Автор Тема: парола под БИОС  (Прочетена 13728 пъти)

IronMaiden

• Напреднали
  • Публикации: 43
  • Distribution: Debian testing
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: парола под БИОС
« Отговор #15 -: May 14, 2011, 00:20 »
 :)
Активен

bot

• Гост
« Отговор #16 -: May 14, 2011, 00:49 »
Пробвай да включиш УСБ клавиатура и да я напишеш от там, не бях разбрал, че не ти пали изобщо.

клавиатурата си бачка, всичко си бачка, само дето като си въведа паролата компютърът ми казва че е грешна. А я въвеждам правилно, нещо се е оцапало докато съм я сетвал в биоса.  Иначе преди малко един колега ми изпрати ето това на пощата, утре ще го пробвам че съм зает в момента.

http://fclose.com/b/software/3022/hp-compaq-bios-crisis-recovery-from-a-failed-bios-flashing/
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #17 -: May 14, 2011, 02:30 »
Ако ти излизат с номера, че нарушаваш цялостта на продукта, като сменяш софтуера  - можеш да ги съдиш, за сходно нещо осъдиха М$, това са глупости на фирмата, заплаши ги, че ще пуснеш жалба в агенцията за защита на потребителя или направо иди и си вземи входящ номер на жалбата и с него отиди пак във фирмата, а и ни кажи от коя фирма е купувана мама им стара...

Относно това, че си го отворил - ми сам си виновен... Иначе онзи ден вкарахме едно HP, на един колега в сервиз с BSD на него и нищо не казаха : ))
Активен

bot

• Гост
« Отговор #18 -: May 14, 2011, 02:39 »
Ако ти излизат с номера, че нарушаваш цялостта на продукта, като сменяш софтуера  - можеш да ги съдиш, за сходно нещо осъдиха М$, това са глупости на фирмата, заплаши ги, че ще пуснеш жалба в агенцията за защита на потребителя или направо иди и си вземи входящ номер на жалбата и с него отиди пак във фирмата, а и ни кажи от коя фирма е купувана мама им стара...

Относно това, че си го отворил - ми сам си виновен... Иначе онзи ден вкарахме едно HP, на един колега в сервиз с BSD на него и нищо не казаха : ))
не живея в България. Иначе да, знам че сам съм си виновен и съм готов да си платя за грешката. Утре ще пробвам още няколко трика преди да изпратя дъното в сервиза. Има и фирми, дето разкодирват служебни пароли по хаш-номер, това, което ти се изписва на дисплея след като ти се заключи системата след 3 поредни несполучливи въвеждания на паролата. Утре ще видим.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
« Отговор #19 -: May 14, 2011, 12:44 »
Има и фирми, дето разкодирват служебни пароли по хаш-номер, това, което ти се изписва на дисплея

Ние нали си имаме едно харкер4е тук в линукс.бг дето 'убива хаш'-ове. ;D

Не може да няма някакъв трик за HP. не вярвам да не са оствили вратичка. Това твойто не е парола за биоса а парола за компютъра?

Иначе ако може да зареди някаква ОС например ДОС има много решения.

ПС:
Сещам се още една работа. Някои дъна при развален биос могат да се флаш-нат и без ос, Защото имат в биоса 'bootblock' ,който може да бутне само от флопи (Флашка?)

Процедурата беше нещо подобно. Натискаш определена комбинация от клавиши CTL-ALT-S (не помня точно какво беше, за Боотблоквете и комбинациите пише в AWARD), докато държиш натиснати клавишите - натискаш бутона за включване.....това задейства bootblock-a който се обръща към FDD. а на FDD си записал предварително биоса xxxxxx.bin така като си го изтеглил от HP. Всичко става на тъмно, без абсолютно никави индикации по екрана..Дали нещо става можеш да се ориентираш само  по 'лампичката' на устройство.

А дискетата не е нужно да има ОС. Трябва само да е форматирана с ФАТ и да има само един файл записан на нея - Биоса.

ТЪРСИ за HP..bootblock..flash..recovery..emergency..
Така би трябвало да се възкресявт неправилно флашнати/мъртви дъна, но при условие че BIOS-ите им подържат bootblock.
....Ама като се замисля ???.... Много пъти съм го пробвал и никога не ставало. Може би съм попадал само на дъна дето нямат 'Истински' боот блок. :'( Те всичките производители трърдят че имат!!! :o
« Последна редакция: May 14, 2011, 15:13 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

lunarvalleys

• Гост
« Отговор #20 -: May 14, 2011, 13:04 »
обади се на роко, он всичко може  ;D
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #21 -: May 14, 2011, 13:08 »
обади се на роко, он всичко може  ;D

Хахахахаха
+1
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

chen_dzen

• Напреднали
  • Публикации: 623
  • Distribution: Debian 6.0 Squeeze
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #22 -: May 14, 2011, 17:27 »
Надявам се форумът да има добри политики за сигурност защото много добре знаете срещу кого се изправяте "ЦК(Цецо кукуто) community" и тамушните членове са изключитело опасни.

teleport

• Напреднали
  • Публикации: 134
    • Профил
« Отговор #23 -: May 14, 2011, 22:04 »
Възможно е когато си въвеждал първоначално паролата да е бил включен numlock-а. Тогава половината знаци ( тия от дясната страна ) са всъщност цифри.

Пробвай с възможните комбинаций на capslock и numlock.
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
« Отговор #24 -: May 14, 2011, 22:35 »
Във всеки сервиз който обслужва конкретната марка няма да ти откажат да ресетнат паролата, НО само ако можеш да докажеш че ти си собственика. И вероятно няма да е безплатно.
В друг случай ще получиш отказ. Защитата на съвременните лаптопи е на много високо ниво и често не е възможно да се "хакне", или може да ти струва от 1/3 до 2/3 от цената му като нов. В някои случаи може да докопаш някой генератор на пароли, с който може и да стане номера, но не се надявай много на това.
Операционната система няма нищо общо с паролата на биос-а, така че всякакви разсъждения в тази посока са безсмислени.
Активен

bot

• Гост
« Отговор #25 -: May 15, 2011, 10:47 »
Възможно е когато си въвеждал първоначално паролата да е бил включен numlock-а. Тогава половината знаци ( тия от дясната страна ) са всъщност цифри.

Пробвай с възможните комбинаций на capslock и numlock.

:o Стана! Още вчера, като ти прочетох поуста се сетих че докато сетвах паролата си изключих под биос оавтоматичното включване на NUMLOCK-a. Тогава си казах: ама че глупост, за какво ми е NUMLOCK след като нямам пълна клавиатура. Вчера обаче, след твоя поуст забелязах наистина че има едни малки цифрички, освен това имам и клавишна комбинация за включване и изключване. Тъпото е че този лаптоп няма светодиодна индиказия за тази опция. Докато съм бил в БИОС-а NUM LOCK-a е бил винаги включен досега, а после управлението на клавиатурата е поемано от Убунту. Много съм ти задължен, както и на всички, които се опитаха да помогнат с някакъв съвет. Тъкмо бях загубил надежда, ето че има полза от споделянето на проблеми тук, много глави мислят повече от една  :D
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6495
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #26 -: May 15, 2011, 11:16 »
Спестиха се сума пари и нерви. Поздравления.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #27 -: May 16, 2011, 00:04 »
Точно за да избегнеш фактора, проблем с бутон, функция и т. н.  с клавиатура ти предложих да закачиш външна, но ти реши, че работи и няма нужда  :) Ако знаеш колко хора има включително тук във форума които са го яли този с проблемни клавиатури ...
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

bot

• Гост
« Отговор #28 -: May 16, 2011, 01:07 »
Точно за да избегнеш фактора, проблем с бутон, функция и т. н.  с клавиатура ти предложих да закачиш външна, но ти реши, че работи и няма нужда  :) Ако знаеш колко хора има включително тук във форума които са го яли този с проблемни клавиатури ...
Да, но дори да го бях направил никога нямаше да търся проблема в NUM LOCK-a. Начинът, по който teleport го обясни с другата половина на клавиатурата ме подсети къде съм омазал нещата. Дори не подозирах че имам цифрова клавиатура, все още го смятам за голяма глупост особенно при моя лаптоп, където тази функция се включва с клавишна комбинация и няма индикация. Отново искам да благодаря на всички за отделеното време. Днес сглобих машинката и приключих с инсталацията на Убунту 10.10. Въпреки че моделът е сравнително нов (декември'2010) всички драйвери се инсталираха за всяка дреболия. Остана ми една шепа болтчета и някакви пластмасови щифтчета дето не помня откъде ги свалих но въпреки това всичко си работи на 6. Тъкмо ще ми бъде по-лесно следващия път с разглобяването  :D
Активен

teleport

• Напреднали
  • Публикации: 134
    • Профил
« Отговор #29 -: May 17, 2011, 08:22 »
USB клавиатурата не винаги помага, има bios-и които умишлено инициализират usb портовете след като се въведе power-on паролата. Изключение са toshiba, там забравена парола се възстановява с флашка и файлове.
А с бизнес серийте на HP и power-on парола трябва да се внимава. При задаване на power-on парола bios-а заключва харда към конкретния лаптоп. Даже и да се намери начин да се флашне дъното, харда си остава заключен и паролата му няма как да се открие.
Активен