Автор Тема: йероглифи  (Прочетена 1381 пъти)

tennessy

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
йероглифи
« -: Oct 27, 2012, 13:46 »
Здравейте, имам една програмка авто тест на гърцки, но ми излизат йероглифи като я подкарам, ако някой знае как се оправя това ще съм благодарен!  програмата е за уиндоус и я пускам с виното, ако има някакво значение.. Доколкото разбрах всички такива програми писани под уиндоус и подкарани на линукс имат такъв проблем.

Ако някой знае, ако не здраве да е!  8)
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: йероглифи
« Отговор #1 -: Oct 27, 2012, 16:53 »
Прегледай наличните шрифтове /ttf/ в мениджъра на пакети и виж някой, който поддържа тази кодировка.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 27, 2012, 17:48 »
Оправи си стартера :
env LANG=bg_BG.CP1251 WINEPREFIX="/home/user/.wine" wine "C:\Program Files\ime\na\programa.exe"
Wine по подразбиране подкарва с utf-8 кодиране, затова трябва да добавиш cp1251 кодировка по описания начин. Успех
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

tennessy

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 28, 2012, 13:39 »
Благодаря за помощта!

cybercop  прегледах софтуер мениджъра и има много ttf шрифтове, но като маркирам някой за инсталация ми изисква двд диска а аз го затрих някъде  и не ми дава да инсталирам нищо.. не успях да разбера с каква кодировка трябва да е?

Ekspert  не знам от къде се оправя този стартер би ли споделил?  странно с по-старите линукси които съм ползвал не съм имал такива проблеми . В момента съм с Магея2

Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 28, 2012, 14:11 »
А, сети ли се да махнеш отметката от инсталационният диск в източниците на софтуер и да разрешиш наличните хранилища ?
Отметни точно тези http://s19.postimage.org/55kvnmsa9/Mageia2_4.png хранилища.
Свали този пакет http://dox.bg/files/dw?a=9cde825c24  и го инсталирай, просто като кликнеш върху него. Това са шрифтовете за MS. можеш да свалиш каквито искаш шрифтове и да ги поставиш разархивирани директно в usr/share/fonts.
« Последна редакция: Oct 28, 2012, 14:24 от cybercop »
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 28, 2012, 17:11 »

Ekspert  не знам от къде се оправя този стартер би ли споделил?  странно с по-старите линукси които съм ползвал не съм имал такива проблеми . В момента съм с Магея2

Отваряш текстов редактор с kate или gedit и вътре пишеш:
[Desktop Entry]
Name= Име на програмата
Exec=env LANG=bg_BG.CP1251 WINEPREFIX="/home/user/.wine" wine "C:\\Program Files\\Prgrama\\put\\programa.exe"
Type=Application
StartupNotify=true
Path=/home/user/.wine/dosdevices/c:/Program Files/programa/put/
Icon=/home/user/.local/share/icons/ime na icona.png
Запазваш с разширение .desktop десен цък и му даваш право да се стартира и си готов, или редактираш директно менюто в гном или kde или каквото ползваш.
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

tennessy

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Oct 28, 2012, 21:21 »
Колеги благодаря ви за помощта, може да ви е смешно но не успях нито по единия нито по другия начин да оправя шрифтовете  ;D  инсталирах текстови редактор kate и последвах инструкцията, но програмата е с гръцко име което не успях да прекопирам и напиша  :o

изтеглих и пакета който ми даде sybercop и го инсталирах ама къде да ги сложа тия шрифтове не разбрах ::) в font manager  ли се прави това? там има много инсталирани шрифтове.

п.п. след инсталирания пакет ми се промениха малко шрифтовете това нормално ли е?
« Последна редакция: Oct 28, 2012, 21:23 от tennessy »
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Oct 28, 2012, 22:08 »
По принцип не е нормално. Нормално е да са налични, но не и да променят останалите шрифтове. Колкото до пакета - шрифтовете се инсталират заедно с rpm- пакета. Ръчното добавяне се прави, ако си намериш отнякъде други шрифтове /може от за MS/ и искаш да ги ползваш. Най- важното е да разбереш, каква е кодировката и какви шрифтове трябват за нея. Шрифтове, стига да знаеш какви може да намериш в какъвто формат си поискаш - ще намерим начин да ги добавиш.
« Последна редакция: Oct 28, 2012, 22:11 от cybercop »
Активен

tennessy

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Oct 29, 2012, 12:13 »
Може и в мен да е грешката, защото не съм се занимавал никога с такива шрифтове, не ми се е налагало просто. Интересно че самата програма менюто е на гръцки и го разчита, но като влезна в някоя глава там където са въпросите / които са пак на гръцки/ не ги разчита.
Активен