Linux-BG
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Регистрирай
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Linux за българи: Форуми
>
Нетехнически теми
>
Идеи и мнения
>
Казус: 5 статични публични IP адреса за 4 настолни компютъра + DVR + лаптоп
Страници: [
1
]
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Казус: 5 статични публични IP адреса за 4 настолни компютъра + DVR + лаптоп (Прочетена 1687 пъти)
b2l
Напреднали
Публикации: 4786
Distribution: MCC Interim
Window Manager: - // - // -
...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
Казус: 5 статични публични IP адреса за 4 настолни компютъра + DVR + лаптоп
«
-:
Mar 15, 2011, 11:09 »
Казуса е следният: Имам 5 статични IP адреса, а устройствата са ми 4 настолни компютъра, DVR и лаптоп. Искат да се ползват всички публични IP адреса. Какво измислих: switch + router - и така само един от настолните компютри ще е с частен IP адрес и лаптопа. Обаче не може да няма друг варинат в който да се ползват IP-тата.
Единственото ми задължение е DRV-а да е с публичен IP адрес, останалите компютри и лаптопа нямат такива ограничения, но от ръководството настояват да се ползват всички адреси, понеже сме били платили за тях - т.е. полагат ни се по договор.
Някакви идеи?
Активен
"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше
ntrance
Напреднали
Публикации: 696
Re: Казус: 5 статични публични IP адреса за 4 настолни компютъра + DVR + лаптоп
«
Отговор #1 -:
Mar 15, 2011, 11:19 »
Ако сложиш неква кутия линукс с една лан карта и да му на набиеш адреси от eth0 do eth0:5 ли там колко се пада и да ги натнеш или port forwarding към локалните ип адресите . Сомо предлагам .
Активен
b2l
Напреднали
«
Отговор #2 -:
Mar 15, 2011, 11:24 »
Добра идея и реализуема, но аз съм във Варна, а офиса е в София при повреда какво правим? Да им обяснявам по телефона какво да правят Абсурд просто - да им кажа: "Рестарт" - после ще трябва да се гръмна... Мен в момента ме е яд, че тия от видеонаблюдението ми обясняват как DRV-а трябвало да бъде с публичен адрес и по този начим ми изядоха едно от IP-тата. А съм сигурен, че DVR-а може да си работи и да имам връзка до тука дори и ако IP-то е частно.
Активен
"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше
ntrance
Напреднали
«
Отговор #3 -:
Mar 15, 2011, 11:39 »
офиса е в София при повреда какво правим? Не разбрах това изречение . Е ти си знаеш там нещата как ти седят другия вариянт
Клещи в ръка една ролка кабели
нали казваш че имаш swich
, слагаш и каскета и опъваш кабели.
Активен
b2l
Напреднали
«
Отговор #4 -:
Mar 15, 2011, 11:42 »
Е, то няма да ги слагам аз кабелите
. Идеята беше, че в един прекрасен ден може да изреват, че нямат нет - а аз не съм на място (без значение какво се е случило).
Активен
ntrance
Напреднали
«
Отговор #5 -:
Mar 15, 2011, 11:57 »
Незнам това е от мен ти си знаеш най добре .
Активен
Acho
Напреднали
Публикации: 6515
Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
Window Manager: console only
«
Отговор #6 -:
Mar 15, 2011, 12:26 »
И да не са от VivaCom-а 5-те ИП-та na един ADSL-модем ? Че те дават по 5. Просто ми е интересно, защо те карат да разделяш 5 ябълки на 6 човека (и то на всеки цяла да е). Ми да си вземат 6 IP-та, като искат да са 6 машини. Ще се чудиш какви гимнастики да правиш и да си тровиш нервите. Че и ремоте, някъде си.
Активен
CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.
tolostoi
Напреднали
Публикации: 1337
Distribution: Ubuntu
Window Manager: Unity
левел: авераж :)
«
Отговор #7 -:
Mar 15, 2011, 12:27 »
Ако правилно разбирам ... без много занимавка ...
Имаш switch, на него са закачи четирите машини с публичните адреси, закачи и рутера на switch-a. На рутера правиш NAT, закачaш dvr-a, прочети кои портове му трябват и ги пренасочи (принципно им трябват 2 порта) лаптопа остава и той там зад НАТ-а. По този начин ще "администрираш" само един адрес (този на рутера) за другите се оправя доставчика.
Активен
... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast
b2l
Напреднали
«
Отговор #8 -:
Mar 15, 2011, 12:38 »
@Acho - нали мобилтел купиха спектър нет и мегалан. Просто договора, който подписахме има клауза, в която ISP-то ти предоставя 5 IP адреса. Сега, аз какво да направя, че имам 6 устройства. Те ако бяха 10 компютъра например изобщо нямаха да ме закачат, ама понеже са с 1 само повече искат да се ползвали IP-тата.
@tolostoi - така ще направя, се чудех дали няма друг вариант.
Активен
tolostoi
Напреднали
Публикации: 1337
Distribution: Ubuntu
Window Manager: Unity
левел: авераж :)
«
Отговор #9 -:
Mar 15, 2011, 12:51 »
Аз поне не се сещам за друг, всъщност аз не бих им дал и другите IP-та, понеже може да имат други проблеми, като са зад НАТ са по скрити, а така с публичните адреси си е по опасно, пък и ако ти потрябва адрес, я за впн, я за нещо друго ... ще се чудиш кой да вземеш, въпреки, че и на ИП-то на рутера ще може да се реализира (зависи от задачката).
Активен
... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast
Страници: [
1
]
Нагоре
Изпечатай
« назад
напред »