Благодаря ви отново за идеите!
Оправих повечето неща, които ми предложихте. Сложих в основния тимплейт маркиране на текущата страница в менюто. Никак не ми се искаше да слагам "current" клас, защото ми се струва много малоумна идея, въпреки масовата хипноза. Реших, че ще е много по-чисто, ако използвам XPath през JavaScript (има страхотен скрипт за крос-браузър мания с XPath -
http://sourceforge.net/projects/html-xpath/ 
) или динамична смяна на класа с jQuery. Но тъй като вече в тоя тимплейт съм използвал фреймуърка реших да не усложнавам допълнително.
Реших и конфликта между flash-съдържанието и дупката, която се получава при викане на
fancybox за картинките. В този смисъл оправих и галерията.
Менюто изглеждаше малко постно и за това му добавих CSS-градиент, който също е крос-браузър и без картинки

. Ей я магията тука:
Ultimate CSS Gradient Generator. Работи си идеално дори с IE6, който хората по странни причини масово продължават да ползват

.
А дали има тутор за флексабилититота ? 

Яко си го измислил това! Между другото има някаква документация в архива. Май не е лоша идея да допиша възможностите за възможностите...
И тъй като съм вкарал вече досадния jQuery си слагам една подседка да добавя и
UI-календар за заявки (или друга подобна тъпня). Ама като пак ми остане време за идеите.
ПС: Между другото все още не съм решил как да накарам системата да показва пермалинкове, без да използвам .htaccess. Имам идея, но не работи, ако системата се инсталира в суб-директория на хостинга.