ами препоръчвам ти Xilinx имат всичко под Линукс. Ако желаеш си проектирай собственна платка, но ти препоръчвам да си я купиш. Съществува сериозен проблем със спояването на схемата, ако я проектираш платката. Ще имаш проблем и с изравняването на сигналите на стартер китовете им. Имат стартери за всяка една фамилия така че избирай. Важно е за какво искаш да го ползваш - много.
И тука не са се събрали хардуеристи, щом се занимават с Ардуино - абсолютно кръжочна работа. Ако бяха щяха да си имат сериозни платки, проектирани от тях, със съответните буфери и съгласувани входове, или щяха да прочетат презентацията ми от преди няколко години на една от поредните конференции за да няма въпроси кое на колко и какво държи, и как се реализира периферия към контролер. Както и нямаше да дадат 60 кинта за нещо което е 20. Ако някой смята да се заяжда кое колко струва - срещу 60 кинта и получава контролер с RS 485, RS 232, 16 буферирани изхода за 1А, клеми 16 оптрона за входове. Така че нека думите са подкрепени с факти.
Scada е приложима за всякаква автоматизация, но трябва да се знае баланса, колко да е на компютъра и колко да е разпределено между устройствата. Нещо планирано за големи автоматизации става и за малки, разбира се.