Все пак съм съгласен че си остава само едно АЛУ независимо какво прикачваш. Схемата е напълно погрешна.
Отговори на следните въпроси за себе си не за мене - аз имам конструиран процесор и знам как става.
1. Къде е програмният брояч и има ли възможност да се закачи?
2. Къде е управлението за преходи и има ли възможност да се закачи?
3. Къде са регистрите за състоянието и има ли възможност да се закачат?
4. Каква е архитектурата на процесора?
5. Как се управлява стека и къде е?
6. Къде са кодовете на операциите и колко такта отнемат?
Моите отговори за схемата на тези въпроси са следните.
Отговор: Няма такъв и не е предвижда на дизайн. - това е по точка 1,2,3,6
Отговор: Никакви архитектурни правила не са следвани - това е по точка 4
Отговор: Няма КОП има само задание за АЛУ. - това е по точка 5
За консумацията както виждаш почва да хвърчи много бързо и то в статичен режим с CMOS. Електромера на 5-те волта не е от значение но е от значение шумовете в масата които ще получиш при по-висока консумация, тогава почват логиките да 'щракат' точно когато не трябва. Pull-up/down резисторите ги смени на по-високоомни все пак е CMOS следвай правилото 470К за обща консумация под 200мА, 47К за консумация под 1А и 4,7К за над 1 ампер. Все пак не се доверявай на тези стойности а питай осцилоскопа, когато нещо не върви.
Процесор в дискретно изпълнение ще имаш чак когато стрелката на амперметъра отиде над 6А. За окълцан вариант 4А.
Ако искаш помощ ще ти се окаже но не на такава блокова схема а на истинска, и когато правилата за синтез се следват. Помощта не е разработка а само коригиране на твоите грешки и даване на напътствия, по вече съществуващ дизаин или стъпка от него.
Учатвах през 1985 когато рязахме процесори на моторола за да произведем копие CM601 за СИВ. Колегите тогава се убедиха че не е достатъчно да пилиш и да сваляш топология, защото като я повториш се получава само едно парче извънредно скъп силиции - без функция.
Тогава се синтезира целият процесор на ново и се изработи технология която можем да правим. Процесора в дискретно изпълнение 'гълташе' 30-ина ампера. Просъществува около 2 месеца докато една рускиня не отви обратната връзка на захранването и се оказа включен на 30 волта

Състоеше се от 30-ина платки с формат А4 завързани на едно алуминиево шаси окло 1.5м дълго с репинг от задната страна на конекторите.
Надявам се да си разбрал верният път за конструиране на такова нещо