Автор Тема: Две ОС.  (Прочетена 4082 пъти)

luiji

• Напреднали
  • Публикации: 57
    • Профил
Две ОС.
« -: Sep 09, 2012, 15:53 »
Здравеите!
Ще опиша проблема си накратко.Преди около 2 месеца си сложих две ОС,(Убунту 12.04,и Уиндоус 7).Вчера ми се наложи да направя реинстал на уиндоуса и след като го направих не мога да си пусна линукса.
Когато го инсталирах преди 2 месеца,си разделих харда на две и ги сложих всяко на отделно място.
Та въпроса ми е как да оправя нещата и да си пусна и линукса?
Благодаря предварително!
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
Re: Две ОС.
« Отговор #1 -: Sep 09, 2012, 16:36 »
Здравеите!
Ще опиша проблема си накратко.Преди около 2 месеца си сложих две ОС,(Убунту 12.04,и Уиндоус 7).Вчера ми се наложи да направя реинстал на уиндоуса и след като го направих не мога да си пусна линукса.
Когато го инсталирах преди 2 месеца,си разделих харда на две и ги сложих всяко на отделно място.
Благодаря предварително!

ха-ха, от Microsoft са велики както винаги :D

погледни това: Recovering grub after installing windows 7? -- би трябвало да ти отговори на въпроса.
Активен

the lamer's team honourable member

luiji

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 09, 2012, 19:58 »
Значи поне съм бил в правилна посока да си мисля,че е нещо свързано с груб мениджъра.
Мерси за линкчето сега ще го пробвам и ще споделя резултата.
П.П.можеш ли да ми дадеш някое линкче да видя как да си направя life usb на убунтото(имай в предвид че съм със седмицата в момента)
« Последна редакция: Sep 09, 2012, 20:04 от luiji »
Активен

Odido

• Напреднали
  • Публикации: 627
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 09, 2012, 20:25 »
Lili usb creator най-доброто за мен в тази област.
Активен

"Congratulations, you broke the Internet
Look at what you did! Are you happy now?"

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 09, 2012, 22:32 »
Значи поне съм бил в правилна посока да си мисля,че е нещо свързано с груб мениджъра.
Мерси за линкчето сега ще го пробвам и ще споделя резултата.
П.П.можеш ли да ми дадеш някое линкче да видя как да си направя life usb на убунтото(имай в предвид че съм със седмицата в момента)

Да, на прав път си бил, но вината не е в GRUB, а във Windows -- той има навика при инсталация да презаписва MBR на твърдия диск и по този начин да съсипва GRUB.

За програмка за Live USB на Ubuntu погледни в паяжината -- аз самия не ползвам Ubuntu и нямам добра представа какво е положението в тази област.
Активен

luiji

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 10, 2012, 12:47 »
Здравеите!
Благодаря предварително!

погледни това: Recovering grub after installing windows 7? -- би трябвало да ти отговори на въпроса.
Мерси ddantgwyn много добро инфо ми даде сичко е обяснено много добре!!!Появи ми се друг проблем стигам до стъпка 2 change root и не иска да я изпълни,поитвам се да намеря дяла на който е инсталиран линукса (както е обяснено разбирасе)но и там нищо.Някакви идеи!
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 10, 2012, 16:34 »
Здравеите!
Благодаря предварително!

Мерси ddantgwyn много добро инфо ми даде сичко е обяснено много добре!!!Появи ми се друг проблем стигам до стъпка 2 change root и не иска да я изпълни,поитвам се да намеря дяла на който е инсталиран линукса (както е обяснено разбирасе)но и там нищо.Някакви идеи!

Какво точно ти казва, когато отказва да я изпълниш? в ubuntu не се ли използваше sudo? и няма ли някаква стандартна парола? едно време често се използваше user: root и password: toor. погледни какво пише в документацията на ubuntu.
Активен

luiji

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 10, 2012, 23:47 »
Ето какво правя=>
Поисквам информация от:sudo fdisk -l

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          63    31260671    15630304+   c  W95 FAT32 (LBA)
/dev/sdb1   *          63   292961339   146480638+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2       292961340   295885169     1461915   82  Linux swap / Solaris
/dev/sdb3       295886846   491202559    97657857    5  Extended
/dev/sdb4       491203440  1250258624   379527592+  83  Linux
/dev/sdb5       295886848   491202559    97657856   83  Linux

След това.
root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo mount /dev/sdb1 /mnt
root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo ls /mnt
$Recycle.Bin       Converted          Program Files    Riot Games          Windows    dell          pagefile.sys
BOOTSECT.BAK       Documents and Settings  Program Files (x86)  System Volume Information  Windows.old  filmi malko   riot games 2
Boot          MSOCache          ProgramData       Users             bootmgr    grldr          user.js
CC Get MAC Address  PerfLogs          Recovery       WinSetupFromUSB       cs       hiberfil.sys
root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo ls /mnt/boot
ls: cannot access /mnt/boot: No such file or directory
root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo ls /mnt/boot/
ls: cannot access /mnt/boot/: No such file or directory

Като съм посочил в случая:sudo mount /dev/sdb1 /mnt   а когато посоча..../dev/sda1 защото нали трябваше да посоча ако е на отделна партиция ми изписва:
root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo mount /dev/sda1 /mnt
mount: /dev/sda1 already mounted or /mnt busy
mount: according to mtab, /dev/sdb1 is already mounted on /mnt

И до тук.....

П.П.Сори за дългия пост,но така мисля че описвам най-точно проблема си.

Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 11, 2012, 16:39 »
Ето какво правя=>
Поисквам информация от:sudo fdisk -l

/dev/sda1   *          63    31260671    15630304+   c  W95 FAT32 (LBA)
/dev/sdb1   *          63   292961339   146480638+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2       292961340   295885169     1461915   82  Linux swap / Solaris
/dev/sdb3       295886846   491202559    97657857    5  Extended
/dev/sdb4       491203440  1250258624   379527592+  83  Linux
/dev/sdb5       295886848   491202559    97657856   83  Linux

След това.
root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo mount /dev/sdb1 /mnt
root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo ls /mnt
$Recycle.Bin       Converted          Program Files    Riot Games          Windows    dell          pagefile.sys
BOOTSECT.BAK       Documents and Settings  Program Files (x86)  System Volume Information  Windows.old  filmi malko   riot games 2
Boot          MSOCache          ProgramData       Users             bootmgr    grldr          user.js
CC Get MAC Address  PerfLogs          Recovery       WinSetupFromUSB       cs       hiberfil.sys
спираме дотук и гледаме в указанието пратено от ddantgwyn. По точно там където пише:

Цитат
Find your Linux installation (Id=83, System=Linux0 then type in sudo mount /dev/sde3 /mnt ⋯ but use your partition instead of /dev/sde3

Ти не си намерил линух инсталацията, а сляпо си монтирал /dev/sdb1, което е HPFS/NTFS/exFAT дял. Очевидно във него има виндовс инсталация като гледаме какво показва ls. /dev/sda1 също не е линух дял, а е W95 FAT32 (LBA)  - идеята беше след fdisk -l да прочетеш какво излиза на изхода, не да караш наслуки. В твоя случай линух дялове са /dev/sdb4 и /dev/sdb5. Друга грешка която допускаш е да опитваш да монтираш в една и съща директория два различни дяла. Първо трябва да демонтираш дял едно, тогава да монитраш дял две (пример):
Код:
sudo mount /dev/sdb1 /mnt
sudo umount /mnt
sudo mount /dev/sdc4 /mnt

Сега пробвай с /dev/sdb4 и /dev/sdb5. Може да дадеш изхода от ls на монтираните дялове, ще подскажем какво нататък.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

konan

• Напреднали
  • Публикации: 117
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 11, 2012, 23:39 »
http://skss.learnfree.eu/archives/3425
Днес го пробвах и работи...
« Последна редакция: Sep 11, 2012, 23:41 от konan »
Активен

luiji

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Sep 12, 2012, 20:49 »
сега до тук (т.е.следващата команда):
root@ubuntu:/home/ubuntu# sudo ls /mnt/boot
bin   cdrom  etc   initrd.img      lib     lost+found  mnt  proc  run   selinux   sys  usr  vmlinuz
boot  dev    home  initrd.img.old  lib64  media       opt  root  sbin  srv   tmp  var  vmlinuz.old

П.П. Направо се дразня като нещо не ми се получава и трее да задавам тъпи въпроси  ??? ???
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #11 -: Sep 12, 2012, 21:50 »
Това _е_ линух инсталация, но нещо не е наред с монтирането. Пусни команда mount и дай изхода.

ПП указанието от konan е по-лесно...
ППП ту си многословен, ту скъп на думи. Придържай се към средно положение, само с това "сега дотук" остави някой въпросителни. Една-две команди от историята (плюс ls /mnt/boot) щяха да са тъкмо на място.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

aleximilian

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • Distribution: Debian
    • Профил
« Отговор #12 -: Sep 12, 2012, 22:08 »
Начини за стартиране и решаване на горния проблем много.
Но не е ли един от най-лесните начини да се използва Super Grub2 и след стартиране на ОS да се ъбдейтне груб за да си запише записа в MBR.
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Sep 13, 2012, 08:51 »
Начини за стартиране и решаване на горния проблем много.
Но не е ли един от най-лесните начини да се използва Super Grub2 и след стартиране на ОS да се ъбдейтне груб за да си запише записа в MBR.

Не само със Super GRUB2 става. Може да се направи и с инсталационният диск на дистрибуцията, стига да има възможност да влезеш в конзола и там да използваш командата grub-install /dev/sda (примерно). Поне във Fedora я има тази възможност. И мисля, че във връзката, която съм посочил, я има описана точно тази процедура.
Активен

aleximilian

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • Distribution: Debian
    • Профил
« Отговор #14 -: Sep 13, 2012, 18:44 »
С всяка или почти всяка дистрибуция може да се направи това което си посочил.
Но на някой потребители някой неща не съм им достатъчно ясни, налага се много да им се обяснява поради някои навици от други ОS и/или друга причина. Във връзка с този факт е по-лесно именно това което аз съм посочил.
Тогава се избягват нервни ситуации и заключения като:
...
П.П. Направо се дразня като нещо не ми се получава и трее да задавам тъпи въпроси  ??? ???
Въпреки, че може би ще има и въпрос от сорта "А с това какво да правя?", но може и да няма.
Активен