Автор Тема: Помогнете за интс... на лаптоп..  (Прочетена 1767 пъти)

Гецата

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Здравейте, купих с уиндолс 7 но работя на настолния ми комп с линукс, така да дойда на проблема.
Лаптопа ми е с 2 видео карти и след като инсталирам линукса сичко е супер до като не инсталирам драйверите на видео картите. След рестарта ми показва системата като конзола(терминал) а аз не искам това. Питах доста хора те ми казаха че е заради видео картите. Не намирам начин да инсталирам линукса без да се инсталират и 2те видео карти. Не съм много запознат с тази работа но на настолния комп сичко си е супер. Надявам се дасте ме разбрали какво искам да кажа.
Активен

Преди дами правите забележки от сорта ( преди да пускаш тема научи да пишеш или тук несе слага запетайка) ще кажа че не съм учил много време в България за да знам кое как да напиша!

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Re: Помогнете за интс... на лаптоп..
« Отговор #1 -: May 08, 2011, 17:20 »
Това добре,ама би ли казал кое дистро си инсталирал и какви са видео картите?
Активен

Oxy

• Напреднали
  • Публикации: 253
  • Distribution: Fedora / Gentoo / Debian
  • Window Manager: KDE (4.2/ 3.5)
    • Профил
« Отговор #2 -: May 08, 2011, 17:51 »
С някои карти на АТИ работи... аз с АТИ радеон ХД 6550М и интелската интегрейтед подкарах както требе vgaswitcheroo, но ако не ти се занимава правиш следното: отиваш в биоса и от опциите някъде избираш vga mode: Discrete.
После гледаш дали ще тръгне, ако не реконфигурираш Хорг, ако те мързи преинсталираш си линукса и си готов...
Така работиш само на дискретната видеокарта, която е "по-яка", но пък хар4и пове4е ток...
ако искаш да можеш да сменяш дай пове4ко инфо за видеокарти, лаптоп и дистрибуция...
Проблем е, 4е vgaswitcheroo е все още експериментален драйвер и освен това пример: На моя лаптоп имам процесор интел кор И 5 бла бла и ати видео карта... това са 2 производителя които биха дали вси4ко да видят другия банкротирал и бог знае накрая ацер какво са правили за да накарат въпросната конфигурация да работи....
Така 4е или си доволен с Дискретната карта и кратката батерия или се готви за 4етене и мъка...  ;D [_]3

Гецата

• Участници
    • Профил
« Отговор #3 -: May 08, 2011, 21:03 »
Така до тук горе долу разбрах какво искаш да кажеш моя лаптоп е
Acer Aspire 7745G-434G50Bn
Intel Core i5 430M 2.26 GHz
4096 MB, 2x 2048 MByte DDR3-10700 (1333 MHz)
ATI Mobility Radeon HD 5850 - 1024 MB, Core: 625 MHz, Memory: 800 MHz, DDR3-VRAM, 8.712
И също така някаква на интел но си нямам и представа каква е..
Не стига че е нов но с тази седмица върви супер бавно.
А дистрото което инсталирах или както се казва направо тва wubi.exe инсталнах но пробвах и през диск както обикновено но пак същата работа, а пък батерията не е проблем и без това държи по малко от 2 часа...
Активен

Преди дами правите забележки от сорта ( преди да пускаш тема научи да пишеш или тук несе слага запетайка) ще кажа че не съм учил много време в България за да знам кое как да напиша!

Oxy

• Напреднали
  • Публикации: 253
  • Distribution: Fedora / Gentoo / Debian
  • Window Manager: KDE (4.2/ 3.5)
    • Профил
« Отговор #4 -: May 08, 2011, 22:46 »
Така интелската ти карта е графи4ен адаптер интегриран в новите поколения интелски процесори...

Следните команди като руут

кажи какво ти вади това
cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

ВклЮ4ване на АТИ карта
echo DDIS > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

ВклЮ4ване на Intel
echo DIGD > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

Спиране на тока на това което не ползваш
echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

ВклЮ4ване на тока
echo ON > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

Щом като не ти требе толкова батерията може да караш на дискретен моуд от биоса...

Предполгам целия проблем възниква когато се съгласиш да инсталираш допълнителни драйвери за АТИ картата(каталист)? Въпросният драйвер прави доста проблеми и ли4но аз не съм го ползвал... Някой с опит ако може да пише?

ПС: Какво сте луднали вси4ки да инсталирате от wubi.exe?

Гецата

• Участници
    • Профил
« Отговор #5 -: May 08, 2011, 23:00 »
На въпросът ти... ами аз го инсталирах и през диск като буутващасе система като премахнах цялата седмица. Но проблема си е същия а сега пробвах това което ми каза през биоса да става и така но има малко проблеми като направя екрана на 1600х900. утре след работа ще инсталирам на ново като форматирам целия хард и ще пиша да споделя какво е станало.
Активен