Разбирам че заданието не е коректно зададено, но според мен има много по-важни неща които трябва да бъдат включени вътре например: за колко време трябва да бъде направено измерването
за стъпка 0.1hz при броячен принцип ще са необходими поне 10 секунди,
Точно така е 10 секунди са необходими за измерването, за да се изпълни условието. Заданието значи ти е дало тази информация
също така дали е нужна повторяемост на измерването или е може да бъде еднократно с ръчно стартиране.
Стартирането е описано как става - по порта с команда
Също така за измерване на произволен немодулиран сигнал(разбирайте постоянен без да се изменя бързо) не е необходим компаратор, един RF FET транзистор е напълно достатъчен, за съгласуване на напрежението включително ограничителите, но тука идва един друг въпрос: колко трябва да бъде минималното ниво за да се приеме че е 0 на сигнала, защото сигнала може да е 2волта амплитуда, но да е отместен на 50 или повече волтове в + или - което няма да измери сигнала, също е важно дали сигнала е само с положителна съставяща(разбирайте отместен) или има и отрицателна.
Произволен е може и полжителен и отрицателен, с постоянни съставки, нужен е първият хармоник, Решението е близко до истината добави още един транзистор и 2 подходящи филтъра HP LP (няма да издавам повече)
Галваничното разделяне е хубаво нещо но има много проблеми, особено когато е необходима и бърза обратна връзка, както разбирам от заданието което най-вероятно е мислено за индрустиално измерване на скорост на поточната линия,
Съгласен за галваничното разделяне. По-лесно е от страната на комуникацията да се отдели, ако е необходимо.
Не е за поточна линия (иначе става ама няма да има 3MHz горна честота), просто трябваше да е нещо стандартно което се прави в курсовите работи, оценява възможност за изучаване на нови неща, и да го няма като реализиран проект.
дори и с IL7xx да се направи опто заделянето който е един от най-бързите цифрови оптоелементи правени някога, закъснението не може да се пренебрегне, както и входния импеданс също е важен.
Пак съм съгласен особено за импедансите, и вероятността да тръгне да мери суб хармоник или 2-ри 3-ти при лоша реализация на входа.
Има и много други неща които не смятам да засягам в момента че много писане ще стане.
Имам направени поне 20 различни видове честотомери дори и 2 модела до 50Ghz (да гигахерци) и повярвайте никак не е лесно да се съгласува входа за много сигнали особено при честоти над 1mhz.
Колега victim70 ако търсиш кадърни хора, мога ти правя някой от проектите стига се договорим за добра цена и разбира се да си достатъчно добър мениджър който да намира хубави проекти достатъчно често защото за 1000 лева се намира човек единствено да чисти някаде в БГ което е минималния стандарт за БГ за това, а за изобретения много повече.
Не е за проект или за проекти а за работа на пълен работен ден. Не определям аз заплатите има си отдели и собственници на фирмата, но и не смятам да нося на гръб някой който не става. С французи човек трудно може да се разбере.
Другият проблем е липсата на сертификат QS2000 и TS. Ако си фирма и си сертифициран по двата стандарта и ИСО може да се помисли за възлагане на проекти автоматизация. Лошото е че заданията са много мъгляви и после преправяш защото еди кой си не си го представял така, или не работело еди какво си, или гори еди що си, или препича, размазва и т.н.т. определения как нещо си не работело. Трябва ти и механичен дизайнер и цех за мех. детайли, екипите с които работим са от по 5-6 души, фирмата е доста голяма (заплащането както обикновенно е обратно пропорционално) с няколко подразделения и заводи в няколко държави,
Може ли малко повече инфо за това? Може би в нова тема...
Пиши ми на лично, за какво ти е необходим, ще ти пратя снимки и ще обсъдим варианти какво ти върши работа.
Може ли и аз да се изходя по въпроса. 
Това изобщо не е домашна работа/интервю както се твърди а ми си е цял проект, който да се направи както трябва, може да отиде и цяла година. Та то самата комуникация по RS232 може да се окаже цял проект..............
Цяла година? За 3 команди по RS? И за една схема и 2 сорса без други описания платки списъци, текстови части доставчици?
Та цялата работа с изискванията за кандидати ми се вижда много натруфена, безмислена и направена само да храни самолюбието на работодателя.
Като чели аз съм работодателя - търтеи, повлаканчовци, и мързеливци няма да мъкна. Къде е старата добра казарма?
Схемичката е идеална. Може би и липсва малка RC верига на входа да потиска случайни ВЧ смущения и липсва малко хистерезис.
Погледни само какво е предложил Kierenski и тогава помисли пак дали е идеална за тази лента. Сигурен съм че ако е пипвал програмиране (предполагам че е) ще изпълни софта за 1 ден и още толкова за чертане на схемата
Какви са тези Найкуист-ти стабилности и т.н. Та това си е нелинейна верига с един компаратор. Няма и дискретизация на сигнала.
Особено с линейните елементи филтри свързани към линейният елемент компаратор или ОУ. Схемата е нелинейна на входа синусуида (примерно) на изхода правоъгълник. Линейна та дрънка.
Е ако искате да намесим Найкуист, стабилности... Дайте да направим линеен вход... Да дискретизираме сигнала.. Да му направин FFT.. и да отчетем най-големият хармоник. Тогава ще може да мери всякъкви сигнали. Синусуидални, триъгълни, изкълчени........
Дай решението за тази честотна лента с тези процесори и FFT анализ и ще си първият в света.
Оценява се способност да се научават нови неща и да се използват. Както казах никой не се е занимавал с Atmega нито с QT нито е чертал на kikad. Реалната работа е доста по-сложна и за по-кратки срокове от 10 дни които съм дал.
Лично на мене ми е по-лесно да ми я начертаят в Orcad, а и това се ползва по процедура за документация. Също да им дам да пишат за тексако DSP за което само документацията няма да могат да прочетат, но за него най бързо мога да определя работи ли. За VHDL едва ли ще се справят, а и там не е много лесно да се каже дали ще работи реално, и аналоговата част е гадна за съгласуване с техните ниски напрежения.