Автор Тема: Изтриват ми файловете в линукса..  (Прочетена 5159 пъти)

Holder

• Напреднали
  • Публикации: 58
    • Профил
Здравейте, ползвам Debian GNU мисля, че беше 3.7 версия. Инсталирал съм само и единствено SSH и пускам Counter Strike сървъри, като някак си ми влизат в линукса и ми трият сървърите... сега предполагам ползвам много стара дистрибуция и за това успяват да пробият, ако не някой да каже от какво иде проблема или ако може най-добре всъщност линк към най-новата дистрибуция на Debian GNU, тя мисля 6 излезе сега 6 и нещо не съм сигурен,, който е запознат ако може да даде линк за сваляне от Уиндоус обаче, за да си го запиша с неро на СД и да си сложа новата дистрибуция.

Трябва ми за AMD и INTEL , 32 бита ако може да са, не знам дали ПС-тата ще издържат 64 , моля за съвет.  Ако съм пропуснал да обясня нещо попитайте ще кажа веднага.

Благодаря за съдействието.
Активен

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
Re: Изтриват ми файловете в линукса..
« Отговор #1 -: Jul 10, 2012, 09:46 »
Ето ти линк - http://www.debian.org/distrib. Ще е добре да прегледаш и документацията за защита на системата - http://www.debian.org/doc/manuals/securing-debian-howto/index.en.html.
Активен

Holder

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Jul 10, 2012, 14:29 »
Мс, а има ли значение дали ПС-то е AMD или INTEL, смисъл мога да изтегля 32-бита от този линк, който даваш и на двата да го инсталирам, без значение, че са амд и интел и друго, аз вече инсталирах amd64 по рано днес на amd пс-то, като мислех, че то е за amd, защото пише amd64 а то стояло за 64 битов линукс, сега ще ми кажеш ли как да видя колко се товари линукса, че 64 не знам дали ще го държи ако не да изтегля и инсталирам 32 битовия.. ?
Активен

v_badev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Jul 10, 2012, 14:38 »
За 32 или 64 бита прочети тази тема тази тема. Според мен ако компютъра ти е прекалено слаб за 64 битова дистрибуция ще е прекалено слаб и за каквото и да е сериозно натоварване. Никога не съм пускал гейм сървъри, така че нямам никаква представа какви ресурси са им нужни.
« Последна редакция: Jul 10, 2012, 14:47 от v_badev »
Активен

Demayl

• Напреднали
  • Публикации: 104
  • Distribution: XUbuntu,FreeBSD
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
« Отговор #4 -: Jul 10, 2012, 15:10 »
Вдигни си firewall и си остави ssh-a  да е вързан към user-IP address. И да, хубаво е да имаш по-нова версия на дебиана.
Активен

Holder

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jul 10, 2012, 16:11 »
Firewall имаш в предвид IPTables ?
А как да проверя, колко ми се товари ПС-то, благодаря v_badev  за инфото, но като го разгледах това инфо, май ПС-то ми не е достатъчно силно да държи 64 бита.. та да видя колко се товар и ще преценя дали го сваля на 32-та бита.

« Последна редакция: Jul 10, 2012, 18:53 от Holder »
Активен

Holder

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Jul 10, 2012, 18:55 »
Значи на едното ПС го сложих и върви перфектно, сега на другото тръгвам да инсталирам стига до стъпката "Detect network hardware"  и спира чакам го 5- 10 мин не мърда от там, смених записвачките да не се е прецакало нещо и не пак там засича, опитах друго СД пак по същият начин, като дам alt + f4 дава  много логове от карнела... явно има проблем някакъв.. ама е десетки редове .. не ми прави никаква представа.. ако го инсталирам на Уиндоус и после на Linux, дали ще се оправи ?

А сега след 30-40 минути чакане ми изкара това:
Some of yours hardware needs non-free firmware files to operate. The firmware can be loaded from removable media such as USB stick or floppy.
The missing firmware files are: rtl_nic/rtl8168e-2.fw
If you have such media available now insert it and continue.
Load missing firmware from removable media?
- Yes
- No

Какво да правя ?
« Последна редакция: Jul 10, 2012, 19:04 от Holder »
Активен

lomion

• Напреднали
  • Публикации: 76
    • Профил
« Отговор #7 -: Jul 10, 2012, 20:10 »
Изтегли си cd за net-install от тук http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/6.0.5/i386/iso-cd/ и опитай с него.
Активен

Archchancellor

• Напреднали
  • Публикации: 41
  • Distribution: Debian
    • Профил
« Отговор #8 -: Jul 11, 2012, 09:38 »
Сваляш си пакета firmware-realtek от тук , и го разархивираш. След това влизаш папката където си го разархивирал, в подпапки lib/firmware/rtl_nic , и там се намира твоят файл , а именно - rtl8168e-2.fw . Копираш си го на една флашка, пъхаш я в компютъра на който инсталираш, и пускаш инсталацията. И като те пита за  "Load missing firmware from removable media? " даваш YES . Флашката мисля че се маунтва автоматично . Поне аз така си слагам липсващият firmware .
Активен

Holder

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Jul 11, 2012, 09:46 »
Сваляш си пакета firmware-realtek от тук , и го разархивираш. След това влизаш папката където си го разархивирал, в подпапки lib/firmware/rtl_nic , и там се намира твоят файл , а именно - rtl8168e-2.fw . Копираш си го на една флашка, пъхаш я в компютъра на който инсталираш, и пускаш инсталацията. И като те пита за  "Load missing firmware from removable media? " даваш YES . Флашката мисля че се маунтва автоматично . Поне аз така си слагам липсващият firmware .

Само, че нямам флашка, ако извадя инсталационният диск, запиша на него файла и го вкарам и дам "yes" и то си го инсталира, после на диска отново запиша инсталацията и го пъхна дали ще продължи сегашната инсталация или диска трябва да е вътре и тоя файл, трябва да е на флашка и едновременно да тръгнат.. щото ако е така съм яко прецакан..
Активен

v_badev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Jul 11, 2012, 10:06 »
Прочети пак поста на lomion. Той ти е дал решение, което не включва флашка.

Само от любопитство, с какви процесори и с колко рам са ти компютрите, че държиш на 32 битовата система?
Активен

Holder

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Jul 11, 2012, 10:17 »
Прочети пак поста на lomion. Той ти е дал решение, което не включва флашка.

Само от любопитство, с какви процесори и с колко рам са ти компютрите, че държиш на 32 битовата система?

Докато инсталирам и като дойде времето да сложа тоя firmware понеже инсталирам графична среда с alt + f4 беше и пиша това за да се изтегли ?:
apt-get install http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/6.0.5/i386/iso-cd/
и е готово и мога да продължа с инстала ?

ПС-то е 4 гб рам с 3 ядра, пускам на него към 7-8 цс сървъра, вчера като влязах имаше оплаквания, че леко лаги, въпреки че след това спряха да се оплакват та нз.. ще го държа така ако нещо забележа, че им лаги ще го преинстална.
Активен

Archchancellor

• Напреднали
  • Публикации: 41
  • Distribution: Debian
    • Профил
« Отговор #12 -: Jul 11, 2012, 10:30 »
Докато инсталирам и като дойде времето да сложа тоя firmware понеже инсталирам графична среда с alt + f4 беше и пиша това за да се изтегли ?:
apt-get install http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/6.0.5/i386/iso-cd/
и е готово и мога да продължа с инстала ?

Не, в линкът който са ти дали има инсталационен диск на Дебиан. Изтегли го, и  инсталирай от него.
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #13 -: Jul 11, 2012, 15:53 »
... 32 бита ако може да са, не знам дали ПС-тата ще издържат 64 , моля за съвет.
... май ПС-то ми не е достатъчно силно да държи 64 бита..

Дай да го уточниш този въпрос най-вече за себе си:

http://www.cyberciti.biz/faq/linux-how-to-find-if-processor-is-64-bit-or-not/

Цитат
How Do I Find Out CPU is 32bit or 64bit?

Simply type the following command and if you see lm in output, you have a 64 bit CPU based system:
$ grep flags /proc/cpuinfo
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

v_badev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Jul 11, 2012, 16:29 »
С 4GB RAM би трябвало 64 битовите дистрибуции да са по-бързи за сметка на малко по-голямо използване на паметта. Особено ако софтуера, който ще пускаш има 64 битова версия.

@dejuren - няма триядрени 32 битови x86 процесори.
Активен