Автор Тема: проблеми със звука :(  (Прочетена 1570 пъти)

4gabbs

• Напреднали
  • Публикации: 15
  • Distribution: Ubuntu 10.10
  • Window Manager: Gnome 2.32.0
    • Профил
проблеми със звука :(
« -: Jan 06, 2012, 23:37 »
Имам кофти проблема с това да нямам звук и направо се побърквам.
Значи, когато цъкна иконката за звука ми излиза следното съобщение : Неуспех при изпълнение на дъщерен процес „gnome-volume-control“ (Няма такъв файл или директория),
а когато цъкна избор на мултимедийни системи в менюто "Система" ми излиза това съобщение : Неуспех при изпълнение на дъщерен процес „gstreamer-properties“ (Няма такъв файл или директория)
Инсталирах си уж същата програма от менеджера на пакетите, имах за един ден звук, и днес...отново нямам.
Не знам вече какво да правя, а и не смея много, много сама да се човъркам без да разбирам.
Активен

4gabbs

• Напреднали
    • Профил
Re: проблеми със звука :(
« Отговор #1 -: Jan 07, 2012, 00:26 »
всъщност успях да ги оправя тези двете....ама все още съм без звук :(
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 07, 2012, 01:03 »
След като не смееш сама да човъркаш виж това упътване: https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting То е правено точно за начинаещи (което не значи че напредналите не правят същото). Карай последователно по него до секцията ALSA driver Compilation - тя е остаряла и не трябва да се ползва. Също така за сведение ( и сверка ) може да прегледаш това: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=205449
Ако има още проблеми, или нещо неясно, неразбрано и недобре обяснено или английския е проблем, питай тук, ще вкарваме тежката арталерия.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

4gabbs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 07, 2012, 03:09 »
Да, ама пък...смятам вече, че проблема ми е в колоните, тъй като със слушалки имам звук, а и микрофона ми си бачка без проблем, само пустите колонките не, а пък и успях да си оправя предишните щуротии със съобщенията. Та, може би ще е най-добре да го дам пак на ремонт, макар че ми ги смениха преди месец тез колони, или просто да си купя едни нови, които така или иначе ще вадят къде, къде по-добър звук. :) Извинявам се, че така губя време с проблем, който се оказа не кой знае какво и мерси за отделеното внимание :)
Активен

dejuren

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 07, 2012, 06:00 »
Колонки пък са най-лесното нещо за проверяване, вземаме какъв да е мп3 плейър, и пускаме музиката в колонките. Като резултат - домашна уредба с минимум усилия :)
Активен

4gabbs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 07, 2012, 15:54 »
хахах е да ама тия не знам как да ги проверя, защото са ми вътре в лап топа  :D иначе поне слушалки като включа и има звук, което до някъде оправя нещата и ме прави не чак толкова нещастна  :D
Активен

dejuren

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 07, 2012, 18:48 »
Щом са в лаптопа значи се връщаме в темата. Възможно е слушалките да са работещи, докато говорителите (подведе ме с това "колонките", мислех - външни) да са изключени. Пробвай да вървиш по указанията които ти пратих. Вариант е също да пуснеш в терминал alsamixer и да видиш дали нещо не е mute-нато там - ще има букви "MM" в долния край на плъзгача, превключва се с "m". Промени всички ММ и виж дали ще има промяна.
Активен

Oxy

• Напреднали
  • Публикации: 253
  • Distribution: Fedora / Gentoo / Debian
  • Window Manager: KDE (4.2/ 3.5)
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 08, 2012, 01:15 »
Аз сега само на бързо да вметна възможните причини:
1.Не е разрешено аутомют: Миксер - опшънс таба и енейбъл... за да видиш опшънс таба трябва да бъде избран от елементите и да му се цъкне тикчето... Тоест какво се получава ами винаги ти работят слушалките.
2. Вариант някаква кретения от типа на лоша пулсбисквитка(на мен често ми се случва). Отваряш един терминал и пишеш следната команда:
sudo killall pulseaudio && ~/.pulse-cookie && sudo reboot
после си въвеждаш паролата. Какво прави въпросния ред: Трепем процеса пулсаудио, после му чистим бисквитката/разни запазени неща/ и накрая рестартираме.
Предполагам пулса се е оцвъкал прекрасно :)
погледни с в миксера дали е мутирано под Speaker или дали просто е свалено на нула :) Няма причина колоните ти да не работят...
ПС: Извинявам се за англицизмите, просто не знам кое понятие как е преведено, а моята машина ползва друг език..
По-здрави,
Тото

4gabbs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 08, 2012, 17:51 »
1. нямам такива неща, в смисъл всички настройки са ми наред :)
2. въведох комадата, цъкнах си паролката, дадох си ентер иииии ми заяви, че достъпа е отказан ахахах
Почвам да се обърквам, само проблеми имам с тоя компютър  :D
Активен