Автор Тема: (Решен) Проблем с гасенето на компютъра  (Прочетена 2921 пъти)

Tuchkata

• Напреднали
  • Публикации: 89
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Здравейте. Преди 10-тина дни ми се наложи да сменя харддиска на компютъра ми и съответно трябваше да преинсталирам Убунту наново. Инсталирах отново Убунту 10.04 LTS и всичките ми предишни инсталирани пакети, но се появи малък проблем. Компютърът не всеки път иска да се изгасва. Понякога успява, но понякога не иска. Четох в интернет за проблема и опитах едно от решенията. Промених файла /etc/default/grub и по-точно реда
Код:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
на
Код:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet acpi=force"
За съжаление това решение не помогна. Съобщенията, които ми се изкарват на екрана са, че всички процеси са спрени без проблеми и последното е "Will halt now!" и дотам. Харда се изключва, но процесор, монитор, вентилатори продължават да работят. Ако натисна обаче произволен бутон, помръдна мишката или пипна тъчпада компютърът се гаси. Понякога се гаси и без такива проблеми, а просто изписва "Will halt now!" и се изключва. Кажете предложения за проблема. Благодаря предварително  [_]3
Ето и снимка (извинявам се за качеството)

« Последна редакция: Mar 27, 2011, 19:41 от Tuchkata »
Активен

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
Re: Проблем с гасенето на компютъра
« Отговор #1 -: Mar 20, 2011, 19:41 »
Не е точно решение на проблема, но пробвал ли си друга дистрибуция или дали пробва да преинсталираш машината отново  ?
Активен

Tuchkata

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 20, 2011, 20:15 »
Не съм го пробвал, а дистрибуцията нямам време да я сменям към момента. Все пак тук говорим и за нова инсталация на Убунтуто.
Активен

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 20, 2011, 20:34 »
Просто може да е станала лоша инсталация.
Активен

Tuchkata

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 23, 2011, 11:46 »
Други евентуални предложения ?  ::)
Едит : С командата
Код:
sudo shutdown -h now
компютърът се гаси без проблеми, но с бутона от гном панела не иска.
« Последна редакция: Mar 23, 2011, 12:07 от Tuchkata »
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 23, 2011, 15:01 »
Здрасти,

Гледам от снимката, че си с Тошиба. Не знам кой точно е модела и с каква видео карта си, но аз имах/имам същия проблем с моята Тошиба. След дълго търсене и експериментиране схванах, че проблема идва от собственическия драйвер на АТИ. Този в стандартните Убунту хранилища (Убунту 10.04) явно има бъг. Затова аз инсталирах най-новия драйвер на АТИ от техния сайт. След това нещата се пооправиха, но понякога като изключва изчаква повече време и тогава изключва. Иначе ако не ти изключва след poweroff натисни произволен клавиш и тогава ще ти изключи веднага.

От друга страна със свободния видео драйвер нямах никакви проблеми (изключва си веднага), но понеже ми трябва 3D и съм с драйвера fglrx на АТИ.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

Tuchkata

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 23, 2011, 15:10 »
С АТИ съм, да и ползвам отворения драйвър. Не съм доволен от производителността при vlc с официалния драйвър на АТИ, а 3Д почти не ползвам. Ако кажеш как може да се подкара хардуерното ускорение при VLC, ще пробвам да кача официалния драйвър. И при мен след като излезне този екран, на който съм дал снимка, и натисна произволен клавиш, компютърът се гаси. Лошото е ако съм го оставил да прави нещо и съм му настроил таймер за през нощта да се изгаси след еди колко си часа, не се угасва и малко се губи смисълът от цялата процедура.
Активен

Tuchkata

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 24, 2011, 01:43 »
Инсталирах ново ядро 2.6.35 и проблема като че ли изчезна. Появи се обаче нов. Командата sensors ми дава температури на процесора по-високи с около 15-20 градуса, които са грешни обаче. Температурата е старата, защото съм свикнал с шума на вентилатора при различните градуси. Открих, че това е проблем на ядрото, но не мога да намеря никакво решение на този проблем. Ще се радвам, ако помогнете.
Активен

zlatena

• Напреднали
  • Публикации: 32
  • Distribution: Ubuntu 12.04
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 24, 2011, 23:32 »
Добре ще е да постнеш резултата от командата sensors,за да я видят ...
Активен

Tuchkata

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 24, 2011, 23:50 »
Ето я командата. По принцип TjMax-a на процесора е 85, което ме навежда на мисълта, че реалната температура към този момент е 60 градуса, защото 100-85=15 => 75-15=60 градуса.
Код:
tuchkata@tuchkata:~$ sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:      +75.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) 

coretemp-isa-0001
Adapter: ISA adapter
Core 1:      +75.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) 
Активен

Tuchkata

• Напреднали
    • Профил
Re: (Решен) Проблем с гасенето на компютъра
« Отговор #10 -: Mar 27, 2011, 19:42 »
Проблемът вече е напълно решен. Инсталирах ядро 2.6.34 по този начин http://www.ramoonus.nl/2010/05/linux-kernel-2-6-34-installation-guide-for-ubuntu-linux-10-04/ . Сега компютърът се гаси нормално и сензорите работят без проблеми :)
Активен