Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11   Надолу

Автор Тема: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри?  (Прочетена 38450 пъти)

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Нямам Интернет говорих с доставчика каза че трябва да си направя настройките при инсталация трябвало да ме пита пък аз ги въведох...За това което говориш "шел" не знам какви са командите и това за типа на връзката как да го видя?????

ping - универсална команда за изпращане на ICMP echo към хост, най-вече се използва за  проверка дали имаш връзка с него. Очаква се, че, ако си администрирал някакъв вид сървърна машина (независимо коя ОС), имаш идея за нея. ;)

Опитай следното:
Код:
ping google.com
и кажи какво се появява - така ще разберем имаш ли Интернет свързаност.

Ако си въвел настройките по време на инсталацията и не ти е дало грешка, би трябвало Интернета да се е конфигурирал. В този случай идва въпросът какво си дал да се инсталира по време на инсталацията, освен основната система.

А команди ще ти кажем, само кажи команди за какво ти трябват. Например вероятно в момента имаш нужда да си оправиш списъка с хранилищата и да си инсталираш това-онова. Направи ли, както те посъветвахме, предварително проучване какви са тези неща и как се ползват, или да даваме линкове за четене?

Човека не се е занимавал с линукс ,а вие го метнахте с конзолата да работи...
Ами човекът за момента не изглежда да има графична среда (сам се е метнал в конзолата). Но, дори и да имаше графика, той иска да прави сървър, надали ще стане работата без конзола. :)
Активен

nakaataa

• Напреднали
  • Публикации: 41
  • Distribution: Windows 7, Linux Debian
    • Профил
Аз не се метнах на конзолата ми не можа да се свърже с ftp.debian  и не изтегли пакетите и го записа без графична среда , защото нета не бачкаше явно. А до колкото дали съм пробвал не, защото нямам Интернет искам да си купя един рутер и тогава ще пусна нет на тази машина.Сега ще го инсталирам с DVD диск купих си устройство за DVD , но имам въпрос 32 битов ми и но има доста файлове кои да дърпам и всичките ли .iso файлове да ги записвам като "Image"? http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.7/i386/bt-dvd/ правилно ли съм се ориентирал на линка ??
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Cute and cuddly
    • Профил
Моето мнение е, че щом вече имаш инсталация, трябва да се съсредоточим върху конфигурирането на мрежата (то ще ти бъде проблем дори и да инсталираш от DVD). Не знам дали си проучил, но единственото предимство на инсталационните DVD-та пред netinstall CD-то е че те съдържат в себе си повече пакети със софтуер - т.е вместо да се дърпат от Интернет, се вземат от диска.

Ако искаш просто да инсталираш, дърпаш само DVD 1. Ако искаш да имаш налични всички пакети в официалните хранилища, дърпаш и 5те DVD-та и всеки път, когато кажеш на системата да ти инсталира нещо си, тя ти казва „сложи диск номер Х“. Само че, ако искаш периодично да си обновяваш системата (което е задължителна мярка за сигурност), така или иначе ти трябва да си ползваш мрежовите хранилища, DVD-тата са излишни.

Така де, ти си избери, ако искаш преинсталирай от DVD-то. Но преди всичко сподели какъв тип е интернет връзката ти, за да видим откъде идва проблемът с конфигурацията.

ПС. Линка за дърпане на диска е верен. Може да пробваш и с някое българско огледало за по-добра връзка.
« Последна редакция: Mar 26, 2013, 20:02 от bop_bop_mara »
Активен

nakaataa

• Напреднали
    • Профил
Интернет доставчика каза че проблема идва от мак адреса , трябвало да го променя , но не ми каза как.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Чакай сега нали на същата машина е имало Хващай Пътя и той е имал връзка? Смяната на ОС не сменя mac.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

nakaataa

• Напреднали
    • Профил
ип-та днс бяха ок . Но като инсталирах linux си пуснах кабела за нета на този машина с която си имам Интернет и като влязох в нета ми излезе свържете се със доставчика и му звъннах и той каза че се е сменил мак адреса и му казах че го бях вкарал на др машина да инстал linux и той каза че трябвало са си настроя мак адреса на тази машина която имам Linux...
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Cute and cuddly
    • Профил
Значи, преди да си вземеш рутера имаш два варианта
1. На едно листче си записваш мак адресите на двата компютъра. Като сложиш кабела в единия, звъниш на доставчика и му казваш новия ти мак адрес, да си го запише. Като сложиш кабела в другия - пак. Доставчика не трябва да те кара ти да сменяш мак адреси, а сам да се грижи да си обновява информацията.
2. Записваш си мак адреса от компютъра, за който доставчика знае и сменяш мак адреса на другия. go_fire е дал връзки за подходящи команди за Линукс, съветвам те да си го правиш за всяко пускане, а не за перманентно (понеже после може да го забравиш и като свържеш двата компютъра в един LAN ще се чудиш какво е сбъркано).

Имаш и вариант от компютъра с Линукса да си направиш рутер за към другия, само че е хубаво първо да имаш малко повечко идея за мрежите и командния ред.
Активен

nakaataa

• Напреднали
    • Профил
Ами след като си пусна нета какво правя?
Активен

NorthBridge

• Напреднали
  • Публикации: 177
  • Distribution: Slackware-current
  • Window Manager: Enlightenment E17
  • Mad Tinkerer
    • Профил
В такива моменти се сещам за лафа за състезанието между програмистите и Вселената ;D

Авторе, така няма да стане. 4/5 от въпросите които си задал можеш и сам да им намериш отговора с едно добро търсене в Гугъл, защото преди теб същия въпрос са го задавали един тон души. И това само при варианта че целта е да пуснеш някое CS сървърче. Нататък ще се сблъскаш с поддръжка на бан системата, което ще иска да знаеш поне MySQL, ще искаш да дигнеш сайт евентуално, което ще иска да знаеш някой от езиците за web, ще се сблъскаш с мрежовите проблеми, които ще искат мрежови познания, а за да пуснеш сървъри за други игри най-вероятно ще трябва да научиш минимум какво е пакетен мениджър, каква е разликата между шел и графична среда, вероятно и как се компилира сорс-код. И това са само нещата за които се сещам на първо време. Най-вероятно ще има още.

Не че целта ми е да те разубеждавам, но зависи и с каква цел смяташ да се занимаваш с тези сървъри. Ако е само за забавление/експериментиране - лошо няма, гайдове има безкрай в нета, само трябва да ги потърсиш и да ги прочетеш. Ако е за сериозен сървър с качество - доста неща ще трябва да прочетеш и научиш, и то не за ден-два. Ако ще се опитваш да печелиш от това - направо се откажи, няма нужда от поредния сървър с реклама "Стани админ в най-якия сървър само за 4.80". Доста хора ще са склонни да ти обяснят защо.

Иначе казано, с въпроси като горния няма да постигнеш кой знае колко.
Активен

I did a 'zcat vmlinuz > /dev/audio' and I think I heard God...

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Cute and cuddly
    • Профил
Ами след като си пусна нета какво правя?
Ами според мен си оправяш хранилищата и почваш да си инсталираш каквото си си решил... Не се ли прави така по принцип, независимо от ОС? ;)
Активен

nakaataa

• Напреднали
    • Профил
Цитат
В такива моменти се сещам за лафа за състезанието между програмистите и Вселената ;D

Авторе, така няма да стане. 4/5 от въпросите които си задал можеш и сам да им намериш отговора с едно добро търсене в Гугъл, защото преди теб същия въпрос са го задавали един тон души. И това само при варианта че целта е да пуснеш някое CS сървърче. Нататък ще се сблъскаш с поддръжка на бан системата, което ще иска да знаеш поне MySQL, ще искаш да дигнеш сайт евентуално, което ще иска да знаеш някой от езиците за web, ще се сблъскаш с мрежовите проблеми, които ще искат мрежови познания, а за да пуснеш сървъри за други игри най-вероятно ще трябва да научиш минимум какво е пакетен мениджър, каква е разликата между шел и графична среда, вероятно и как се компилира сорс-код. И това са само нещата за които се сещам на първо време. Най-вероятно ще има още.

Не че целта ми е да те разубеждавам, но зависи и с каква цел смяташ да се занимаваш с тези сървъри. Ако е само за забавление/експериментиране - лошо няма, гайдове има безкрай в нета, само трябва да ги потърсиш и да ги прочетеш. Ако е за сериозен сървър с качество - доста неща ще трябва да прочетеш и научиш, и то не за ден-два. Ако ще се опитваш да печелиш от това - направо се откажи, няма нужда от поредния сървър с реклама "Стани админ в най-якия сървър само за 4.80". Доста хора ще са склонни да ти обяснят защо.

Иначе казано, с въпроси като горния няма да постигнеш кой знае колко.

Май не си запознат с нещата сайта и всичко останало ми е готово само чакам да си оправя LInux  и ги пускам. За цел с пари е много ясно няма да си играя да уча тези неща ако е безцелно помисли малко кой ще си играе толкова много за без пари дори да го направиш 1-во трябва да инвестираш.За това което каза смс-чета не знам сигурно си направил верига и не ти е провървяло, но аз изкарах за 6 месеца над 500 лева. Така че твоите философи са без покритие. Бързо уча и има хора който могат да ми помогнат просто исках сам да се науча и още не съм се отказал.

Цитат
Доста хора ще са склонни да ти обяснят защо.

Искам да ми обяснят защо няма да станат нещата??
« Последна редакция: Mar 28, 2013, 00:54 от nakaataa »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6505
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Аз затуй още в началото попитах, тоя сървър за кеф ли ще е аджеба, или комерсиален.

Ясно, за лев е ставало дума, и за печалби.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Чакай да видим...искаш да изкарваш пари от това че някой безплатно решил да ти помогне в някакъв форум....ъъъъм. Това на коя планета :) Човек може да ви завиди на ентусиазма значи, сега какво да направя, ами сега какво да направя. Винаги съм вярвал че ако правиш някакъв бизнес трябва доста добре да знаеш какво правиш и какво предлагаш. Ако не знаеш какво и как предлагаш, какъв е този бизнес, не мога да разбера. Имам предвид, ужасно много хора съм виждал такива, които изгарят от желание да предлагат нещо, само че и те точно не знаят какво точно. Справка: predpriemach.bg, там 99% са някакви такива пичове, много яко ги тресат бизнес настроенията и много малко знаят какво точно правят. Не знам точно какво правя, обаче съм супер пич и ще изкарам супер много пари от цялата работа, някаква такава мантра. Да ти е хрумвало примерно че ако за 6 месеца изкарваш 500 лева, то не си много далеч от това печалбата просто да ти покрива оперативните разходи (електроенергия, климатизация)? А да, сигурно мама и тате плащат, ама все пак. Нищо против предприемчивия свободен дух, ама да те мързи да четеш и да искаш да ти сипват наготово за да правиш пари, това ми се вижда доста глупаво честно казано :)
« Последна редакция: Mar 28, 2013, 08:02 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

delico

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Не разбирам едно, човека се е регистрирал, за да пита и да иска помощ от хора, които очевадно разбират. Това за какво ще ползва линукса, не е наша работа. От 5 страници с мнения, има само 2-3, които отговарят и които са пряко свързани със зададените от него въпроси. Ако реши и НАСА да хаква, вас какво ви интересува? Не случайно този форум е направен, за да си помагат хората, а не да пишете глупости с които трупате глупави мнения, а не правите нищо конкректно.. Като не можете да помогнете по-добре недейте да пишете :).

ПТ: Пробвай с командата ifconfig -a и после дай изход от нея, също така пробвай да реснеш връзката:

/etc/init.d/networking restart
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11   Нагоре
« назад напред »