Основният проблем на андроида е, че е прекалено фрагментиран.
Всеки производител маже каквото и къдеро му падне, добавя и маха функционалности както си реши.
Андроид на самсунг и андроид на нексус нямат почти нищо общо например.
Същото важи и за ХТЦ....
Разработката на приложения за Андроид е повече от мъка - НИКАКВА унификация нито на интерфейси нито на нищо! Едно приложение може да работи добре на Самсунг Галакси С 2 примерно, но да е трагедия в който и да е друг Андроид телефон/таблет...
При разработка на Андроид приложения е почти невъзможно да се нагласи така, че да изглежда еднакво на различните устройства: всички резолюции са ралични, scale фактора - също. Което прави нещата ужасни.
Андроид маркета - ще ме извиняват, ама там не е свобода, а свободия. Сульо и пульо могат да натресат какъвто си искат софтуер, който да е пълен с "буби", така да го кажем. То не случайно пуснаха и антивирусни програми за Андроид...
Другият му проблем е, че прекалено много разчита на Java. А всеки знае, че Java приложенията принципно не са от най-пъргавите. Ще ме извиняват, ама 4-ядрен процесор и 1.5Г РАМ и да лагва... не, мерси. Ползвал съм общо 4 устройства с Андроид: HTC Hero, Samsung Ace, HTC Tatoo, и един Acer таблет, на който не помня точният модел. Всички ги изтърпях точно по 1 седмица, с изключение на таблета, който е служебен и реално не го ползвам де

Познавам фенове на андроид, които ме убеждаваха, че проблема бил в мен: трябвало да си купя колкото може по-скъп телефон, и тогава съм щял да видя как точно работи "хубавият андроид".
Познавам 3-ма с Galaxy S2 - ами на това чудо батерията му пада за няма и 1 ден!!! Защо ми е? За да мъкна зарядно и/или втора батерия? Не, благодаря.
Основният проблем на Google и Android е, че нямат собствено устройство - телефон, таблет... разчитат на външни производители, които постоянно се дънят. Като например, новият Нексус - ами това чудо е по-зле от iPhone-a. Не знам коя инженерна тиква е родила идеята антената да е залепена за задния капак, и да контактува с платката на телефона чрез подвижни контакти, които с времето се зацапват, или при най-малкото сътресение се разместват. И кеф ти мрежа тогава

Батерията му е залепена за корпуса, и премахването и е почти невъзможно, има и куп други недостатъци. Като например стъклото на задния капак, което не е добре залапено, и при дори лек удар се напуква.
И телефона е брандиран с марката Google.... и какво се получава - всички критики ги отнасят Google, макар, че вината им не е чак толкова голяма в случая...