Не искам да влизам в спор. Просто ще изкажа някои свой мисли. Въпреки, че вече съвсем се отклонихме от темата.
Ще използвам дадения пример с мерцедеса и трабанчето и ще го разширя. Нека си представим за момент, че на света има само тези два модела коли. Мерцедесът е кола произвеждана с много капсулирани части и само специалисти в определени автокъщи могат да поправят дадена повреда. Никой нормален човек не би се хванал сам да си поправя мерцедеса. От друга страна трабанчето е съставено от части, които не са капсулирани и не е нужно човек да използва специалисти за да си го поправи. Стига обаче да има време, нерви и желание! Да изпитва необходимост да разбере как по-дяволите работи това чудо и не може ли да го направи по-иначе! Да изпитва удовлетворение, че по-някакъв начин той определя възможностите на тази кола!
Ето това за мен е първата разлика между едните и другите потребители."Те са слепи", казва Кольо."Дали?"- отговарям аз. Ами ако тези, които карат Мерцедеса, нямат желание да разбират как работи колата им, нямат необходимост от това да променят нещо, то какво може да се направи? Единственото, което ни остава е да им покажем, че трабанчето е по-добра кола.
Възможно ли е? А и нужно ли е? Дали опитвайки се да приближим нашето трабанче до мерцедеса няма да изгубим първоначалната идея? За да се хареса трабанчето ни ние все повече капсулираме елементите и опростяваме интерфейса им за да може другите да го ползват, но така не жертваме ли свободата на избор, възможността за настройване, сигурността?
Нека погледнем критерййте по-които един шофьор би избрал колата си.
1.Цена - трабанчето е безплатно (в нашия измислен свят), така че коментарът е излишен...
2.Сигурност -трабанчето се прави от много хора и се знае всичко за неговите детайли, тоест почти нулеви пропуски в сигурността
3.Изразходване на гориво - използването е приблизително еднакво
4.Функционалност - Опааа... Тук потребителите на Мерцедаса ще извикат от ужас "Какво е това устройство и как по-дяволите да го монтирам?" или "Как да си преместя тази свещ от тук до тук?" или "Какво значи това bzip2?". Мисълта ми е, че те ще се сблъскат с нещо коренно различно. Ето това е основният проблем. Защото те са привикнали към Мерцедеса и неговото командно табло. Живяли са години на ред така. На всякъде са срещали само
Мерцедеси. Всички реклами са били за Мерцедеси. Няма нищо по-лесно от това да си купиш нов и да изхвърлиш стария. (В някой страни може и да си го откраднеш без последствия)
А сега? Сега им се налага да свикват с нови неща, а те просто НЯМАТ ЖЕЛАНИЕ. Това е най-силната мотивация човек да отхвърли нещо. НЯМАМ ЖЕЛАНИЕ!
Можем ли да събудим желанието в тях? Аз лично се съмнявам. Може би в един по-добър и по-смислен свят...
Какво се получава в крайна сметка? Ти подаряваш едно трабанче на приятеля си, който е любопитен да види колата, която е станала уж по-сигурна и по-бърза от Мерцедеса и е
базплатна. Настройваш му го и му обясняваш как се кара. След няколко дена обаче нещо се е скапало. Той естествено ти звъни. Ти отиваш обясняваш му го и го настройваш. След няколко дни пак има проблем и пак ти звъни. Пак си отзивчив и му помагаш. Така още веднъж и още веднъж и... В един момент ти писва, защото виждаш, че той въобще не си прави труда да запомни и да разбере това, което му говориш. При следващото обаждане ти му казваш, да си
потърси за проблема във форумите за Трабанчето. Има много такива. Или да прочете в документацията. Той се изнервя. Системата не работи както трябва. НЯМА ЖЕАНИЕ да чете и ти тегли една..., както и на Трабанчето...
Какво следва?
За мен света е разделен по подразбиране на хора родени да карат Мерцедеси и хора родени да карат трабанчета

'>
Те просто никога няма да си разменят колите и никога няма да се разберат.
Ех, направо се улях от писане... Дано не ме вземе някои на сериозно

'>