Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 16   Надолу

Автор Тема: Питане от абсолютен новак!  (Прочетена 39801 пъти)

clovenhoof

• Напреднали
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
Re: Питане от абсолютен новак!
« Отговор #165 -: May 20, 2011, 22:33 »
Да забие Линукс е много трудно. Може да се получи при недостиг на ресурси, но тогава просто изключваш програмата, която го претоварва. А натоварването можеш да видиш в "Наблюдение на системата". Мисля, че процесите се изкарват и с командата top в терминала, но аз не я използвам.

И аз мислех че е трудно, но след като си поиграх с Linux Mint Debian (Gnome и  XFCE) се оказа че това лесно се постига :).
Брат ми искаше линукс и реших Минт да му сложа и понеже съм фен на rolling distro реших LMDE. Даже много ми беше приятно да резбера тази новина от Минт.
Обаче, забиваше на поразия. Мишка, клавиатура - пълен блокаж.
Много съм разочарован от LMDE. От Дебиан също. Там, от 3 инсталации на различни ПЦ-та все проблеми.
Най-фрапиращото беше че фейлна при инсталиране на grub (още при инсталацията).

Това само затвърждава личният ми избор. С други думи - Арча е железно дистро.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

NikolaiTalev

• Напреднали
  • Публикации: 307
  • Distribution: Debian Wheezy
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #166 -: May 20, 2011, 23:01 »
Да забие Линукс е много трудно. Може да се получи при недостиг на ресурси, но тогава просто изключваш програмата, която го претоварва. А натоварването можеш да видиш в "Наблюдение на системата". Мисля, че процесите се изкарват и с командата top в терминала, но аз не я използвам.

И аз мислех че е трудно, но след като си поиграх с Linux Mint Debian (Gnome и  XFCE) се оказа че това лесно се постига :).
Брат ми искаше линукс и реших Минт да му сложа и понеже съм фен на rolling distro реших LMDE. Даже много ми беше приятно да резбера тази новина от Минт.
Обаче, забиваше на поразия. Мишка, клавиатура - пълен блокаж.
Много съм разочарован от LMDE. От Дебиан също. Там, от 3 инсталации на различни ПЦ-та все проблеми.
Най-фрапиращото беше че фейлна при инсталиране на grub (още при инсталацията).

Това само затвърждава личният ми избор. С други думи - Арча е железно дистро.

Не знам как си го постигнал ама от няма и 1 месец ползвам LMDE Gnome, и мога да каже че е супер желязна
преди ползвах  Fedora (около година) и ми се е случвало доста пъти да забие,а LMDE до сега не е забивала   ;)
Активен

Веднъж Linux, цял живот Linux.

http://blog.nk-support.eu/

clovenhoof

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #167 -: May 20, 2011, 23:07 »
Ами забиваше при елементарна работа.
Само нет ползвах и понеже не е мой компа не съм правил никакви "донастройки". Просто "install and play".

Fedora-та е друга бира. Там пакетния менажер ми беше много муден. Даже понякога дразнещо зацикляше.
« Последна редакция: May 20, 2011, 23:10 от clovenhoof »
Активен

A blink of an eye
A dream for the blind

NikolaiTalev

• Напреднали
  • Публикации: 307
  • Distribution: Debian Wheezy
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #168 -: May 20, 2011, 23:10 »
Ами забиваше при елементарна работа.
Само нет ползвах и понеже не е мой компа не съм правил никакви "донастройки". Просто "install and play".

Много странно ,но се случва по някой път дистрото да не си хаеса хардуера  ;D примерно на мен убунту не ми върви хич хубаво докато LMDE си лети
Активен

Веднъж Linux, цял живот Linux.

http://blog.nk-support.eu/

clovenhoof

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #169 -: May 20, 2011, 23:53 »
Имайки предвид че линукса е опънат сорс, можеше и доста по-зле да е.

Тъй че захапах това дърво и ще си трая  :P
« Последна редакция: May 20, 2011, 23:59 от clovenhoof »
Активен

A blink of an eye
A dream for the blind

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #170 -: May 21, 2011, 00:13 »
LMDE е перфектна дистрибуция и смятам, че това е бъдещето на Mint. След като излезе второто издание нямам никакви забележки към нея, освен, че е попретрупана с програми. Дано скоро излезе  LXDE и KDE версия.
« Последна редакция: May 21, 2011, 00:22 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

zoomaniak

• Напреднали
  • Публикации: 157
    • Профил
« Отговор #171 -: May 21, 2011, 13:20 »
Много ме накефи бързината на прехвърляне на данни-файлове по USB. 4.6 гига за под 4 минути. Жестоко е!
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #172 -: May 21, 2011, 19:57 »
Свалих си един филм да тествам как се движат нещата на това ниво. Всичко е ток и жица както се казва. VLC плейра си шитнах - ама тъпите субтитри са в .rar архив. И не може да ги разархивирам - липсва ми неква команда или не съм инсталирал нужното приложение.

Някой може ли да help
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #173 -: May 21, 2011, 20:03 »
Код:
su -

yum localinstall --nogpgcheck \
http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm \
http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm

yum install unrar
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6772
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #174 -: May 21, 2011, 20:05 »
4.6 GB за 4 минути -> 1.15 GB/min

Сигурен ли си колега ? Множко ми се вижда. Предполагам интерфейса е USB 2.0 Данеби да имаш USB 3.0 ?

How fast is USB 2.0?
USB 2.0 has a raw data rate at 480Mbps, and it is rated 40 times faster than its predecessor interface, USB 1.1, which tops at 12Mbps. Originally, USB 2.0 was intended to go only as fast as 240Mbps, but in October 1999, USB 2.0 Promoter Group pumped up the speed to 480Mbps.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #175 -: May 21, 2011, 20:15 »
Код:
su -

yum localinstall --nogpgcheck \
http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm \
http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm

yum install unrar

Стана. Благодаря ти. Записах си в Линукс дневника ми - кода, за да не питам като папагал при друга ситуация.

А относно субтитрите под VLC нещо нетръгват - трябва ли да се прави нещо специално с команди и т н...
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #176 -: May 21, 2011, 20:16 »
Цитат
Сигурен ли си колега ? Множко ми се вижда. Предполагам интерфейса е USB 2.0 Данеби да имаш USB 3.0 ?

Ще го подменя при първа възможност - да прав си. Ей тук сте всички като Монк  ;D

Ама и на 2.0 съм доволен щото под уин да чакаш 4 гига за 30-40 мин, а сега за под 3-4 мин си се усеща разликата.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #177 -: May 21, 2011, 20:21 »
А относно субтитрите под VLC нещо нетръгват - трябва ли да се прави нещо специално с команди и т н...

Енкодинга на субтитрите трябва да е windows-1251 и се настройва от настройките на VLC-то.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #178 -: May 21, 2011, 20:28 »
Цитат
Енкодинга на субтитрите трябва да е windows-1251 и се настройва от настройките на VLC-то.

Стана - то май само си го разпозна. Просто затворих и отворих програмата - пуснах филма; през програмата пуснах и субтитрите и всичко стана. Но с влачене върху филма не става със субтитрите - трябва май по каналният ред да ги слагам.

Абе яко става!
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #179 -: May 24, 2011, 10:28 »
Мозилата сега версия 4 има ли я под Линукс. Защото сега по дефаулт ползвам по-стара версия.

Въобще как се обновява браузера - невиждам стандартната опция от менюто на браузера.
Активен
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 16   Нагоре
« назад напред »