Автор Тема: Kernel 3.7.  (Прочетена 10662 пъти)

razorbladic

• Напреднали
  • Публикации: 167
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity 8
    • Профил
Re: Kernel 3.7.
« Отговор #15 -: Jan 21, 2013, 23:58 »
Не се усетих, че е трябва да се преведе. Съжалявам, за което! Другият път ще знам...

За бодхито ясно, освен да се инсталира на място, другаг не става! :))

Темата все още е за Кернел 3.7 и дотук чух само, че ДКМС е надежна алтернатива, само че аз не знам как се борави с него! ... и засега никой не казва как безопасно да ъпдейтна кернела си... все така става, 4 страници пост без никакъв практически смисъл,..
Активен

NorthBridge

• Напреднали
  • Публикации: 177
  • Distribution: Slackware-current
  • Window Manager: Enlightenment E17
  • Mad Tinkerer
    • Профил
« Отговор #16 -: Jan 22, 2013, 00:05 »
Не че нещо, но да сложиш Bodhi и върху него LXDE е все едно да си сипеш Jameson и да го пиеш с кисели краставички ;D Нямаше ли Lubuntu вариант, или в бодхито просто няма наблъскани толкова глупости?

Иначе в 3.7 промените бяха предимно по виртуализацията, малко по някои криптографски алгоритми, малко повече съпорт за btrfs, малко по драйверите за видео картите, някои нови неща при Intel GPU-та и маса драйвери за ARM чарколяк. В 3.6 някъде май бяха добавили доста благинки и оптимизации по ext4, така че може и да видиш лека разлика при скоростта. Направо ги виж тука, че предлагат доста по-лесносмилаемо инфо от официалните changelogs  :)
Активен

I did a 'zcat vmlinuz > /dev/audio' and I think I heard God...

kalinik

• Напреднали
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
« Отговор #17 -: Jan 22, 2013, 00:52 »
Може да е малко извън темата, но имам много добри впечатления от последния kernel 3.8-rc4 (макар да е rc-версия).
Бързодействието е ОСЕЗАЕМО (подчертавам) спрямо всички kernel-и , които съм "пробвал" под Debian Testing KDE-десктоп: 3.2 , 3.5 , 3.6, 3.7.
Нямам и обяснение защо системата зарежда доооста по-бързо с ядро 3.8-rc4 - около 6-10 сек. по-бързо (oбщо към 25-30 сек. след студен рестарт)!!!
Вече трети ден всичко работи безупречно + бонус автоматичното подкарване на 3G-модема на Vivacom - досега само през sakis3g вървеше , както и осезаемо почти безпроблемна работа на видеото - radeon ! Отделно имам един смотан Wireless на USB - Ralink... и преди изключваше понякога, сега не е мръднал, както казах, вече трети ден.
Та явно се пооправят нещата, но все още си мисля, че повечето версии на ядрото са някак-си "козметични". Но явно 3.8 ще бъде добра версия  [_]3
Активен

izen

• Напреднали
  • Публикации: 15
    • Профил
« Отговор #18 -: Jan 22, 2013, 00:54 »
Не че нещо, но да сложиш Bodhi и върху него LXDE е все едно да си сипеш Jameson и да го пиеш с кисели краставички ;D Нямаше ли Lubuntu вариант, или в бодхито просто няма наблъскани толкова глупости?

Lubuntu 12.04 ми прекъсва инсталацията, заради спряна поддръжка стари процесори, а и ненужни приложения. Вариантът за инсталация LXDE е през друга дистрибуция с пипнато ядро като напр. MadbBox или LuninuX OS. Хубавото е, че Mint 13 с Mate върви доста добре на старата машина, но добавеното LXDE не е така леко както при Бодхито.
« Последна редакция: Jan 22, 2013, 01:04 от izen »
Активен

razorbladic

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Jan 22, 2013, 13:14 »

Иначе в 3.7 промените бяха предимно по виртуализацията, малко по някои криптографски алгоритми, малко повече съпорт за btrfs, малко по драйверите за видео картите, някои нови неща при Intel GPU-та и маса драйвери за ARM чарколяк. В 3.6 някъде май бяха добавили доста благинки и оптимизации по ext4, така че може и да видиш лека разлика при скоростта. Направо ги виж тука, че предлагат доста по-лесносмилаемо инфо от официалните changelogs  :)

Да, абсолютно извратено ми звучи да заместиш Е17 конзола с тъпото, безвкусно ЛХДЕ... направо няма смисъл тогава вече от Бодхи! както и да е... тва не е толкова важно.. поне темата не е затова

Аз обаче не ползвам АРМ, а Интел 3.2 кор... и все още не знам кой кернел да си пусна. Ние за 3.7 се чудем, някой вече се изтреляха с 3.8... брех! аз ли съм старомоден или някой са твърде находчиви!?
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #20 -: Jan 22, 2013, 15:47 »
Досега, когато съм забелязвал съществено подобрения в работата на ново ядро, тя е била при ядра с четен номер. Искрено се надявам, това подобрение в производителността, за което пише Kalnik да е вярно. Подобни бяха нещата в 3.2 ядрото. С инсталацията му, веднага след рестарта, натоварването на системата падаше с малко, но осезаемо.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

izen

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #21 -: Jan 22, 2013, 16:23 »

Да, абсолютно извратено ми звучи да заместиш Е17 конзола с тъпото, безвкусно ЛХДЕ... направо няма смисъл тогава вече от Бодхи! както и да е... тва не е толкова важно.. поне темата не е затова

Въпрос на удобство. Аз лично намирам за по удобна и функционална и по бърза LXDE поне що се отнася за стара машина, а и се конфигурира по бързо. Бодхито има проблем с Ремастерсис, не иска да стартира, а под LXDE работи. А и ако желая винаги мога да влеза и да го ползвам. Харесвам го но донякъде, но не съвсем.
Както казваш да не разводняваме темата.
Активен

razorbladic

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Jan 22, 2013, 20:23 »
Izen, така е, въпрос на удобство, тогава като ти чета коментара се чудя въобще защо си си инсталирал Бодхи... офф топик, както винаги!
Активен

izen

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Jan 22, 2013, 21:50 »
Izen, така е, въпрос на удобство, тогава като ти чета коментара се чудя въобще защо си си инсталирал Бодхи... офф топик, както винаги!

Гледай сега, първоначално реших да го пробвам, белким остана с него защото работеше доста добре. Тъй като идва почти базов само 573 МБ, качих каквото ми трябва, реших да направя едно копие с Ремастерсис и ударих на камък - не искаше да стартира програмата. Тогава добавих ЛХДЕ-то и през него си врътнах копието. Оказа се че работи чудесно без сериозни бъгове а и винаги съм го предпочитал за старият ми лаптоп. Това е хронологията. ЛХДЕ след 10.10 не върви добре при мен, качвал съм го през Мадбокс 12.04 и др. но не работеше стабилно и така леко. Вероятно новото ядро 3.7 е причината въпреки, че ми е стар хардуера, но както писах по горе за първи път уайрлеса ми работи стабилно.
 Гледам повечето критики  за ЛХДЕ са от хора, които май не са ползвали тази среда. За мен е напълно функционална и почти не отстъпва от значително по тежките си събратя, а и може да се разкраси доста. От години я добавям като резервна среда и при омазване на основната имам алтернатива. Още повече добавена заема само около 40МБ.
Между другото на  резолюция 1024/768 бодхито не е така красиво както при по висока резолюция, независимо от темата, дори може да бъде изморително за очите.
 Надявам се съм задоволил любопитството ти :)
Активен

NorthBridge

• Напреднали
  • Mad Tinkerer
    • Профил
« Отговор #24 -: Jan 22, 2013, 22:20 »
Няма много голям резон LXDE-то да се държи кофти само заради новия кернел, едното има малко общо с другото. Ако ти се занимава, тествай с 3.6/3.8 RC, но ме съмнява да видиш разлика. Иначе LXDE на мен ми е втората любима графична, и трудно мога да кажа че е грозна и безвкусна :)

А за ниската резолюция и Bodhi - защо да не е красиво? Аз в момента ползвам E17 на дърто CRT с 1024х768, черна тема, и ми натоварва очите много по-малко от алтернативите.
Активен

izen

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: Jan 22, 2013, 23:38 »
А за ниската резолюция и Bodhi - защо да не е красиво? Аз в момента ползвам E17 на дърто CRT с 1024х768, черна тема, и ми натоварва очите много по-малко от алтернативите.

Е, че то на CRT е по добре отколкото на 14 инч.TFT матрица на старият ми лаптоп. Пусках го на на един Dell 1015 vostro 1366x768 LED и наистина стоеше ефектно.
Бих тествал 3.8 RC но се притеснявам за ати драйвера fglrx, ще трябва да го пачвам, че вече е отпаднал.
Активен

razorbladic

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Jan 23, 2013, 13:24 »
Направо си отворете нова тема за  LXDE-то и си бърборете за него колкото ви сака душа! :)))

Как да пробвам безопасно кернели 3.6/3.7/3.8? без опасност да ми се прецака някой програма? И как се ползва ДКМС-то, за което стана леко на дума само??

Активен

NorthBridge

• Напреднали
  • Mad Tinkerer
    • Профил
« Отговор #27 -: Jan 23, 2013, 17:32 »
Отиди в Алианц и си направи застраховка kernel  ;D

Не, сериозно. По кой начин точно слагаш ново ядро? Ако го дърпаш от пакети, трябва някой бунтуджия да ти помогне, ако го правиш по културния начин със сорс от kernel.org, ще ти кажа подробно.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #28 -: Jan 23, 2013, 18:05 »
Как да пробвам безопасно кернели 3.6/3.7/3.8? без опасност да ми се прецака някой програма?
Ами просто като инсталираш новото ядро не забърсвай и старите - ако не тръгне, просто рестартираш и избираш от grub работещо ядро...
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #29 -: Jan 23, 2013, 21:12 »
Kernel Linux 3.2.0-36-generic. Това е моят Kernel. Преди няколко месеца минах на 12.10 и реших и аз да си обновя Kernel-чето, та брах големи ядове... През 2 минути изкарваше системни грешки и т.н.... Върнах си се на 12.04 - инсталиране на ново с чист формат на харда.. Та искам да питам какъв е смисъла да се обновява по последното ядро?
В повечето случай - никакъв. И аз съм фен на LTS ядрата, а 3.2.ХХХ ги смятам за особено сполучливи. http://s19.postimage.org/pkmsrxltd/kernel3_2.png

@Rezorbladic : Би ли споделил, дали ползваш 32 или 64 битова дистрибуция и с колко RAM разполагаш, за да ти подбера ядро.
« Последна редакция: Jan 23, 2013, 21:18 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Kernel
Настройка на програми
mozly 11 14333 Последна публикация Jan 03, 2003, 19:40
от mozly
kernel i PS/2
Настройка на програми
rat 0 9627 Последна публикация Mar 21, 2003, 15:18
от rat
Kernel