Автор Тема: Питане от абсолютен новак!  (Прочетена 39856 пъти)

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
Re: Питане от абсолютен новак!
« Отговор #30 -: May 16, 2011, 12:57 »
А имам и принтер и скенер. Тях си ги инсталирам след това - драйвърите им по стандартният метод нали. Дистрибуцията ще ги разпознае или аз трябва да и дам команди. Каква е логиката при такива процедури.
Относно принтери и скенери. даи марка и модел. Драйвърите които са ти дали на диск при закупуването им едва ли ще ти послужат освен ако на дисковете не са включени и драйвъри за линукс. Забрави че ти трябват драйвъри които си ползвал под виндовс.
В линукс почти всичко което касае хардуеара ти  се инсталира по подразбиране, единствено може да ти се наложи да сложиш видеодрайвър и драйвъри на вуншните устойства като принтери скенери и т.н.
Но ти стигни до там. Ще гледаме да помогнем.
Активен

Учим се докато сме живи....

zoomaniak

• Напреднали
  • Публикации: 157
    • Профил
« Отговор #31 -: May 16, 2011, 13:08 »
Цитат
Относно принтери и скенери. даи марка и модел.

HP LazerJet P1005 принтер
HP ScanJet 3770

Има ли вероятност да няма драйвъри за Линукс.

Аз сега записах Федората на СД и ще действам ххаххаа.
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #32 -: May 16, 2011, 13:20 »
Сега ме пита каква инсталация да избера:

Basic
Specialized

По логиката второто ми трябва нали?
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #33 -: May 16, 2011, 14:01 »
Коя версия на Fedora свали? Версия 15 ще излезе след няколко дни. Може да си свалил 15-beta, но вероятно ще е по-добре ще е да си свалиш и инсталираш версия 14: http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/14/Live/i686/Fedora-14-i686-Live-Desktop.iso
Този файл трябва да запишеш като изображение (image ) на СД и да заредиш система от него.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #34 -: May 16, 2011, 14:02 »
Праснах root паролата. Афе що ми е нервно ахахахха

Фидората дава следните параметри на харда

iv_root 51200mb
iv_home 248224mb
iv_swap 5312mb максимума било това
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #35 -: May 16, 2011, 14:07 »
Цитат
Коя версия на Fedora свали?

Тази от сайта им дето е в момента днес.
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #36 -: May 16, 2011, 14:17 »
Цитат
Коя версия на Fedora свали?
Тази от сайта им дето е в момента днес.
Виж сега, за втори път решавам, че повече няма да пиша в тази тема, не че съм писал много та съм се изтъркал... Бъди конкретен. От сайта на Федора можеш да свалиш няколко различни версии. Няма да обяснявам защо има толкова версии. Свали си файла, който ти посочих, запиши го на СД като image и зареди система от това СД.
Ако си тръгнал да инсталираш 15, то тя е пробна версия. Освен това е с нова версия на GNOME и после ще се озорим и ние и ти.
« Последна редакция: May 16, 2011, 14:20 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #37 -: May 16, 2011, 14:23 »
Цитат
Виж сега, за втори път решавам, че повече няма да пиша в тази тема

Не се ядосвай де.

Добре, че си записвам на лист всичко

Fedora-14-i686-live-Desktop.iso това свалих. Записах на СД. През биоса дадох да търси от СД ОС и процеса на инсталация започна. Сложих роот парола. Видях какви настройки ми предлага на и за харда федората и ги приех защото отговарят на изискванията на всичко.

Форматира и си ги направи. Поздравиме за успешната инсталация ахахахаха

Рестартирах. Върнах се в Биоса и върнах да търси ОС от Харда....и ОС тръгна....

Гледа сега има настройки за разни неща и с агента за настройки firstboot трябва да си поговоря - метафорично казано.

Дали съм се справил блестящо ахахаха оффф сега ще видя какво ще стане
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #38 -: May 16, 2011, 14:30 »
Леле май успях - като опитна мишка съм май ахахаха

Еми махнах СД - създадох си потребител, за да не ползвам роот правата.

И това е

НООО гледам принтера и скенера си джиткат - дали нещо си е взело само драйвърите и ала бала незнам.

Сега ще тествам още....

Лудница е това Линукса - дигнах кръвното ахахахха
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #39 -: May 16, 2011, 14:40 »
Поздравления!!!
(  Завидях ти за емоциите :)   )
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #40 -: May 16, 2011, 14:40 »
Еми всички тестове протекоха успешно. Остана само кирилицата да си пусна.

Даже и интернета си работи.

Дали всичко съм направил като хората - опаааа сега опитахме да разпечатим нещо на принтера от другия комп с ОС на Уин и не става.

Някой може ли да каже как сега пък да оправим това. То и другият комп май ще го прасна на Федора - ако приключа тестовете успешно.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #41 -: May 16, 2011, 14:44 »
...опаааа сега опитахме да разпечатим нещо на принтера от другия комп с ОС на Уин и не става.

Трябва ти Samba.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #42 -: May 16, 2011, 14:52 »
Ясно - често дават тази фраза като име на Лъвове или беше Симба  ;D

Сега една буболечка ми съобщи че имам 434 ъпдейти да правя  ::) ::) лудницааа и си пуснах да се ъпдейтват  [_]3

Останаха още малко тестове.... ;D
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #43 -: May 16, 2011, 14:53 »
Поздравления!!!
(  Завидях ти за емоциите :)   )

Аз ви казвам това не съм вярвал никога, че е възможно да направя АЗ да си оправя ОС на компа и то под линукс  ;D ;D ;D

То това направено по-лесно от Уина да се инсталва....
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #44 -: May 16, 2011, 16:05 »
Оправих си Кирилицата. Много ви благодаря бандааааа - къде се събирате в СФ - шъ черпя с бутилка мастика  ;D

Сега остава да си подкарам и звукчето - да си пусна музика довечера и с жената да правим разни щуротии  ;D

А за принтерчето май няма да го бъде - май намери всички модели, но без мойто - тъжен съм. Възможно е да е старо моделче и да липсва по подразбиране в де да знам в кво. Но модела го няма. Ще трябва да търся драйвърите по друг начин. Споделете как се търсят такива драйвъри под Линукс момченааа  [_]3

А звука да не би да иска в момента да сложа СД на компа с драйвърите за звук и видео картата. Или Линукса си ги взима по дефаулт през нета и ала бала....възможно ли е да пишете по този въпрос в темата ми.

Защо сега всички ме бъзикат, че ще се върна пак към Уиндоуса - което не може да стане посмъртно вече ахахаха
Активен