Автор Тема: Backup and restore на приложенията //или варианти за след преинсталция  (Прочетена 3358 пъти)

Voklav

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
 ::)
Здравейте пак.
(Noob alert)
Ам... уча се и експериментирам с linux-са и ubuntu-то :)
Нагиздил съм го много яко :) с всякакви глезотийки(1,2,3) но ако скапя нещо (което се случва често) ... трябва пак да се чупя от кликания, терминали, sudo apt-get и тн... за това си търся улеснение.

Има ли някакъв продукт с приятелски потребителски изглед, който да backup-ва инсталираните програми с техните настройки... и да ги възстановява после.
(Да кажем както titanium backup-а за андроид OS).

Въпросните глезотийки(1,2,3) съм ги bookmark-нал в хрома(в google облака) точно за един лош сценарий, ако всичко трябва да започне отначало. Списъка с програми,tweaks,и тн. ще продължава да расте де :D
Между другото същия сценарий ми е на win-а ... (ползвам почти и само безплатен софтуер) ... та при нова инсталация отварям около ~50 таба и свалям последните версии ... на харда не пазя никакви инсталационни файлове. (и после досадното е инсталирането и настройките), както и да е - тук е друга бира.

Въпросът ми е:
първо:
Какво прави вградената функция за backup and restore на ubuntu?
(System Settings/backup) Какво backup-ва? - знам само, че го пази в облака на убунту.

второ:
може ли да си направя някакъв списък със "sudo apt-get install блябля" и изобщо терминални команди ... който да се изпълняват точно в тази последователност.... и после евентуално някакъв скрипт, който да ги изпълнява всичките последователно, автоматично.
Всичко това примерно - записано в dropbox-а като txt с възможност за добавяне на нови "sudo apt-get install блябля" ... само, че никога не съм писал скриптове и не знам  ::)
Изобщо - как ви се струва като идея тая работа?

Трето:
все се надявам на някаква магическа програма като titanium backup-а за андроид OS, с която всичко да става с един,два клика  :D - елегантно.
Не, че нещо ама около 40 минути ми отне поставянето на online радиата във Rhythmbox-a(музикалния плеър на ubuntu), много са радиата де, не че съм бавен  ;D

Четвърто:
Как седи въпросът със създаването на *.img? Избягвам го този вариант, защото ако започна да използвам PlayOnLinux по предназначение - имидж файла би станал около ~40-50GB :o
Нали варианта за backup-ване на приложения е .. да е избирателен  :D
Вероятно и варианта с img-а да е избирателен.. и после само игрите да останат за доизкусуряване.

И последният ми въпрос всъщност е... вие как се справяте със новите преинсталации, когато се наложат? ;D Надявам се по-мързеливите и изобретателни съформуници да се включат.
Хубав ден/нощ!

//edit: Извинявам се на модераторите, че трябваше да местят темата - не съобразих :/
« Последна редакция: Mar 09, 2013, 02:54 от Voklav »
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
1) местиш /home директорията на отделен дял

2) архив на /home
там са ти данните/настройките

3) архив на /etc
там са ти настройките на системата

4) dpkg --get-selections  > /miasto/na/arhivita/backup.pkg.lst
- с тази команда се генерира файл - списък с всички инсталирани пакети. С обратна команда може да се инсталират точно същите пакети от хранилищата.

при отделен /home няма да се чупи при всяка преинсталация, може да имаш няколко дистрибуции сочеши към един  и същи хоме. Аз например имам два нестабилни 32 бит. Дебиан-а и ги обновявам един през друг. Като се омаже нещо, ползвам другия, докато се оправят нещата.  А имам и трети 64бит. Дебиан сочещ пак там.

За архивиране можеш да използваш tar, rsync, dd зависи от теб. Например /хоме е голяма и се променя често е добре да се ползва rsync, системните дялове - те са малки - може tar или dd
« Последна редакция: Mar 09, 2013, 03:42 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

ivo1204

• Напреднали
  • Публикации: 987
    • Профил
За Уиндовс н ползвах  FSArchiver
http://www.fsarchiver.org/Main_Page

прави компресирано img  на win дяла. След пресна инсталация на win.
И съм го пробвап, че работи добре - с формат на дяла и възстановяване.
А за  Линукс, не си струва - просто tar  е лесто и бързо, макар че  FSArchiver има разни глезотии - лайв бакап..
Активен

Voklav

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
 :o МНОГО БЛАГОДАРЯ - наистина много много полезна информация това за папките   ;)
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Backup and Restore Сусе 9.3
Настройка на програми
hafte 10 5641 Последна публикация Jun 04, 2005, 15:06
от sys7em
Kak да използвам restore ....
Настройка на програми
never_mind 0 3407 Последна публикация Oct 14, 2005, 22:03
от never_mind
Restore в nautilus?