Автор Тема: Проблем с кодеци  (Прочетена 2647 пъти)

Darkymir

• Участници
  • Публикации: 5
    • Профил
Проблем с кодеци
« -: Nov 02, 2011, 08:05 »
Здравейте,
Вчера си закупих лаптоп със SuSE 11 SP1. Видеоклипове не тръгват. Потърсих за проблема и видях, че трябва да се инсталират кодеци. Видях няколко теми тук, но тъй като нямам достатъчно опит не мога да се оправя. Искам да помоля за помощ с по-подробно описание на стъпките, които трябва да направя за да си инсталирам необходимите кодеци.
Благодаря предварително!
Активен

kennedy

• Напреднали
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
Re: Проблем с кодеци
« Отговор #1 -: Nov 02, 2011, 08:23 »
ако имаш предвид клипчета по сайтове, инсталирай си от яста флаш плеъра
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

Darkymir

• Участници
  • Публикации: 5
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 02, 2011, 15:30 »
Имам предвид филми и пр. .avi .mpeg .mp4 и т.н.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 02, 2011, 16:27 »
От версия 11.3 на Open SUSE при пускане на първата песен с Amarok, кодеците се свалят автоматично. Ако искаш, мога да ти кажа кои ти трябват - gstreamer-0.10 ffmpeg, gstreamer plugin ugly, fluendo mp3.Можеш да отвориш търсачката в мениджъра на пакети и да ги намериш. По лесни варианти - Инсталираш Clementine и той си идва с всички ffmpeg кодеци, които са ти нужни. За филми - VLC се инсталира със собствени кодеци. Audacious http://img249.imageshack.us/img249/1531/201111021625361280x1024.png също се инсталира със собствени кодеци и е прекрасен плеър за музика.
Доколкото разбрах, ти ползваш платената SLED 11. Там не знам, как се добавят хранилища. Графичната ти среда трябва да е Гном.
Съвета ми е да си инсталираш някоя безплатна дистрибуция от типа на Linux Mint за да нямаш грижи.
« Последна редакция: Nov 02, 2011, 16:34 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 02, 2011, 16:33 »
//офтопик
Това Suse дето идва с лаптопите, мисля, че не е OpenSuse. Доколкото си спомням и преди някой беше питал нещо за такова Suse и се оказа, че нещата са доста различни от OpenSuse (може и да бъркам).
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 02, 2011, 16:37 »
Точно така е. Изобщо не можах да се оправя да добавя хранилища в него. При Open SUSE просто добавяш community repocitories и внасяш ключ. При SLED, при опит да добавя хранилища ме препращаше към официалната страница и ми искаше някакъв код.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 02, 2011, 20:35 »
Пише, че кодеци за "restricted formats" за SLED 11 SP1 има в Packman репозиторията - цък.
Както е показано, за да се добави това репо, в root терминал се изпълнява тази команда:
Код:
zypper ar -r http://packman.inode.at/suse/sle_11_sp1/packman.repo

Доколкото виждам, там има mplayer/gnome-mplayer/smplayer плюс кодеци за тях - w32codec-all. Освен това, има vlc (с вградени кодеци), както и gstreamer-0_10* (за totem и други gstreamer базирани плейъри) и libxine1-* (за xine базирани). Трябва да прецени какво му трябва.
Предполагам, че стандартно има инсталиран totem и за него му трябват поне тези - gstreamer-0_10-ffmpeg, gstreamer-0_10-plugins-good, gstreamer-0_10-plugins-good-extra, gstreamer-0_10-plugins-bad, gstreamer-0_10-plugins-ugly.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3170
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 24, 2011, 16:22 »
Fedora 16, HD видео .MTS файлчета, снимани с камера Panasonic

VLC 1.1.12 ги показва, но вертикалните линии стават вълнообразни при движение.
Тотем ги показва с перфектно качество на картината след като инсталирах кодеците по съвета на trosho, но след 6-тата секунда звукът изчезва.
MPlayer няма проблем със звука, но не показва картината. Мисля, че не вижда и не ползва ffdshow, но не знам как да му кажа да го ползва. Някакви идеи?
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
« Отговор #8 -: Nov 24, 2011, 21:32 »
Ако се направи справка тук - цък, VLC би трябвало да поддържа AVCHD видео. Проблемите там може би ще се решат с някакви настройки.
Totem с gstreamer не ми е от любимите плейъри и нямам представа защо изчезва звукът.
На mplayer слагал ли си допълнителни кодеци? Ако не си, може би трябва да сложиш (не знам как го компилират във Fedora).
На тази страница - цък, е показано как да свалиш и разархивираш Win32 Codecs.

Ако искаш да имаш повече информация за евентуалните проблеми, може да пуснеш плейъра през терминала.
От тук (цък) свалих някакъв файл (ezhq.mt2s), за да пробвам какво става при мен (в момента съм с openSUSE12.1/KDE4).
Когато пусна mplayer с подобна команда - "mplayer -vo xv ezhq.m2ts", по картината се получава едно размазване с хоризонтални черти. Това изчезва, ако използвам подобна команда - "mplayer -vo xv -vf pp=fd ezhq.m2ts". С нея (опцията за видео филтъра: -vf pp=fd) се включва deinterlacing на картината. Видял съм я на тази страница - цък.
Може да пробваш с нея, а също и другите варианти, които са показани, като ги съобразиш с твоята камера и с твоя запис.
За съжаление, не разбирам много от самите формати за видеозапис и не мога да помогна с нещо повече.
Активен