Автор Тема: coming back...  (Прочетена 1639 пъти)

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
coming back...
« -: Mar 15, 2011, 21:54 »
не знам дали е от пафкането, ама реших че линукс пак ще бъде основна система за ползване при мен. Имам питане понеже искам да направя /, /home и swap партишъни, без излишни NTFS, типично линукс разделяне. ама си мисля, има ли някакво голямо значение дали ще направя primary, или logical разделяне, понеже съм го замислил така - / да направя на primary после да направя extended и от там logical home и swap партишъни, или направо и трите да ги направя на primary(все още помня че имаше някви 4 партишъна ограничение на примари). Другото ми питане е при ЕВЕНТУАЛНА смяна на дистрибуция, преинсталация или нещо от сорта какво ще се случи при положение че /home ще остава незасегнат а пък вътре са настройките на гном-а и програмите, дали ще трябва да ги трия тия неща за да не се получават обърквания, някой който ползва тъй системата си да ще ми разясни нали?
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: coming back...
« Отговор #1 -: Mar 15, 2011, 22:21 »
Почти винаги правя следното разделяне.
1 дял с размери около 30-40 ГБ, форматиран в eхt3 или  ext4 файлова система за root дяла
1 дял с обем от 2-3 ГБ за swap дял, форматиран в linux swap
всичко останало го форматирам в ext3/ext4 фаилова система и го оставям за Home.
Всички от гореизброените дялове са primary
Никога не съм имал проблеми в това отношение. home дяла го възприемай като D диска при windows. При нова инсталация го монтираш като Home на новата система без да го форматираш.
« Последна редакция: Mar 15, 2011, 23:19 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 15, 2011, 22:31 »
30-40 GB за руут?
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 15, 2011, 22:34 »
Няма голямо значение, но аз ВИНАГИ си оползотворявам 4-те праймъри партишъни, никога не правя един праймари и всичко друго в екстендет, дори много се дразня като отида някъде и и има windows там направено c - primary и d - logical  ::)
Съвет, направи дял за /boot в някаква разработена файлова система, ext3 примерно около 200-300 мб (всъщност и на 60-70 ще се събереш, но да сме ларж  ;D )
После направи / примерно 15 -20 гб (можеш и на много по-малко да се събереш, но ако ти кефне да компилираш нещо, като почнеш да слагаш dev пакети и ще ти отеснее или пък игри да слагаш някъде там) после си напарави и /home колкото искаш. При мен лично се е наложила практика да правя още един дял след home като сторидж. Сега всеки ще каже, че може и на home, но като ми щукне да инсталирам някое дистро си цепя колкото искам от този сторидж дял и си инсталирам каквото искам, без да се притеснявам от resize на партициите и т. н. SWAP не съм ти писал, ти си знаеш, за boot трябва да е primary дори е добре да е първи дял, преди трябваше и да е boobtable но вече груб е по умен и не му пречи.
Също вариант е след /boot да направиш lvm и в него всички други дялове, но забравяш да ги ползваш за какъвто и да е windows, иначе LVM има предимства.
« Последна редакция: Mar 15, 2011, 22:36 от tolostoi »
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

shoshon

• Напреднали
  • Публикации: 497
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 15, 2011, 22:49 »
Цитат
Съвет, направи дял за /boot в някаква разработена файлова система, ext3 примерно около 200-300 мб (всъщност и на 60-70 ще се събереш, но да сме ларж  ;D )
После направи / примерно 15 -20 гб (можеш и на много по-малко да се събереш, но ако ти кефне да компилираш нещо, като почнеш да слагаш dev пакети и ще ти отеснее или пък игри да слагаш някъде там)

Напълно подкрепям! Ама внимавай... аз като го нaписах това ми казаха, че имам "остарели идеи". А дори не съм пълнолетен по някои закони :D
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 15, 2011, 22:59 »
30-40 GB за руут?
Дискове с по- малък обем от 500ГБ вече на продават. 5GB ли да оставя? много добре знам колко заема инсталираната система - около 5.5 GB съм мерил на Sabayon. Не Gentoo базираните заемат около 3ГБ след инсталацията.
Никога не съм оставял дял за boot. Всички останали дялове, освен Home се включват в root дяла. Наистина са ти остарели идеите. Може би имат смисъл при сървърите. При десктопите не е нужно да цепиш диска на 10 дяла.
« Последна редакция: Mar 15, 2011, 23:02 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 15, 2011, 23:22 »
остави един primary за Windows щото след 1 месец ще пририташ за бозата. Форматирай го Линукс ехт и го ползвай да си пробваш разни дистрибуции дето излизат - минтове, федори, бунтута. Като ти домъчнее за бозата, го припокриваш, а и така няма да ти се пренареждат дяловете като триеш и мажеш

Всичко друго прави ехтендед (даже суапа) - на Линукс не му дреме какъв е партишана, но пък си по-гъвкав.

Още по-добре е ако ти се занима да направиш един голям LVM - тогава можеш да репартишваш както си искаш в движение
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 15, 2011, 23:38 »
...

Още по-добре е ако ти се занима да направиш един голям LVM - тогава можеш да репартишваш както си искаш в движение
Това е единствената разумна идея от всички постове по-горе. Прави се /boot - като първа партиция, 100-200 мегабайта, всичко останало под управлението на LVM, примерно 10 Г за root (/), колкото прецените за виртуална памет, 10Г за хоум, една отделна за филми, музика и т.н. И не е нужно да се алокира всичко в момента, човек не знае къде може да му потрябва повече като /var/log, /opt например (и могат да се направят отделни логически томове)
Активен

0x2B|~0x2B

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Back End Developer
Търсене
NetClime 0 2678 Последна публикация Dec 15, 2005, 18:07
от NetClime
Back end developer
Търсене
NetClime 0 2147 Последна публикация Apr 19, 2006, 10:55
от NetClime