Автор Тема: Проблем при инсталиране на Kubuntu с RAID  (Прочетена 4064 пъти)

mangash

• Участници
  • Публикации: 6
    • Профил
Имам 2 харда хитачи 80гб (общо 160gb) които вървят под 2+0 stripe RAID 0 SCSI
 С Acronis Disk Director 11 Home съм направил дял от 10гб ext3 и swap 1gb, но при инсталиране не ми показва дяловете, а иска да ми форматира харда и да се разположи на целия хард. При стартиране на виртуално кубунто от неговия диск мениджър ми показва хардовете като 2 отделни. Имам инсталиван WIN7 искам и Кубунто да инсталирам.
Пробвах и с alternate, отново не ги разпознава въпреки, че този път откри че има сата райд, пита ме дали ще ги ползвам - отговорих да и като стигна до дяловете отново не намира ext3 и swap, а нагло пак си иска да ми форматира харда.

Търсих и четох из форума, но подобен проблем не открих.

Дъно gigabyte GA-MA 770 US3 v2.0
         Athlon x2 5600+
         ram 2gb
« Последна редакция: Feb 29, 2012, 01:58 от mangash »
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Re: Проблем при инсталиране на Kubuntu с RAID
« Отговор #1 -: Mar 01, 2012, 02:28 »
Търпение приятелю любезни. Имало тука някой си които поназнайват, но чувам помагали в свободното си време, на доброволни начала.

ПП работата може да се свърши добре, бързо и евтино - може да комбинираш произволни две от трите, но не и трите едновременно.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

big-marvel

• Напреднали
  • Публикации: 70
  • Distribution: Debian GNU/LINUX
  • Window Manager: Gnome+
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 01, 2012, 02:33 »
Не знам човек такова чудо за сефте виждам ::) а защо не го подкараш малко ламерската,струва ми се нещо не нагодено м/б в биоса. А щом толкова иска да се хване на всякаде изтъркай му дял без да го форматираш и тогава пробвай. А не разбрах уиндоуса е на едната 80ка... Не е лошо да сервираш нещата малко по четливо 
Активен

mangash

• Участници
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 01, 2012, 02:47 »
Двата харда си работят като един под райд 0 (от биос). Демек 80+80= 160 гб ( 153!)
Същия проблем имах преди година с инсталиране на ХП. Искаше по време на инсталация да имам флопи от което да си вземе драйвърите за райд-а. Предполагам тук е нещо подобно щом кубунтото не вижда дяловете.
Та... преди да започна да инсталирам кубунто съм взел от C което е 30гб и на което ми е 7-цата, 10 гб. 9 от тях съм направил в ext3 и 1 в swap (Демек c-то ми от 30 е станало 20гб - D = останалото което върви под NTFS и искам така да остане понеже жената с линукс едва ли ще ме търпи дълго).
Искам на тези 10 който съм подготвил предварително в линукс файлова система да си сложа втора операционна система Кубунту 11,10. Но когато стигна до дяловете при инсталацията на кубунто не ми вижда този дял който е предварително направен ext3 и swap-a, а го вижда като nvidia stripe Raid 0 с големина 164гб. и иска да си форматирам харда както на линукса му изнаса и после да си изградя отново райд-а. При което аз загубвам цялата информация ако го направя.
Искам на заделените от мен 10гб да си инсталирам втора операционна система Кубунту и да не се занимавам с на Билчо бозите.
Мога да си разреша проблема без ползването на райд, но не ме устройва четенето.
« Последна редакция: Mar 01, 2012, 02:56 от mangash »
Активен

big-marvel

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 01, 2012, 03:03 »
Двата харда си работят като един под райд 0 (от биос). Демек 80+80= 160 гб ( 153!)
Същия проблем имах преди година с инсталиране на ХП. Искаше по време на инсталация да имам флопи от което да си вземе драйвърите за райд-а. Предполагам тук е нещо подобно щом кубунтото не вижда дяловете.
Та... преди да започна да инсталирам кубунто съм взел от C което е 30гб и на което ми е 7-цата, 10 гб. 9 от тях съм направил в ext3 и 1 в swap (Демек c-то ми от 30 е станало 20гб - D = останалото което върви под NTFS и искам така да остане понеже жената с линукс едва ли ще ме търпи дълго).
Искам на тези 10 който съм подготвил предварително в линукс файлова система да си сложа втора операционна система Кубунту 11,10. Но когато стигна до дяловете при инсталацията на кубунто не ми вижда този дял който е предварително направен ext3 и swap-a, а го вижда като nvidia stripe Raid 0 с големина 164гб. и иска да си форматирам харда както на линукса му изнаса и после да си изградя отново райд-а. При което аз загубвам цялата информация ако го направя.
Искам на заделените от мен 10гб да си инсталирам втора операционна система Кубунту.
Няма как да стане,нещо те е подвело да сториш това на \C,то ,не че е невъзможно такава гимнастика просто ще скапеш уин.. и тогава женати може наистина да ти се ядоса (шегувам се)
Щом ти е за тестово го инсталирай с wubi„то като програмка ,разучиго,свикни му и след това реши начина с инсталирането му на истина на отделен дял!
Активен

mangash

• Участници
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 01, 2012, 03:25 »
На уин-а майната му (ще го преинстална). C-to си е C, D-to си е D. Нали имам направен 3-ти и 4-ти  дялове, който за мен нямат нищо общо с предните 2 и които са точно за линукс.
 Стартирах го лайв и точно за това много ми хареса как мога да си манипулирам десктопа с нагласата на каквито си искам уиджити и т.н. Пробвал съм с wubi да го инсталирам, с бутващо сд, лайв, незнам си какви "лили"-та, universal usb instaler-и, desctop и alternate версията в която уж има драйвъри за райд и други и пак не иска да види райд-а.
Междо другото когато е стартирано лайв сд-то и влезна в диск мениджъра на кубунто ми вижда хардовете като два отделни с капацитети от 2х80. Райд-а е мираж.
« Последна редакция: Mar 01, 2012, 03:33 от mangash »
Активен

dejuren

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 01, 2012, 18:15 »
На уин-а майната му (ще го преинстална).
Идеално, ето отговора дето всички чакахме. Инсталираш линух от алтернативиния диск и го оставяш да ти форматира диска както душа иска, и приключваме с въпроса. Жената поставяш пред свършен факт и край. Ако допре шило до дупило - преинсталваш.

Съмнения под линия: Какво е Acronis Disk Director 11 Home и каква представа има той за дискове, РАИД, ext2, ext3, swap и т.н. не се знае. Каква представа има и виндовс за РАИД и защо иска дискета също не се знае. Кой знае каква галимация натиква на дисковете, за да ги обедини в С: и после да може да лъже потребителя, че работи в РАИД...

mangash, сериозно, помисли си. Вин работи също така добре (какво говоря? работи много по-добре) във виртуална машина. В линух може да настроиш профила на жена си да стартира виртуалния виндеовс директно, така че тя дори няма да забележи смяната  :P Но - помни ми думата - няма да има нужда.

ПП моята също беше поставена пред свършен факт преди около 5 и повече години. Свикна за месец, но мрънка още 6, чисто заради принципа.
Активен

mangash

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 01, 2012, 19:29 »
Викаш зарадвах аудиторията, че ще се разделям с ънкЪл Бил :)  [_]3
Последен въпрос относно самия райд. Кой ще е най-подходящ за моята кошница???
От биос ли да го променям ако се налага или самия линукс да си върши работата софтуерно?

Има ли вариант да не форматира целия диск а само дяла в който ще е кубунто? Относно информацията която имам на D, джама заминава с касата балабар :)
« Последна редакция: Mar 01, 2012, 19:39 от mangash »
Активен

mangash

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 02, 2012, 19:09 »
инсталирах кубунту но ми изписва при първоначално зареждане no such device и някакви цифри след това????
Активен

big-marvel

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 02, 2012, 20:45 »
Не може да намери устройство(no such...) може би липсва драйвер или нещо не е съвместимо.Все пак разгледа ли опциите на твоят BIOS .помъчи се с него, ако можеш да запишеш (no such....****)каквото е там потърси в мрежата за фикс.Също се сещам да инсталираш (hwinfo) за да се прочете какъв е хардуера

Код:
sudo -i
твоята парола
Код:
apt-get update
  ~не е задължително
Код:
apt-get dist-upgrade
  ~не е задължително
Код:
apt-get install hwinfo

Сещам се също че можеш да докладваш за бъг в Launchpad но първо се регистрирай
https://login.launchpad.net/8m1CBMJbBPxnR0Wj/+decide
Активен

mangash

• Участници
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 03, 2012, 12:02 »
Изтрито, съгласно т. 3 от Правилата на форума. Нека авторът си пренапише поста, но на кирилица.

bop_bop_mara
« Последна редакция: Mar 03, 2012, 14:45 от bop_bop_mara »
Активен

dejuren

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Mar 03, 2012, 20:03 »
Значи накратко има два варианта РАИД - хардуерен и софтуерен. Хардуерният се настройва в БИОС и само там, при инсталация на линух дискът се вижда само като един. При софтуерен линух вижда всички дискове и в диалога на инсталацията може да избереш вида РАИД (0, 1, 0+1 и т.н.), след което се инсталира върху виртуално устройство, представящо РАИД диск. При хардуерния вида райд се избира в БИОС.

Уф, дано не си се объркал в обяснения :-)
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Raid 10 (1+0)
Хардуерни и софтуерни проблеми
kdobrev 17 11572 Последна публикация Aug 04, 2006, 10:24
от
Raid 0, как се моунтва?
Настройка на хардуер
borvass 5 6438 Последна публикация Sep 04, 2006, 17:10
от growchie
Raid проблем
Настройка на хардуер