Автор Тема: идеи разни...  (Прочетена 4112 пъти)

bot

• Гост
идеи разни...
« -: Mar 27, 2011, 01:45 »
 Значи, чета тук и там и ми идват разни идеи. Особенно след като се напуша. Значи, един пише как да си използва компютъра за CCTV система. Друг как да стриймва ITV. Та ми идва на акъла да се направи нещо като "magic box" - една пластмасова кутия с дистанционно управление и съответните изводи отзаде, която да се предлага със съответния софтуер по предназначение. Отвътре това ще си е най-обикновен евтин компютър, конфигуриран според това за какво ще бъде използван - примерно CCTV квадратор/рекордер/... каквото там се използва за видеонаблюдение. Или пък "set top box" за интернет телевизия. Или пък сървър за "home automation system" - kolkoto и футуристично да звучи това си е много печеливш бизнес в държави като САЩ/Англия/Канада. И всичко това на цената на евтино PC и малко въображение/програмиране/инженеринг. Просто идея...
Активен

bot

• Гост
Re: идеи разни...
« Отговор #1 -: Mar 27, 2011, 01:48 »
 Само да допълня: след като хората използват Линукс (Андроид) да правят умни телефони, горната идея не звучи толкова налудничаво нали?
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 27, 2011, 02:23 »
Чудесно. Сега остава да минеш на амфетамини, за да осъществиш идеята в разумни срокове :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

bot

• Гост
« Отговор #3 -: Mar 27, 2011, 02:49 »
Чудесно. Сега остава да минеш на амфетамини, за да осъществиш идеята в разумни срокове :)

Сигурно се мислиш за много кул но преди да препоръчваш амфетамини трябва да знаеш че човек се пристрастява много лесно към тях освен това съсипват психиката и здравето. Аз се пробвах да използвам Линукс за стрийм ТВ, купих на родителите си Zotac ZBox инсталирах Пупи Линукс защото ми се стори най-юзър френдли от всички дистрибуции. Оказа се че не поддържа звук през HDMI. Мъчих се 2 дена с него и го разкарах. След това инсталирах Убунту, обаче майка ми (на 65 години) така и не успя да свикне с него - предишната система беше WinXP базирана. Има и нещо друго - Мозилата се държи най-добре при стриймването, обаче на моменти картината забавя, после за да навакса започва да забързва което е много дразнещо. Накрая инсталирах Win7 и сега всичко е ОК.При такива системи ключът към успеха е опростен интерфейс - писах и в една друга тема за SCADA системите. Естествено хардуерната подръжка трябва също да е на ниво.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 27, 2011, 04:21 »
Хм, не знаех. Досега единствено знаех че от ганджата идват безкрайно грандиозни идеи, които движат световния прогрес :) ОК де - ако все пак поради някаква причина евентуално ми се наложи да употребявам амфетамини в близко бъдеще (за по-далечно не знам, защото забравям бързо), тогава ще имам едно наум :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 27, 2011, 14:43 »
Идеята не е чак толкова лоша... просто пробвай XMBC и зае*и долните слоеве.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

bot

• Гост
« Отговор #6 -: Mar 27, 2011, 16:37 »
Идеята не е чак толкова лоша... просто пробвай XMBC и зае*и долните слоеве.

това изглежда много обещаващо. Веднаха го инсталирах за тестване. Има някои недомислици, като например при просвирване на музикален файл на екрана липсват бутони за старт/стоп/напред/назад... слава богу мултимедийните бутони на клавиатурата работят под ХМВС. Този проблем може да се реши като се закупи PC дистанционно с мултимедийни бутони на него. Добро впечатление ми направи видеоплеара - всички формати (последните) вървят, има настройки за енкодване на субтитрите (да се изписват коректно на кирилица) и субтитрите се жизуализират в черната лента под изображението а не върху него:

Още не съм разбрал как да настроя програмата да стриймва от netera да речем или от telemost но ще попрочета малко инфо и при положителен резултат може да пиша. Много съм впечатлен, мерси за инфото n00b

пп забелязах още една недомислица - прогнозата за времето - температурата се изписва само във Фаренхайт.
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 27, 2011, 17:04 »

пп забелязах още една недомислица - прогнозата за времето - температурата се изписва само във Фаренхайт.
От Настройки в XBMC трябва да може да се  промени на  Целзий.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 27, 2011, 17:13 »
//off
Значи, чета тук и там и ми идват разни идеи. Особенно след като се напуша.

Сигурно се мислиш за много кул но преди да препоръчваш амфетамини трябва да знаеш че човек се пристрастява много лесно към тях освен това съсипват психиката и здравето.

Я-я-я как не се сетих, че тревата не уврежда психиката и здравето. Ама ти сигурно смяташ, че се става по-умен от нея, а това си е първият симптом на затъпяването...
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

bot

• Гост
« Отговор #9 -: Mar 27, 2011, 17:22 »

От Настройки в XBMC трябва да може да се  промени на  Целзий.

ето това е налично в настройките. опцията -Settings под станцията е неактивна. Може би трябва да избера друга станция.
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 27, 2011, 17:31 »
Сега ще го инсталирам и ще ти кажа къде беше,че не се сещам.
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Mar 27, 2011, 17:48 »
Ето как да го смениш на Целзий.Отваряш XBMC и отиваш на SYSTEM>>APPEARANCE>>INTERNATIONAL и на TIMEZONE COUNTRY избираш България и си готов.

« Последна редакция: Mar 27, 2011, 18:02 от radoshow »
Активен

bot

• Гост
« Отговор #12 -: Mar 27, 2011, 18:34 »
 и при мен стана, мерси Радо. Не е моята timezone ама не мисля че ще попречи на работата на системата.
Активен

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #13 -: Mar 27, 2011, 22:05 »
Ами програмката е супер. Аз лично я използвам на AppleTV2 и всички истории как да сглобиш машина за мултимедии е просто... глупост при положение че девайса ми е голям колкото цигарена кутийка.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
« Отговор #14 -: Mar 28, 2011, 13:03 »
n00b, направо не мога да повярвам че си заменил софтуер на Apple с нещо свободно.

Иначе по темата - тя идеята е добра, не случайно почи всички мултимедийни плеари работят с Linux. Обаче евтиното PC ще трябва да се конкурира по цена с неща като Asus O!Play MINI (125 лв) или AppleTV, което явно се продава на цена под себестойността му (поне в белите държави).
Активен