Автор Тема: Sendmail за всеки домейн  (Прочетена 1711 пъти)

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
Sendmail за всеки домейн
« -: Apr 18, 2011, 14:58 »
Има ли вариант със sendmail писмата ми да си отиват при потребител от домейн, като всеки домейн да има дублиращи потребители? Идеята е, че имам 3 домейна на които да се създадат 3 потребителя office и всеки от тях да си получава своите писма? За сега ми отиват в един, като от 3-те домейна писмата си се виждат от него :)
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
Re: Sendmail за всеки домейн
« Отговор #1 -: Apr 18, 2011, 15:18 »
Да, има. И предполагам, че вариантите са много. При мен е малко нестандартно - комбинация sendmail - Cyrus IMAP/POP3 върху Slackware и няма ограничение на домейните.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Bogo

• Напреднали
  • Публикации: 636
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 23, 2011, 20:16 »
Мисля че трябва да научиш за предназначението на файла /etc/aliases

няколко примера:

postmaster: root, user1@domain2.com, user2@domain3.com
root: laskov, user4@domain5.com
office1: office@domain1.com
office2: office@domain2.com, laskov@abv.bg
office3: office@domain3.com, laskov

Всевъзможни комбинаций  laskov, office1, office2, office3 трябва да са реани юзери

Понеже ползвам exim4 там това се прави в /etc/exim4/virtual
« Последна редакция: Apr 23, 2011, 20:28 от Bogo »
Активен

live free or die хард :)

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 24, 2011, 21:26 »
:) Приемам закачката. :) Но не ми харесва такова решение. Така става много неудобно, ако въобще е възможно. На runtime му трябва следното:
office@domain1.com:   office1
office@domain2.com:   office2
office@domain3.com:   office3
Така става грозновато. Едни адреси отвън, съответстват на други адреси вътре. Освен това, създаването и премахването на адреси става тромаво - трябва да се редактира файла със синоними ...
А при мен не може да стане. В примера, който даваш, а и при мен е така, от лявата страна е адреса, без домейн. Отдясно мога да имам каквото си искам, но отляво, ако напиша това, което съм дал като пример по-горе, sendmail (newaliases) не иска да генерира файла със синоними. Вероятно това може да се промени с подходящите промени в конфигурационния файл, но тогава ще отпадне и нуждата от такива гимнастики с aliases.
Не знам как е в последните версии на slackware, но в предните, imap/pop3 сървърът поставяше всички писма на даден потребител в един файл. Освен това и той и sendmail искаха да има създаден потребител на системата със съответното име и се ползват системните пароли. Поради тези причини тогава реших да ползвам Cyrus imap - всяко писмо е в отделен файл, а паролите са в Cyrus SASL, което пък се ползва и от sendmail. Не е нужно да се създават системни акаунти.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #4 -: Apr 24, 2011, 23:11 »
В тази статия е описано как се прави: http://www.techrepublic.com/article/configure-it-quick-set-up-sendmail-to-host-multiple-domains/5033970
Активен

0x2B|~0x2B

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #5 -: Apr 25, 2011, 00:04 »
Мерси момчета, но за сега ще се задоволя с aliases. Вярно малко е криво и объркано, но за 3 акаунта се ядва. Предполагам ако човек има повече от 3 домейна и трябва да има повече от 3 офис акаунта, то тогава това ще му дойде малко хард ако трябва да ги реди office1,2,3,4,5 < n на брой юзъра като се удостоверяваш до някъде трябва да помниш, кой на къде сочи :). В конкретния случай за мен върши работа и още веднъж ви благодаря за съдейтвието.
« Последна редакция: Apr 25, 2011, 00:10 от runtime »
Активен

Bogo

• Напреднали
  • Публикации: 636
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
« Отговор #6 -: Apr 25, 2011, 03:52 »
Не е проблем, по този начин и аз го правя, недостатъка е че неможе някой си през ноща докато спиш, да си направи сам акаунт.

Другото удобно нещо е че един адрес може да се получава от цяла група от хора, нещо като малък мейл-лист.

Незабравяй че след редакция на файла трябва да "боднеш" едно newaliases за да влезе в сила

Поздрави
Активен

live free or die хард :)

edmon

• Гост
« Отговор #7 -: Apr 26, 2011, 10:47 »
Няма ли постфикс за теб на този свяят!
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Sendmail i Win