Автор Тема: Важно! Убунту - не ъпдейтвайте  (Прочетена 19491 пъти)

bot

• Гост
 Току-що ъпдейтнах Убунту на 2 компютъра единият е личният ми лаптоп HP-625 (AMD Athlon) а другият е домашното ми кино, компютърът е Zotac ZBOXSD-ID12 (Intel Atom). На лаптопа загубих WiFi мрежата, на настолният - видеосигнал през HDMI. Интересното е че на настолния архитектурата е и386 Убунту 12.04 а на лаптопа х64 Убунту 12.10. Мисля че има някакъв ъпдейт на ядрото, поне това успях да зърна на настолния, преди да загубя сигнал. Нарочно държах 2 различни дистрибуции за по-сигурно, а то какво стана? Направо съм бесен, не знам какво да правя
Активен

bot

• Гост
Re: Важно! Убунту - не ъпдейтвайте
« Отговор #1 -: Dec 02, 2012, 00:02 »
 От ядрото е, има ъпдейт - ново ядро 3.5.0-19, рестартирах на старото 3.5.0-17 и лаптопа сега си върви добре (Убунту 12.10).
Активен

bot

• Гост
« Отговор #2 -: Dec 02, 2012, 00:28 »
 Оправих проблема - разкарах новото ядро от двата компа.
Убунту 12.04
Първо от GRUB се избира Previous Linux Versions. От списъка се избира 3.2.0-33 (предпоследното ядро). След логване се отваря консолата и се пише
 sudo apt-get remove 3.2.0-34
 и след приключване на операцията се упдейтва GRUB за да се премахне от списъка разкараното бъгаво ядро
 sudo update-grub

при Ubuntu 12.10 процеса е индентичен с горния, само където последното ядро (бъгавото) е 3.5.0-19. Влиза се с 3.5.0-17, след което в конзолата се пише
 sudo apt-get remove 3.5.0-19
 sudo update-grub

и естествено не упдейтвате докато умниците не закърпят проблема.
 Поздрави
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 02, 2012, 00:33 »
uname -aLinux p5e 3.5.0-19-generic #30-Ubuntu SMP Tue Nov 13 17:49:53 UTC 2012 i686 i686 i686 GNU/Linux

И нямам никакви проблеми на Десктопа (на лаптопа съм 3.4 нещо си по други причини). Това ми прилича на проблем с видео драйверите ти. Виж дали имаш инсталирани linux-source и linux-headers. Ако ги нямаш инсталирай ги и направи ъпдейт (всъщност има значение как си инсталирал драйверите)
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

bot

• Гост
« Отговор #4 -: Dec 02, 2012, 00:45 »
uname -aLinux p5e 3.5.0-19-generic #30-Ubuntu SMP Tue Nov 13 17:49:53 UTC 2012 i686 i686 i686 GNU/Linux

И нямам никакви проблеми на Десктопа (на лаптопа съм 3.4 нещо си по други причини). Това ми прилича на проблем с видео драйверите ти. Виж дали имаш инсталирани linux-source и linux-headers. Ако ги нямаш инсталирай ги и направи ъпдейт (всъщност има значение как си инсталирал драйверите)

писах в първи пост че на лаптопа ми изчезна WiFi устройството, дава го като изключено и не мога да го управлявам от хардуерния бутон, иначе блутута се включва без проблем и няма проблем с видеокартата. Това при Убунту 12.10. И как мама му стара стана по едно и също време се появи проблем на две отделни версии на две отделни архитектури?
 На десктопа се скапа видеокартата, ама там съм с 12.04
Активен

ivo1204

• Напреднали
  • Публикации: 987
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 02, 2012, 00:55 »
Махни и пакета linux-image. Типично за Убунту, да го прецакват след месец два, от няколко години все няма проблеми отначало  /на алфа 3 качих 12.04/ и после да си ги създават.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 02, 2012, 01:53 »
И на двете места спират да ти работят различни неща, но общото м-у тях е, че са модули. При инсталация на ново ядро, някой модули се компилират допълнително и зависят точно от тези пакети (DKMS). И понеже няма да тръгна да търся, точно какъв хардуер имаш ти и дали и при някой друг се появява същия проблем, ти предлагам да направиш стандартното и логично решение, ти ... ако искаш чопли семки и псувай.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 02, 2012, 08:45 »
Оправих проблема - разкарах новото ядро от двата компа.
Убунту 12.04
Първо от GRUB се избира Previous Linux Versions. От списъка се избира 3.2.0-33 (предпоследното ядро). След логване се отваря консолата и се пише
 sudo apt-get remove 3.2.0-34
 и след приключване на операцията се упдейтва GRUB за да се премахне от списъка разкараното бъгаво ядро
 sudo update-grub

при Ubuntu 12.10 процеса е индентичен с горния, само където последното ядро (бъгавото) е 3.5.0-19. Влиза се с 3.5.0-17, след което в конзолата се пише
 sudo apt-get remove 3.5.0-19
 sudo update-grub

и естествено не упдейтвате докато умниците не закърпят проблема.
 Поздрави

Актуализирах едрото още в четвъртък и нямам никакви проблеми с 3.2.0-34. Всичко си работи нормално. Ако е имало някакъв драстичен бъг, вече да са пуснали кръпка.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6710
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 02, 2012, 09:31 »
Да им таковам Убунту-то. Ако не се изакат на метеното, няма да са те.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

bot

• Гост
« Отговор #9 -: Dec 02, 2012, 10:48 »
... ако искаш чопли семки и псувай.
Аз не съм линукс-разбирач, затова съм избрал Убунту и очаквам да си работи както в деня, в който съм го инсталирал. На домашният ми компютър (който ползвам за домашно кино) не инсталирам нищо излишно за да работи възможно най-бързо и стабилно, освен това единственният начин да гледам българска телевизия е през интернет. До преди година с Убунту 10.10 това беше малко неудобно, защото имаше едно мигане когато гледам флаш стрийм на цял екран, затова държах Уиндос 7, сега с 12.04 нещата се оправиха, затова и разкарах бозата. Нямам никакви претенции към тях, обаче да ги защитаваш че трошат нещо работещо вече си е фанатизъм.
Активен

appmaster

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 02, 2012, 10:56 »
Той не ги защитава, а ти дава решение, което ти помага да поправиш строшеното :)
И поне в това отношение - винаги има решение на даден проблем (и то е налично в доста кратки срокове, а не като при бозата - може и изобщо да не се появи...)
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 02, 2012, 11:07 »
Можеш винаги да държиш още едно или повече ядра на системата си. Това няма да и окаже друго влияние, освен заемането на дисково пространство, защото е активно само едно от тях. По подразбиране, първо стартира най- новото.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Mitaka

• Гост
« Отговор #12 -: Dec 02, 2012, 12:24 »
Той не ги защитава, а ти дава решение, което ти помага да поправиш строшеното :)
И поне в това отношение - винаги има решение на даден проблем (и то е налично в доста кратки срокове, а не като при бозата - може и изобщо да не се появи...)

Според мен човека иска нещата да работят без да пипа нищо след ъпдейт. И без да се интересува как точно раборят и защо работят.... ти да си чул за друга OS, на която се чупят драйверите след ъпдейт? Защото аз не съм :) И именно това отблъсква новите потребители от Убунту в частност, и от Линукс като цяло - човека си инсталира нещо, нещото работи, изревава му - "има ъпдейт", всичко точно... рестарт, и - половината хардуер не работи.
Преди време бях инсталирал Убунту на един познат, та по същия начин - излиза му ъпдейт, той ми звъни да пита какво да прави, аз му казвам - ъпдейтвай. След малко пак звъни и казва - имам само черен екран. Отивам да видя какво става - скапан Х. И познайте какво стана? Просто си ми го каза - "я си ми сложи един Виндовс, и ми махни тая боза от компютъра". И е прав. Той от компютри не рзбира, идея си няма какво е Х, какво е драйвер и т.н.... и няма абсолютно никаква гаранция, че утре като пусне нов ъпдейт - нещата няма да се омажат отново.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6710
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 02, 2012, 12:36 »
Точно така е Мите. "Ама те БЪРЗО пускали кръпки за оаканите неща". Да ви такозам кръпките, той юзера кат скива мизерията, само до кръпки му е. Маха всичко и остава разочарован.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

lunarvalley

• Гост
« Отговор #14 -: Dec 02, 2012, 13:07 »
Цитат
И именно това отблъсква новите потребители от Убунту в частност, и от Линукс като цяло
е, заради едното УБУНТУ аз не бих си позволил да съдя Линукс като цяло.

Цитат
изревава му - "има ъпдейт", всичко точно... рестарт, и - половината хардуер не работи

за това ползвам Slackware -- изненади на практика няма. На мен ми върши работа и отдавна го минах стадия да убеждавам когото и да било да минава на Линукс. Защото още при първия малоумен проблем (като този по-горе или както Митето казва) аз ще излезна виновен.
Активен