Вчера се изтормозих с едно SUSE SLED 11. Мой познат си е купил лаптоп в комплект с многофункционалка HP DeskJet 2050. Две или три седмици! вече той си го ползва така, но не могъл да подкара многофункционалката и я ползва с друг компютър.
Опитах се да му инсталирам hplip, но не успях да подкарам устройството. Вероятно някакви зависимости не са удовлетворени. Това е конкретния повод да пусна тази тема.
Това, което предлагам е, да напишем инструкции, които да помогнат на хора, които по този начин са се сдобили с компютър с Линукс. Ако аз започна да пиша такава, вероятно първата точка ще е "Ако на компютъра Ви има инсталиран SUSE, съветвам Ви да го сменим с ..... Ето как ще го направим:". (Моят мотив е, че е преведен наполовина, а може би и по-малко, а и не намерих никаква информация как се инсталира hplip.) След което препращаме човека към готова инструкция за инсталиране на избраната дистрибуция.
Създаваме един списък с ЧЗВ и препратки към готови инструкции.
Отиваме при търговците и виждаме какви компютри с какви дистрибуции продават и какво е инсталирано, и как е настроено ... Съответно, пишем инструкции.
Нещо такова.
Ще кажете - защо ние да пишем, а не търговците да си пишат сами? А, не сте казали нищо подобно ?!!!
В такъв случай, моля да ме извините! 
Дам преди 2 седмици подобно на теб ми се бе случило познат с HP си взел едиси какъв лаптоп,че му не помня вече модела
та иска той Виваком 3джи да подкара на SLED
хубаво ама не става ей така от раз!
всеки си знае знанията, сиреч ако попадне на следна дистрибуция, сещате се че пиша за познания за rpm i deb и slack, пакетите
Е
след стартиране на жива флашка с убунту 12.04 всичко за работи (Unity)
ооо то лесно ми каза той

еми да лесно е , му викам!
всичко работи. не е кой знае какво, парола да знаеш и малко да ти мърда мозъчето, и нищо чудно да се справиш.
какво да правя( му викам)..... ами инсталирай го <той
Ok
kubuntu в момента все още работи(безупрачно)
п.п. преди малко се връщам от една известна личност в българския футбол*
няма да споменавам кой е. не е важно
убунту и там живурка на компа му
какво мога да кажа
освен ---нека да не заместваме линукс с виндолс при положение че можем да го популизираме по някакъв начин.