Автор Тема: Как да инсталирам линукс ?  (Прочетена 1317 пъти)

koill

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Въпросът ми е, как да запиша линукс на флашка да ми е боот, опитах със всички програми като ( Universal-USB-Installer, unetbootin, live-usb-install ) но нетбука  не е разпознава като боот и направо си зарежеда ОС, искам да си инсталирам линукс като 2ро ОС на отделен дял, нямам СД на нетбука, моля за малко помощ  8)
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Как да инсталирам линукс ?
« Отговор #1 -: Aug 28, 2011, 15:31 »
Въпросът ми е, как да запиша линукс на флашка да ми е боот, опитах със всички програми като ( Universal-USB-Installer, unetbootin, live-usb-install ) но нетбука  не е разпознава като боот и направо си зарежеда ОС, искам да си инсталирам линукс като 2ро ОС на отделен дял, нямам СД на нетбука, моля за малко помощ  8)

Направи я с Universal USB Installer и след това преди да бутне лаптопа влез в BIOS-а и му задай да бутне от флашката. Или ако имаш бутон за quick boot - на моя лаптоп е с F12, може от там да си избереш флашката и да я бутнеш.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

koill

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 28, 2011, 15:40 »
USB ми е на 1 во място в биоса, Universal Installer не ми открива ISO файла които съм свалил на нетбука ( natty-desktop-i386-20110320(alpha4candidat) ) пробвах и с няколко други и пак не разпознава iso файловете.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 28, 2011, 15:48 »
USB ми е на 1 во място в биоса, Universal Installer не ми открива ISO файла които съм свалил на нетбука ( natty-desktop-i386-20110320(alpha4candidat) ) пробвах и с няколко други и пак не разпознава iso файловете.

Значи не му посочваш правилното дистро. А и ако не ти го открива, отново може да го заредиш просто напиши името на ISO файла в полето където трябва да си избереш ISO файл.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

koill

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 28, 2011, 17:12 »
Колега програмката ми намери файла, но сега имам друг проблем, като е качи на флашката и ресетна нетбука в биоса не ми намира флашката
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 28, 2011, 17:15 »
Колега програмката ми намери файла, но сега имам друг проблем, като е качи на флашката и ресетна нетбука в биоса не ми намира флашката

Какъв модел ти е лаптоп-а? И ти казах, виж за Quick Boot, може да го има в BIOS-а като опция и да е спряно, може да е с F2, F10, F12, F8 - прочети си manual-а.
Активен

koill

• Участници
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 28, 2011, 17:20 »
имам  Quick Boot, там ми открива само харда, на друга флашка имам win7, него го открива и стартира ( acer one d260 )  :(
Активен

clovenhoof

• Напреднали
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 28, 2011, 17:26 »
Аз имам един стар (ама наистина стар) лаптоп който може да бутва единствено от флопито, което не бачка :)
На него пробах няколко дистрота по един малко извратен начин:
1. Pазкомресирам инсталационно iso и прехвърлям на отделен дял на харда кернел и рамдиск файловете.
2. Указвам на grub (да речем чрез menu.lst) къде са тези файлове, задавам root file system и ребутвам.
3. Инсталирам на основния дял.

Отделния дял на диска направих като бутнах по горния начин инсталация на Archlinux, но му зададох да продължи инсталацията от CD-то. На Arch-a знам как да направя това с параметър който поддавам на кернела при бутване.

Уточнявам че не всички дистрота които пробах се инсталираха по този начин.
Може би няма да го опиташ, но поне е по темата. :)
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain