.......Та те дори не ги изучават. По моето време учихме MS office, Photoshop и HTML.....
А какво изобщо изучават!? Защо изобщо ходят на у-ще, за да има за какво да реват учителите ли!?
*******************!
A вие какво искате да се изучава? Описаните неща са си стандартни за предмета Информационни технологии - целта е да се придобие компютърна грамотност. Научаването да работиш с основни офис програми е нещо много важно, понеже Сульо и Пульо си мисли, че е достатъчно да седне и като печатар да натрака нещо.
Ако сте виждали doc/odt правен от юрист, журналист или някой шеф, сигурно знаете какво имам пред вид - отстоянието между параграфи се прави чрез нови редове, разширено разстояние между буквите се прави с интервали, отстоянието отляво - също. Ако страницата е направена да е размер А4 (вместо Letter) пак добре.
Мен ме учиха в училище (9-10 клас) на работа с офис и то специално не на това къде са буквичките по клавиатурата, а как да оформим текста прилично. На практика получените там знания нямаше къде другаде да ги получа - сам човек с бърза работа трудно ще се хване да разцъква, а другата му опция е да си плати за курс.
Учебният материал по предмета Информатика е съвсем различно нещо (не ги бъркайте). Там се учат неща като бройни системи, елемантарни задачки за програмиране, евентуално рекурсия, малко ООП - зависи от профила на самите ученици. В сайта на Министерството на образованието има публикувани учебни програми по всички предмети, вкл. Информатика и ИТ (с различните им равнища на изучаване). Може всеки да ги разгледа.
Да ви разкажа и малко от университетската програма (наблюденията са ми върху ФМИ):
* В началото почват с програмиране (процедурно, ООП), паралелно се учат дискретни структури, автомати и 2ри или 3ти семстър вече се програмират структури от данни.
* Компютърни архитектури има в 3 или 4 семестър.
* В 4ти или 5ти семестър има операционни системи и системно програмиране (последното е използване на най-популярните POSIX системни примитиви за прости задачаки).
* Курсът по мрежи (съвсем базов, все едно CCNA 1) за специалност КН е през 4тия семестър, за специалност Информатика (поне преди) беше чак в 7мия.
* КН имат и мрежово програмиране (TCP/UDP сокети, клиент-сървър) в 5тия семестър (в стария вариант на програмата - в 7мия).
* Бази от данни има 5ти или 6ти семестър
и т.н.
Та, като гледате кога хората, които са избрали да се занимават с Информатика, научават (официално) различните неща, не знам какви са очакванията ви за училището. Да не говорим, че от училище до училище има много разлики. И там информатиката е 2-4-6 часа в седмицата и върви в комбинация с един куп общообразователни предмети.
А на мен ако ми излезе някой да ми пее 2 часа сухи теории ще ми се доспи. Затова мисля, че една по-практически ориентирана презентация е по-добрия вариант за палене на искрата. Една учителка някога ни беше казала, че според изследвания учениците са съсредоточени в едва 15 минути от учебния час. И ние си го използвахме това. 
Абсолютно вярно. Най-идеалният вариант е с малки групички от по 5-8 човека се сяда на една маса и си цъкат все едно с другарчетата вкъщи. Може някои да си мълчат, но все един-двама ще се сещат за въпроси и ще се види от какво имат нужда и какво им привлича вниманието. Ако има как да се направи така, би било супер (аз съм изключителен почитател на индивидуалната работа и персоналното наблюдение над ученици и студенти).
Ами аз по-скоро мислех да наблегна повече на използването на Линукс точно в процеса на обучение, офис пакет, програми за графична обработка, GIMP, текстови редактори, интернет...и естествено да наблегна на факта, че е OpenSource.
...
П.С. Презентацията ще е насочена и към учителите, така че трябва да се съобразя с тях. Дали няма софтуер като при windows системите, при който се упрявляват компютрите в една малка зала, помня че учителката ми имаше някаква такава програма, която наблюдаваше останалите машини в залата.
Да, това, че трябва да се харесаш хем на учениците (за които, съвсем нормално, компютрите са нещо, което свързват със свободното време, а не с учебния материал), хем и на учителите (които пък са сериозната страна на нещата, следват одобрени от Министерството програми и нямат право/желание да си позволяват своеволия) си е голям проблем. Трябва много да се балансира - опитай се да избегнеш ролята на поредния даскал, дето ги занимава с някви програми, дето тря'а ги учат, бъди по-скоро готиния съученик, който им показва яки програми, с които нещата стават по-лесно и бързо, могат да "минават метър" и да им остава повече време за шляене (навън или в Интернет).