До тука забрави всичко което си намислил за да имаш успех.
Грешките които си допуснал са следните:
1. За синтез на процесор не можеш да използваш друг процесор (прилича на стабилизиран токоизправител с батерия

)
2. Терминала е на последно място.
3. Схемата е грешна.
4. не си прочел достатъчно за синтез на процесори.
Методологията е следната:
1. Създават се операциите със техните кодове - за 4 бита максималното число е 16
2. Избира се архитектура харвард или фон нюманова.
3. Синтезира се PROM матрицата за изпълнение на команди
4. Закачват се регистрите със техните обратни връзки към PROM матрицата
5. За 4 бита и умножение - забрави. В много 8 битови няма операция умножение (пример 6502). Чак във 16 битовите и математическият съ-процесори се появява умножение и плаваща запетая (8087). Не броя съвремените 8 битови контролери
6. Закачват се броячните регистри към такта и prom матрицата.
7. Проиграва се работата на математическа симулация на процесора за всяка една команда при налични изключения - пример събиране на число 0хА с 0х6
резултата трябва да е 0 с флаг пренос и препълване вдигнати
8. закачва се външната памет и периферия и се тества реално
Няколко съвета:
Забрави за TTL стандартна серия ще ти се наложи да го храниш с 5-6 ампера - ползвай CMOS серията за да не си повече от 1А.
PROM матрицата не я изпълнявай с диоди - ще са ти необходими една чанта с импулсни диоди - ползвай EPROM или каквото се намира на пазара в момента.
И най-трудното - прочети какво съдържат АЛУ тата изпълнени на ROM матрици и как се синтезира процесор. Имам само руски книги на тази тема. Западна литература не съм виждал. Почти всичко което имам е сериозно законспирирано с математика и алгоритми и се чете доста трудно.
Пожелавам ти успех на проекта.