Автор Тема: Търся хубава версия на Debian x64. Проблем при лаптоп.  (Прочетена 7764 пъти)

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Честито. Ако вече имаш графична среда - ъпдейтвай, инсталирай няколко програми и почвай да работиш. Не знам даже при мрежова инсталация дали има какво да ъпдейтваш.
« Последна редакция: Feb 01, 2012, 20:45 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

BigBore

• Напреднали
  • Публикации: 67
    • Профил
Честито. Ако вече имаш графична среда - ъпдейтвай, инсталирай няколко програми и почвай да работиш.

М да подкарах го... всичко си има.. Но вече го махнах.. Сега инсталирвам XP и след това наново пак ще го инсталирам.. Мисля,че намерих от биоса настройките и ще го разреша след това ако има проблем .. :)
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Честито. Ако вече имаш графична среда - ъпдейтвай, инсталирай няколко програми и почвай да работиш.

М да подкарах го... всичко си има.. Но вече го махнах.. Сега инсталирвам XP и след това наново пак ще го инсталирам.. Мисля,че намерих от биоса настройките и ще го разреша след това ако има проблем .. :)
Щом вече разучи и Debian-a, що не пробваш и CENT OS, за да почувстваш малко разнообразие.
Активен

BigBore

• Напреднали
    • Профил
Откъде разбра,че съм е разучил ? :D:D
Не съм е разучил.. А и да е разуча за сега няма да хода на никоя друга ОС или версия на Linux... ;)
Активен

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
М да подкарах го... всичко си има.. Но вече го махнах..

Кога пък го инсталира, че го и махна?  :D Май наистина те е налегнала голяма скука, хм?  ^-^
Активен

Без правила няма игра

BigBore

• Напреднали
    • Профил
Започвам да си мисля,че хората който пишат в темата не четат цялата тема!
Както и да е който го интересува ще я прочете! ;)

А до колкото Debian и XP нещо пак не стана и ми дава пак тези прозорци..
Инсталирах XP след това Debian и пак същите проблеми. Направих промените,който мислих,че ще оправят проблема от биоса,но нищо не стана...
Искам да попитам Ако инсталирам първо Debian и след това XP на отделен дял,груба ще се загуби нали? Ако да как мога да го сложа?
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
С Live CD. Само напиши GRUB в търсачката и ще видиш, че има поне 10 страници на тази тема. Виж и това
http://skss.learnfree.eu/archives/3425
По - добре от това не знам кой може да ти обясни.
« Последна редакция: Feb 02, 2012, 10:06 от cybercop »
Активен

BigBore

• Напреднали
    • Профил
Да разбрах за GRUB как да го направя..
Проблема още е на Windows.. Като сложа Windows не ми дава онези грешки,който са след инсталация на Debian..
Оставих един дял празен и Debian на друг и стигнах и пак не стана. Стигнах до извода,че когато има някой празен и отделен дял не тръгва GRUB а преди него изкарва проблемните екрани..
Сега слагам XP отново и след това пак ще сложа Debian на друг диск,но няма да инсталирам GRUB да видим дали ще тръгне. Ако не тръгне не знам.. :X:X
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Малко трудно ще я караш без GRUB. Когато инсталираш linux след windows, GRUB трябва да е инсталирана върху MBR. Когато инсталираш windows след linux, windows-a ти затрива GRUB и се налага да го възстановяваш. Най- добре си сложи една Mint Debian и престани да се мъчиш. Това си е чист debian testing, само дето е добавено Mint menu, mint update, кодеци и още няколко техни програми. Ако искаш, можеш просто да ги деинсталираш.
Активен

BigBore

• Напреднали
    • Профил
Малко трудно ще я караш без GRUB. Когато инсталираш linux след windows, GRUB трябва да е инсталирана върху MBR. Когато инсталираш windows след linux, windows-a ти затрива GRUB и се налага да го възстановяваш. Най- добре си сложи една Mint Debian и престани да се мъчиш. Това си е чист debian testing, само дето е добавено Mint menu, mint update, кодеци и още няколко техни програми. Ако искаш, можеш просто да ги деинсталираш.

А как да го възтанова след като съм го инсталирал и ми изписва прозорците.. ?
Активен

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
… Като сложа Windows не ми дава онези грешки,който са след инсталация на Debian..

Щом онзи екран не се получава, когато е инсталиран Windows, тогава вероятно имаш проблем с инсталирането на GRUB.

Ето какво, според мен, се получава, ако си настроил реда за стартиране по този начин: CD-ROM; Removable Devices; Hard Drive; Network boot. Ако няма вкарано boot-ващо CD или USB флашка, ще се прескочи CD-ROM и Removable Devicesсе и ще се стигне до опит за стартиране от хард диска. Ако не си инсталирал (правилно) GRUB или ако не е изпълнено нещо, което е необходимо, тогава стартирането от хард диска пропада и се преминава към следващия елемент - стартиране от мрежата (PXE). При инсталиран Windows, стартирането от диска е нормално и не се прескача към следващия елемент.
Помисли къде и как инсталираш GRUB и какво може да бъркаш.

А как да го възтанова след като съм го инсталирал и ми изписва прозорците.. ?
От Live CD можеш да провериш къде е инсталиран GRUB.  Можеш да провериш и дали нещата са наред.

Първо проверяваш номерацията на дисковете:
Код:
fdisk -l

- за GRUB1 (с права на root):
Код:
file -s /dev/sda
file -s /dev/sda3
За местваш буквата на диска ("а") и номера на дяла ("3") с твоите. Ако GRUB1 (GRUB Legacy) е инсталиран на едно от тези места, трябва да получиш нещо от сорта: "… GRand Unified Bootloader,…".
- за GRUB 2 (пак с права на root):
Код:
dd bs=512 count=1 if=/dev/sda 2>/dev/null | strings
dd bs=512 count=1 if=/dev/sda3 2>/dev/null | strings
Пак заместваш означенията с твоите. За диска/дяла, в който е инсталиран GRUB2, трябва да имаш такъв ред: "GRUB".

Преглеждаш съдържанието на конфигурационния файл: /boot/grub/menu.lst (за GRUB1) или /boot/grub/grub.cfg (за GRUB2), като проверяваш дали означенията на дисковете и дяловете са правилни (!GRUB1 номерира дяловете от "0", а GRUB2 - от "1"!).
Ако не можеш сам, показваш резултатите тук, за да ги видят.
« Последна редакция: Feb 02, 2012, 17:39 от trosho »
Активен

BigBore

• Напреднали
    • Профил
Не става и не става... Единствено тръгва само когато е цял диск и то само когато има Debian,а на мен ми трябва и Windows.
По-горе е споменато за min debian. Някой може ли да даде линк към него,който да се събере на един CD диск. Само един имам и вече е късно и няма откъде да взема.
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Няма как. Mint Debian е на Live DVD. Можеш да ползваш версията с xfce. Тъкмо ще ти е интересно да я разучиш, а и средата е лекичка.
http://www.linuxmint.com/edition.php?id=90
Активен

BigBore

• Напреднали
    • Профил
Live... хм....
Няма ли възможност за инсталване на харда ?
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Разбира се че има. Иконата на инсталатора е на работният плот. Просто можеш предварително да я разгледаш. Можеш да я свържеш към мрежата, да сърфираш и да гледаш филми. В ментата кодеците и flashplayer-a са си включени в инсталационното DVD. Хората са ти подготвили настроен за работа Дебиан.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
BG Debian
Предложения за български проект
asa 0 9105 Последна публикация Sep 25, 2002, 11:52
от asa
Debian i KDE
Настройка на програми
IvanST 9 17380 Последна публикация Jan 05, 2003, 21:54
от n_antonov
Грешка в MBR Debian не стартира!