До Златко и geroy - и за двама ви мисля, че имаше поне по нещо.
Например, GNU GPL Compliance in Embedded Devices на Харалд беше едновременно и техническа, и на темата за свободата. За хора като мен, които хич не ги разбират тия юридически неща, беше много приятно, обясненията бяха с прости думи и хубави примери.
Лекцията за проблемите с депресията беше (за мен) „филисофската“ лекция на конференцията, но не я смятам за излишна, за мен си беше на място. Може би и на Наков в лекцията е имало доста филисофии, но аз имам проблеми с вестибуларния апарат от децибелите, в които той говори, пропуснах я, така да се каже, по „здравословни причини“.
От лекцията за clojure може би някои са очаквали встъпителен курс в езика, но тя си беше просто един информативен увод за обща култура, която пък е много важно да има човек, решил да го изпробва (и човек, решил да го плюе

). На мен подходът ми харесва, тъй като мисля, че лекциите, целящи за 1 час да ти налеят един куп оператори, функции и обяснения по синтакс и семантика, са подходящи за университетски курсове. За мен по-важно беше да усетя емоцията на този език, прекалено много практическа информация наведнъж нито щях да я запомня, нито щеше да ме остави с добри впечатления.
На Стефан лекцията беше също по подобен начин обяснителна. Понеже имам наблюдения над някаква част от IT бъдещето (т.е. студенти 2-3 курс) - те имат доста пропуски в ей такива, уж дребни, въпроси, - на мен ми беше ценно, че някой застана и реши да систематизира и разкаже неща, за които повечето си мислим, че ги разбирама, ама трудно можем да ги обясним. В тази лекция за първи път осъзнах защо MIT водят Увод в програмирането на функционални езици и защо това може и да сработи (при добра организация по-нататък в учебната програма).
Андрей е vim-робот и винаги може да ти покаже нещо удивително. В Габрово лекцията му беше по-ориентирана към това да покаже на начинаещите логиката в иначе странните команди на редактора и, заради лични цели, ме впечатли повече. Но и този път не ми беше безинтересно, особено с частта „vim е просто текстов редактор“, така да се каже, изкърти всички мивки.
Влатко остана малко недочут от публиката (говореше по-тихо, монотонно) и лекцията му може би изискваше малко предварителни познания. Доста хора май не разбраха какво се опита да разкаже, езиковата бариера май също си каза думата. Но се надявам да му дадат шанс и да гледат записа.
Разбира се, лекциите са най-малката част на феста. Който ходи само за тях и заради тях изпуска същината на думичката fest.