Автор Тема: Създаване на поддомейн  (Прочетена 2632 пъти)

Intel

• Гост
Създаване на поддомейн
« -: Dec 04, 2011, 22:13 »
Здравейте,
след часове бърникане реших да си прехвърля принципите и да попитам във форума. Имам домейн.com, на който искам да пусна sub.domain.com. В httpd.conf на слака имам съответната конфигурация за virtualhost, но като отворя sub.domain.com ме redirect-ва към domain.com, та се усетих, че трябва да наглася и named.con-a (BIND). Да, ама там и четенето не ми помогна. Та да попитам вас, zone файловете или кое по-точно трябва да редактирам и по какъв начин по-подробно ако може за да направя този А запис, че да си пусна субдомейна.

Благодаря предварително.
Активен

Bogo

• Напреднали
  • Публикации: 636
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
Re: Създаване на поддомейн
« Отговор #1 -: Dec 05, 2011, 03:51 »
Трябва ти C name в зоновия файл на domain.com

ред като:
sub      CNAME          domain.com.
« Последна редакция: Dec 05, 2011, 03:54 от Bogo »
Активен

live free or die хард :)

Intel

• Гост
« Отговор #2 -: Dec 05, 2011, 09:15 »
Тоест, създава се нов зонов файл или се редактира един от съществуващите, защото аз бърниках по намед.роот, локал-а доколкото разбрах не ми е нужен?
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 05, 2011, 10:48 »
Цитат
ред като:

Добавяш този ред в зоновия файл на domain.com. Обикновено се намира в /etc/bind/{externals/}domain.com.db (не си споменал дистрибуцията и тук малко с хвърляне на боб го целя).
Естествено след това рестартираш bind-a  за да зареди и този запис.

Ако все пак си с УБУНТУ:

https://help.ubuntu.com/community/BIND9ServerHowto
Активен

Intel

• Гост
« Отговор #4 -: Dec 05, 2011, 15:19 »
дистрибуцията е спомената все пак в първия пост. Написах само горния ред във /var/named/caching-example/zone.domain, но без резултат. Bind е рестартиран. А А запис не е ли нужен?
« Последна редакция: Dec 05, 2011, 15:35 от Intel »
Активен

Bogo

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 05, 2011, 19:36 »
'А' запис се прави ако 'sub' ще бъде реална машина със собствен ай-пи адрес.
Ако ще бъде субдомейн само заради apache с виртуалхост ти трябва CNAME в зоновия файл на домейна.
« Последна редакция: Dec 05, 2011, 19:41 от Bogo »
Активен

Bogo

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 05, 2011, 19:45 »
Ако нямаш зонов файл и не си го описал в /etc/bind/named.conf трябва да кажеш защото това са по-предни стъпки
Активен

Intel

• Гост
« Отговор #7 -: Dec 05, 2011, 20:45 »
На нулата съм, кажи речи. Проблемът е, че чета на всякъде различни неща и не съм сигурен от къде и какво да започна. Прочетох, че трябва да се направи копие на .local-a и да се редактира със съответния домейн. А описването на самия named.conf ми е мъгла с тези извратени редове там. А и не разбрах какво искаш да кажеш с думите "само заради apache с виртуалхост"? На главния домейн имам един индекс, искам в субдомейна да имам друг индекс.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 05, 2011, 22:20 »
Стига си чел навсякъде! Чети само тук! :)
В /etc/named.conf имаш едно
Цитат
options {
        directory "/var/named";
}
а по-нататък
Цитат
zone "domain.com" IN {
        type master;
        file "caching/named.domain.com";
Значи файлът, който на теб ти трябва е във /var/named/caching и се казва named.domain.com И сега, отваряш с любимия си текстов редактор този named.domain.com и някъде по-надолу във файла виждаш едно
Цитат
domain.com.               A               123.45.67.89
След него вмъкваш това, което ти е написал Bogo. Имай предвид, че точките са важни и че по подразбиране в Slackware директорията е caching-example, а не caching. След това като root изпълняваш rndc reload и си готов.
Ако в конфига на apache имаш VirtualHost секция с
Цитат
DocumentRoot /var/www/htdocs/domain.com
 ServerName domain.com
 ErrorLog /var/apache/log/domain.com.log
 CustomLog /var/apache/log/domain.com.log
копирай я и там, където в копието има domain.com, добави едно sub. пред него. Направи една директория /var/www/htdocs/sub.domain.com и там постави файловете на уеб сървъра, които ще се ползват за sub.domain.com
После като root правиш /etc/rc.d/rc.httpd restart и си още по-готов. Това е!
А пък съвсем готов ще станеш, когато добавиш лог файловете в конфига на logrotate :)
« Последна редакция: Dec 05, 2011, 22:54 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 06, 2011, 09:22 »
Пропуснах - трябва да промениш серийния номер във файла named.domain.com - в самото му начало е и трябва да го правиш по-голям след всяка редакция.
А под това, което ти е написал Bogo, имах предвид това
Трябва ти C name в зоновия файл на domain.com

ред като:
« Последна редакция: Dec 06, 2011, 09:24 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

plamen_f

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 06, 2011, 11:35 »
Това със серийния номер всички го пропуснахме - прави се преди рестарт на BIND.

Едно практично предложение:

за сериен номер ползвай:

aааabbcczz

ааaa - година
bb - месец
cc - ден
zz - поредна версия на файла

Така винаги ще имаш нов сериен номер при редакция (е трябва на ръка да промениш цифрите де).
Активен

Intel

• Гост
« Отговор #11 -: Dec 06, 2011, 18:38 »
не разбрах този файл от локалното копие (localhost.zone) ли да го създам (защото такъв попринцип няма)? Къде се добавя sub-a и къде се копира секцията с виртуалхостовете, както и тези серийни номера каква я вършат, изобщо този бинд ми се вижда объркана работа, сигурно, защото ми е за първи път.
« Последна редакция: Dec 06, 2011, 19:17 от Intel »
Активен

Bogo

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Dec 06, 2011, 19:26 »
Я ми кажи, ти при регистратора (там дето си "купил" управляваш домейна) посочил ли си сървъри? (трябват два валидни)
Или си направил А запис ?
« Последна редакция: Dec 06, 2011, 19:29 от Bogo »
Активен

plamen_f

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 06, 2011, 19:35 »
Да почнем още по-отпред.

1. Като си регистрирал domain.com кой ти поддържа DNS записите за него - ти, регистратора или трето лице?

2. Ако си ти - т.е. посочил си за primary DNS твое IP, имаш ли наистина настроен DNS сървър който да сочи там където е въпросния domain.com?

3. По постовете ти съдя, че не правиш разлика между виртуален хост в Apache и DNS запис за под домейн. Моля те кажи цялата ситуация, защото тук виждам, че хората се опитват наистина да помогнат но явно говорим /ите на различни езици.

Не се притеснявай да споделиш дори ако нищо не ти е ясно - така ще дадеш възможност за адекватна помощ.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 7052
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #14 -: Dec 06, 2011, 19:41 »
Пък може самия домейн да каже кой е (ако не е някоя велика тайна де). Ние ще го чекираме, кое - как е настроено и къде.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.