Ами локално взимам от доставчика ми с оптика. Не моа да ви разбера какво искате да кажете с това каква ми е доставката на интернет. По кабел описан по мак адрес и с локално и реално ип, само това знам.
Ами има различни начини за свързване с доставчика, аз се сещам за:
Начин 1. Той ти дава IP адрес и маска, адрес на gateway и адреси на DNS сървъри, ти си ги въвеждаш на съответното място и готово.
Начин 2. Дават ти username и парола и конфигурираш връзката като PPP over Ethernet.
Начин 3. Когато включиш кабела към мрежата на доставчика, специален софтуер (DHCP сървър) проверява в базата на доставчика кой си ти (по МАК адреса ти), изпраща ти предназначените за теб настройки и системата ти автоматично си ги взема и конфигурира.
Начин 4. Доставчикът ти ти слага домашен рутер (евентуално ти го конфигурира) и получаваш достъп до Интернет през рутера. Самият принцип на свързване към рутера може да е някой от по-горните или нещо друго.
Това, което ти си правил - да си конфигурираш VPN клиента - е нещо съвсем различно и на повечето от нас не ни звучи правдоподобно (VPN е за други неща). Затова те разпитваме - за да започнем от самото начало - как трябва да ти се конфигурира връзката, така ли е направено, ако да - къде има нещо сбъркано.
Няма нищо срамно в това да не знаеш някакви термини, описващи връзката ти. В доста случаи и support-а на доставчиците не е добре запознат (аз все не съм успяла да си изясня схемата на един доставчик в Бургас).
За това те питаме с по-простио думи - утре решаваш да си преинсталираш Уиндоуса, правиш го и идва време да си пуснеш интернета на него - къде цъкаш и какви неща въвеждаш. Под Линукс няма да е нещо много по-различно, просто трябва да ти кажем къде да цъкнеш...
PS. Изключвайки проблема със скоростите, слд като казваш:
махнах pptp със команда
sudo apt-get remove pptp, след което стана така ,че ми изчезна в /etc/ файла pptpd.conf и папката ppp
ми се струва, че трябва да инсталираш отново каквото си махнал. И да гугълнеш малко за VPN и PPTP vs. OpenVPN.