Той не ги защитава, а ти дава решение, което ти помага да поправиш строшеното 
И поне в това отношение - винаги има решение на даден проблем (и то е налично в доста кратки срокове, а не като при бозата - може и изобщо да не се появи...)
Според мен човека иска нещата да работят без да пипа нищо след ъпдейт. И без да се интересува как точно раборят и защо работят.... ти да си чул за друга OS, на която се чупят драйверите след ъпдейт? Защото аз не съм

И именно това отблъсква новите потребители от Убунту в частност, и от Линукс като цяло - човека си инсталира нещо, нещото работи, изревава му - "има ъпдейт", всичко точно... рестарт, и - половината хардуер не работи.
Преди време бях инсталирал Убунту на един познат, та по същия начин - излиза му ъпдейт, той ми звъни да пита какво да прави, аз му казвам - ъпдейтвай. След малко пак звъни и казва - имам само черен екран. Отивам да видя какво става - скапан Х. И познайте какво стана? Просто си ми го каза - "я си ми сложи един Виндовс, и ми махни тая боза от компютъра". И е прав. Той от компютри не рзбира, идея си няма какво е Х, какво е драйвер и т.н.... и няма абсолютно никаква гаранция, че утре като пусне нов ъпдейт - нещата няма да се омажат отново.