Така че все пак статичен статор и подвижен ротор моля. Електрически цялата тази галимация може да е "обърната" спрямо "нормалното", но това не променя статор-ротор конвенцията за име.
Така е, съгласен съм, че и в този вид двигатели (хъб-мотори) статичната част се нарича статор, а въртящата се - ротор, като статорът е вътре в ротора, но знаеш ли колко по-лесно хората (или поне тези, на които съм го казвал) схващат за какво става дума, като им се обясни по горния начин

Това, което забелязвам е, че повечето хора не знаят за какво точно служат статорът и роторът, а само знаят, че електродвигателят се състои от тези две части, като едната се върти.
И сега тука едно малко разминаване в твърденията. Това, което аз знам за разликата между статор и ротор, не е, че статорът задължително е статичната част, а роторът - подвижната, най-малкото защото кое се движи и кое е статично е само въпрос на гледна точка. Статорът е частта на електродвигателя, която оперира с електрическата енергия (било то да преобразува електрическата енергия във въртящо се магнитно поле, или обратно), а роторът е частта, която оперира с кинетичната енергия (пак може да бъде двупосочно). Оттам идват и наименованията на частите, тъй като движението на електроенергията е механически статично, а кинетичната енергия предполага механическо движение. А това, че от нашата гледна точка физически статорът обикновено е неподвижен, а роторът - подвижен, е само резултат от това. Спрямо това твърдение, ако прекараме кинетична енергия през статичен елемент и съединим захранващите проводници на статора така, че да не се оплитат при физическо завъртане на статора, не би било проблем да наречем въртящата се от наша гледна точка част статор, а неподвижната - ротор. Как ще се изпълнят тези две условия... това вече е друг въпрос