Автор Тема: [FIXED] Проблеми при опити за инсталиране на Ubuntu 11.04 Alpha 4/Убунту 10.10  (Прочетена 3376 пъти)

donevmd

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте, опитах с flash-ка, няколко варианта - unetbootin-windows-527, Universal-USB-Installer-1.8.3.7, YUMI-0.0.0.8, но BIOS-а на дъното сигурно е много стар (дъно Biostar M7VIT 1.0) и въпреки че има опция за boot-ване от USB-FDD, USB-ZIP, USB-CD, USB-HDD нито един от вариантите не подкара флашката.

Пробвам следното iso
Linux Ubuntu 11.04 Alpha 4 Candidate (i386 / LiveCD / Desktop)
Download   natty-desktop-i386-20110320(alpha4candidat).iso


Записах CD, boot-ва, показва логото, даже като натисна F2 ми излиза меню на Ubuntu от което може да се избере дали да инсталина, дали да е Live, да провери диска за грешки и т.н., но при всеки опит за инсталация достигам до:


busybox v1.17.1 (ubuntu 1:1.17.1-10ubuntu1) build in shell (ash)
Enter 'help' for a list of build-in commands

(initramfs) stdin: I/O error
Mount: mounting /dev/loop0 on //filesystem.squashfs failed: No such device
Can not mount /dev/loop0 (cdrom/casper/filesystem.squashfs) on
//filesystem.squashfs

Може ли някой да помогне.
Мислех да ъпдейтна BIOS-а и изтеглих от сайта на Biostar за мойто дъно ъпдейтер за под Windows, но като го пусна и нищо не показва, а CPU-то е на 100% 


Компютърът е с 512 RAM PC 133, Athlon 2100+, 40 GB HDD, разделени 10 Gb fat32 в C: , останалите са ntfs в D:
Windows XP Pro Service Pack 3 BG

Моля дайте ми съвет как да инсталирам Ubuntu-то на този компютър, нямам нищо важно на него, исках при инсталацията да форматирам целия диск в един дял, но може би самото CD устройство е сдало багажа или не знам и аз, може ли да се инсталира някак през LAN, в къщи имам още един компютър с Windows 7 и MacBook с OS X, споделете и какво значи грешката. Само веднъж съм пробвал преди време Tilix на същия компютър от Live CD, четеше го трудно, но работеше.

Благодаря предварително и извинявайте ако има нещо.
« Последна редакция: Mar 30, 2011, 15:26 от donevmd »
Активен

kalinik

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
На прима виста ми иглеждат 2 потенциални проблема:
1.Дискът(CD) или ISO-файлът са грешни
и
2.Проблемът може би е в харддиска ти. Казваш, че е 40GB , от които 10 GB + 27 GB са заети към момента на инсталацията.
 
Дай малко повече инфо, тъй като от грешката която ти вади следва, че изобщо не започва самата инсталация, защото не може да монтира необходимите файлови системи  ::)
Пробвай го само като live версия дали ще работи изобщо и изчакай, и някой друг да каже мнение !
 [_]3
Активен

donevmd

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Boot-нах CD-то, смених езика на Убунту менюто да е на Български, избрах да "пробвам Убунту без да го инсталирам", зареди ми се логото с надпис ubuntu и 5 мигащи точки, чаках така няколко минути и... Ми изписа същата грешка, за която писах в горния пост.
Активен

kalinik

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
Ами най-вероятно е , файлът който си свалил да има грешка, или при записа после да се е прецакало ISO-то  ???
Мога само да гадая... Принципно, когато сваляш ISO-файла трябва да има MD5sum.Можеш да провериш поне дали самият файл е читав по този начин:  http://cdimage.ubuntu.com/releases/natty/alpha-3/ долу има MD5SUMS , която трябва да съвпада с тази от сваления файл.
Аз обаче не намерих ALPHA 4 да предлагат за сваляне, освен това имай предвид, че новостите са доста и повечето неща не работят както трябва  ;)
Активен

donevmd

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Благодаря, ще замразя това ПЦ докато излезе финалната версия (май след по-малко от месец).
Ще пробвам тогава с нов диск и ще го проверя (MD5SUMS), чудя се защо не можа да boot-не от флашката, дали защото дъното и BIOS-а са стари, но както писах имаше опции за boot от USB. На USB-FDD, USB-ZIP, USB-CD ми даваше че не намира система и да заредя системен диск и да чукна enter, а на USB-HDD не даваше грешка, но зацикляше на мигащ промпт.

Иначе нямам търпение, гледах, че изглежда страхотно и на такъв компютър ще върви по-добре от XP.
Активен

kalinik

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
Напълно възможно е да НЕ може да зареди от USB-флашка. Също така едва ли ще имаш кой-знае колко по-нов биос, предвид че дъното ти е сигурно на 4-5 + години  ::)
Моят стар (но корав) компютър избирателно засича, т.нар. "флашки" и САМО от една стара флашка "Аpacer" (1 ГБ) и един "Kingston" (2ГБ) зарежда... мдаа  ;D
Иначе после всичките ги разпознава, чумата  ;D даже имам един черно-бял GSM MOTOROLA и него засича
Цитат
>dmesg | tail
usb 4-1: new full speed USB device using ohci_hcd and address 2
[ 9741.339009] Initializing USB Mass Storage driver...
[ 9741.339311] scsi7 : usb-storage 4-1:1.0
[ 9741.340647] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ 9741.340654] USB Mass Storage support registered.
[ 9742.355146] scsi 7:0:0:0: Direct-Access     Motorola Motorola Phone   2.31 PQ: 0 ANSI: 2
[ 9742.357926] sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg6 type 0
[ 9742.410156] sd 7:0:0:0: [sdd] Attached SCSI removable disk

Но моят съвет е да си сложиш някоя Ubuntu-подобна дистрибуция щом имаш мерак и да пробваш нея, докато излезе 11.04  [_]3
Активен

donevmd

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Току що изтеглих 10.10 от
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download

Утре ще купя няколко CD-та (за всеки случай) и ще видя какво ще се получи.
От линка по-горе съветват (т.к. ще ги записвам на другия компютър под Windows 7)

Цитат
Windows 7
Right-click on an ISO image and choose 'Burn disc image'.
Select a disk burner (drive) and choose 'Burn'. If you check 'Verify disc after burning', it will confirm that the ISO image has been burned correctly.

Предишното го записах с портативно Неро, ще видим сега какво ще стане.
Приятна вечер от мен.


ЕДИТ (update) купих CD-та

Изтеглих ubuntu-10.10-desktop-i386.iso
Записах го.

Като го boot-нах 1-вия път зареди логото, но след това изкара
(process:300): GLib-WARNING **: getpwuid_r(): failed due to unknown user id (0)

четох че май е нещо свързано с изключването или рестарта на компа, затова влезнах в BIOS-а, дадох му да зареди оптимизираните настройки по подразбиране, като след това промених boot device 1 да е CD-ROM, а всички останали boot да са desabled.
Записах промените в BIOS-а и рестартира, избрах от менюто пак да "пробвам Убунту без да го инсталирам", зареди ми се логото с надпис ubuntu и 5 мигащи точки, чаках така няколко минути и...
отново ми даде грешката от първия пост, но BusyBox-a беше друга версия, което е ясно, т.к. това е 10.10

Сега пуснах тест на паметта... чакам резултат, но паметта е 512 MB на една платка и си работи.
Чудя се дали да не форматирам харда и да изглежда все едно е "нов компютър", но не би трябвало да му пречи, че е разделен на 2-а дяла и че единият е FAT32, а другият NTFS, то нали като започне да инсталира Убунту-то ще ме пита как искам да се раздели харда и ще му кажа да форматира всичко в един дял за линукс.




ЕДИТ (update2)

Свалих наново ubuntu-10.10-desktop-i386.iso
Свалих winMD5Sum, сумата съвпадаше
Свалих InfraRecorder, записах нов диск

Boot-на, избрах пак да "пробвам Убунту без да го инсталирам", зареди ми се логото с надпис ubuntu и 5 мигащи точки, чаках така няколко минути и...
този път извади нова грешка:

Цитат
No init found. Try passing init= bootarg

BusyBox v1.15.3 (Ubuntu 1:1.15.3-1ubunty5) build in shell (ash)
Enter 'help' for a list of build-in commands.

(initramfs)

ЕДИТ (update2)

Прочетох за грешката "No init found. Try passing init= bootarg", ACPI трябва да е S3.
След много стъргане на старото ми CD-устройство ми зареди "пробвам Убунту без да го инсталирам" - стигнах до десктоп и мишка, значи диска е наред, просто CD-то ми чете лошо.

За днес нямам време и нерви, довечера ще пробвам пълна инсталация ;)


ЕДИТ (FINAL update3)
Вече се инсталира, дадох му да е на целия диск, вече тече презентацията и копира файловете.

Всичките ми проблеми (до момента, надявам се да няма нови) са от лоши дискове, ужасно старо CD-устройство, което чете по свое усмотрение, зле конфигуриран BIOS, вече ще знам, че ACPI трябва да е S3.

Благодаря на всички, които се включиха в темата със съвети и помощ.
Още един Linux потребител ще е налице (само да приключи инсталацията)



п.п. Инсталацията се прекъсно по средата и инсталацията се срина, причината беше гадното ми четящо устройство. Ще го изчакам малко да истине и да се успокои и ще пробвам наново, поне знам, че BIOS-а е конфигуриран правилно и диска е ОК

п.п.п. Ще диря от службата някое старо IDE CD за да мога да го инсталирам.

п.п.п.п. В крайна сметка взех CD-устройство и инсталирах успешно 10.10, сложих Unity, за да го разцъкам, но за съжаление когато отида с мишката върху sidebar-а и графичната среда се ристартва.
Съща така ми направи впечатление, че е съвсем малко по бърз компа и то на моменти от Windows XP. Компютърът е Athlon 2100, 512 RAM, 40 GB HDD, Radeon 9000 Pro.
« Последна редакция: Mar 31, 2011, 06:15 от donevmd »
Активен