Автор Тема: Моля за помощ - лаптоп много загрява под убунту 11.04  (Прочетена 4335 пъти)

privatexxl

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Здравейте.Имам лаптоп Probook 4510s с видео карта ATI radeon HD 43xx.Инсталирал съм драйвера които убунту само си намери на ATI.Лаптопа много загрява.С Убунто 10.10 загрява доста по малко, пак с драйвера който само си намери на ATI.Интересното е, че на убунту 10.10 като извадя кабела на захранването и мине на батерия, спира да загрява и работи нормално, включа ли кабела-вентилатора леко тръгва и започва да топли отдолу.Искам да премина на 11.04, но при него видеокартата направо става на котлон.Моля помогнете ми, потребител съм на линукс от скоро, но ползвам само него.От уйндолс се отказах напълно.Не разбирам много, но горе долу се справям.Благодаря предварително :)
Активен

kalinik

• Напреднали
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
Привет !

Предполагам какво се случва - проблемът произлиза от compiz , който натоварва процесора и видеото доста !
Прочети тази тема - http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=41154.0 и по-специално за проблемите с compiz : http://www.webupd8.org/2011/05/how-to-downgrade-to-compiz-086-in.html
На 99% от лаптопите, които съм наблюдавал с compiz + Unity този "феномен" съществува  ;)
Може лесно да пробваш дали съм прав - когато почне да ти "грее" - пусни в терминала командата
Код:
и виж колко процента ти натоварва compiz, Xorg или unity-panel (unity-*)
 [_]3

Активен

privatexxl

• Участници
    • Профил
Благодаря за отговора.Втората тема е на английски, а аз...не го владея.Как мога да оправя проблема с този compiz(всъшност аз не знам даже какво приложение е и за какво служи)?
Активен

morbid_viper

• Напреднали
  • Публикации: 266
  • Distribution: (Open)SUSE since v5.3 (1999)
  • Window Manager: KDE ориентиран
    • Профил
не пропускай да отчетеш и флаш приставката на браузърите. при мен тя си остава най-големия лакомник на процесорно време и съответно вдига температурата. [_]3
Активен

-------------------------------------------------
Blessed are we to taste this life of sin!
-------------------------------------------------
Registered Linux user #251276

privatexxl

• Участници
    • Профил
Какво значи да отчета приставката на FlashPlayera?Без нея не може или има някакви настройки за по-добра работа?
Активен

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
Цитат
Втората тема е на английски, а аз...не го владея.Как мога да оправя проблема с този compiz(всъшност аз не знам даже какво приложение е и за какво служи)?

Темата е за downgrade (инсталиране на по-стара версия) на мениджъра за ефектите compiz , който "товари" системата. На първо време излез от десктоп-сесията (Log Out) и се впиши (Login) в сесия Unity2D или Classic (не знам как беше точно) ,може да отвориш един терминал и да следваш стъпките, описани в темата, като копираш командите оттам, една след друга и ги изпълняваш, примерно така:
1. sudo apt-get purge compiz compiz-plugins-extra compiz-plugins-main
2.sudo apt-get purge compizconfig-settings-manager
3.sudo add-apt-repository ppa:guido-iodice/compiz-0.8.6-natty
4.sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
5.sudo apt-get install compiz compiz-core compiz-fusion-plugins-main compiz-fusion-plugins-extra compiz-fusion-plugins-unsupported compiz-gnome compiz-plugins compizconfig-backend-gconf compizconfig-settings-manager libcompizconfig0 libdecoration0 python-compizconfig

След като ти се инсталират нещата - рестартирай !

Относно flashplugin ... хммм, там нещата са сложни и като цяло си е проблемен все още ! Т.е., няма решение на проблема, но последната версия на AdobeFlashPlayer(11.0.1.129 мисля, че беше) работи относително добре и не би трябвало да "товари" чак толкова .

« Последна редакция: Sep 14, 2011, 16:54 от kalinik »
Активен

privatexxl

• Участници
    • Профил
Снощи пробвах да върна по старата версия на compiz.Изпълних всичко стъпка по стъпка и системата се скапа.Изчезнаха иконите след рестарта, нямаше нищо на екрана, само лилавия десктоп на убунтото, без лентите отгоре и отдолу, абе нищо-абсолютно нефункционална среда.После инсталирах естествено пак 10.10 .Дали ще го оправят този проблем в 11.10? Някой знае ли ? Ако не го оправят, няма до може да се ползва убунту...Ще се радвам ако получа каквато и да е помощ за справяна с проблема :)
Активен

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
Може би трябваше да кажа, че е добра идея да се изтрие директория ~/.compiz (че дори и ~/.config/compiz)
Просто старата версия на compiz има проблем с първоначалната конфигурация на профил UNITY, но ти си преинсталирал вече :)
Активен

privatexxl

• Участници
    • Профил
Даже сега току що смених убунтуту с Mint 11.Натоварва нормално, като 10.10 на убунту.Направо съм изненадан, невероятна дистрибуция, още по добре направена.Даже и субтитрите тръгват без да се настройва Totem player. След инсталацията просто работиш, не намерих какво да донастройвам, само се наложи да пусна защитната стена, за която даже си беше инсталирана обвивката за разлика от убунту.Препоръчвам я на всички новаци(като мен:))Защото например снощи качвах и дебиан 6, ама няма flash или поне не тръгва, за субтитри да не говорим, доста програми от софтуерния център незнайно защо не се инсталират, а wifi-ужас!Изчетох гугъла и не можах да го пусна.На мен проблема ми е, че съм нов в линукс, но много ме кефи и с уиндолс съм приключил.Виждам, че в Mint има цяло меню за confiz(което в убунту липсва).Ако може нещо в него да се настрои за още по малко да ми натоварва видеокартата ще е супер.Но не знам какво да пипам там.Ще съм благодарен за всеки съвет :):):)
Активен

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
Как разбираш колко ти се товари видео картата и защо мислиш че е много?
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
@ privatexxl :Стой си на Mint, ако искаш Дебиан, си инсталирай Mint Debian. Там си има всичко. Ако искаш да инсталираш програми в чистият Debian първо трябва да отвориш "Източници на софтуер" и да разрешиш хранилищата.
http://img163.imageshack.us/img163/7996/repositories1.png
 След това ъпдейтваш, рестартираш и след това инсталираш програми. Флаш плеърът се казва flashplugin-nonfree и си го има в хранилищата. Трябва обаче да го инсталираш.
« Последна редакция: Sep 15, 2011, 15:03 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

privatexxl

• Участници
    • Профил
Минт ми харесва, дебиан е по сложен, а аз сега навлизам.А как разбирам че ми товари ли?Ами на лаптоп съм и с убунту направо отдолу започва да грее като котлон, даже пари.
Активен

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
privatexxl,
и моят съвет е да останеш на Mint11 , тъй като Ubuntu навлезе в нова фаза на развитие от версия 11.** насам и нещата там, лично за мен са по-скоро експериментални, отколкото готови за масова употреба.
Относно flashplayer - според архитектурата ти (32-bit/x86 или 64-бит/х64) отиваш на сайта на Adobe и си сваляш последната му версия, според това , какъв браузър ползваш.Chrome си има вграден флаш, затова давам линк за Firefox:
http://labs.adobe.com/technologies/flashplatformruntimes/flashplayer11/
* за 64-битова версия си свали http://download.macromedia.com/pub/labs/flashplatformruntimes/flashplayer11/flashplayer11_rc1_install_lin_64_090611.tar.gz

Разархивираш си архива и вътре има няколко папки + 1 файл flashplugin.so - него го копираш в ~/.mozilla/plugins
*възможно е пътят да е друг при теб и директория /plugins да я няма - просто я направи и слагай файла вътре. Най-вероятно няма да виждаш и директория .mozilla, но като отвориш HOME - натисни CTRL+H и ще ти излезе.

Свали си smplayer и/или vlc и не се занимавай с totem - с малко човъркане из менютата, ще си нагласиш субтитрите както ти е кеф ;)

Относно натоварването на видеокартата - не се притеснявай толкова !
Активен

privatexxl

• Участници
    • Профил
Благодаря ти много за обясненията :) Оставам на Mint, там си трагва флаш плеара на мозилата без да правя нищо допълнително.VLC си е инсталиран по подразбиране и трагва със субтитри без никакви настройки.Майтапа е, че и тотем трагва със субтитри без да пипам нищо, а в убунту е невъзможно.Каква обаче е разликата между четирите версии на Maint(без KDE-за него знам, но съм пояитател на gnom)?
Активен

privatexxl

• Участници
    • Профил
Извинявам се за правописната грешка в последния ред.Пише че съм почитател на Gnom и да не ви губя времето да ми обяснявате за KDE версията :)
Активен