Автор Тема: Видове Ubuntu - въпрос?  (Прочетена 4176 пъти)

gogov1111

• Напреднали
  • Публикации: 181
    • Профил
Видове Ubuntu - въпрос?
« -: May 06, 2013, 13:14 »
Може да се стори на всички малко глупаво, но след като не съм толкова вещ в Линук, реших да попитам. Става въпрос за Ubuntu 13.04. Срещат се няколко вида в дистрибуцията му. Ubuntu-desktop, Ubuntu-studio, Ubuntu-Gnome, Ubuntu-desktop + MAC. Каква е разликата между тях? Какви са предимствата на едната пред другата и т.н. Предварително благодаря.
Активен

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Re: Видове Ubuntu - въпрос?
« Отговор #1 -: May 06, 2013, 14:04 »
Изтегляш си това http://www.ubuntu.com/download/desktop и го записваш на диск или флаш. Другите версии са с леки модификации и/или различия.
Активен

v13

• Гост
« Отговор #2 -: May 06, 2013, 14:26 »
Разликите са в графичните среди основно, като има една версия, която е съсредоточена върху мултимедията и е с предврителен набор от програми за целта.
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #3 -: May 06, 2013, 17:52 »
аз например, стандартно инсталирам Убунту & GNOME, после добавям диска на Убунту Студио в източниците на пакети и го инсталирам върху стандартната инсталация, и така...
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #4 -: May 07, 2013, 00:32 »
Добре Сатире, а защо не инсталираш студиото и върху него Гном  ???

Адаш студиото е за обработка на видео-аудио. Има разлика в ядрото, звуковата подсистема и някои програми. Ако не се занимаваш с такива неща (сиреч това не ти е основното занятие в 90% от времето) то не си заслужава. Но пък ако беше така, щеше да го знаеш.

Зьз ти е казал какво да теглиш. Разликата между него и другото е в графичната среда. Според мен са еднакво неизползваеми, но народа твърди, че „стандартната“ била по-напред от гнома. Както и да е. За вкусове не се спори.
« Последна редакция: May 07, 2013, 00:34 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: May 07, 2013, 02:01 »
Ubuntu-desktop = Ubuntu с графична среда Unity.

Ubuntu-studio = Ubuntu с допълнителни пакети инсталирани по подразбиране за видео/аудио обработка и т.н.

Ubuntu-Gnome = Ubuntu с графична среда Gnome.

Ubuntu-desktop + MAC = Ubuntu-desktop с модификации да работи безпроблемно на компютри/лаптопи на Apple.

ПС: Предимства/недостатъци зависят от това каква графична среда искаш и/или какъв PC имаш. Стандартно инсталираш или Ubuntu-desktop или Ubuntu-Gnome.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

satir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: May 07, 2013, 06:38 »
Добре Сатире, а защо не инсталираш студиото и върху него Гном  ???

...
ами, защото не искам :) инсталирам си Убунтуто, като преди време ползвах хаутутата на Фалко Тим в хаутуфордж :) и после Студиото, щото умрем за музика, а и требе да мога всичко... с музиката имам предвид, а и не само с нея. сега, ако трябва подробно да се аргументирам защо правя така няма да мога, защото последнатра ми инсталация е от 04/2010 :D де да помня какво ми е било в главата тогава... и все още съм си с нея /10.04 LTS/ та като стана дума за LTS поддръжката и на тази версия изтича и аз съм в много хиксообразно пложение, защото не мога да се спра на дистро с което да я заменя. изкушавам се от Debian, заглеждам се във FreeBSD, но все не мога да направя окончателен избор. не знам защо, но последното Убунту е с девет месеца поддръжка. епа не ми се инсталира през девет месеца и тетека...
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #7 -: May 07, 2013, 13:56 »
сатире-шибни един Realtime Kernel 3.2.0-23 

http://www.ubuntubuzz.com/2012/03/real-time-linux-installation-on-ubuntu.html

и ще се побъркаш какъв звук можело в Линукс-а защо е така-казва ли ти някой....нещо там си правят, и не обясняват... :o
« Последна редакция: May 07, 2013, 14:01 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #8 -: May 07, 2013, 17:36 »
Аз изобщо не видях къде са тези гном, мак, студио ... и т. н. На сайта си има десктоп и сървър  ;).
Иначе може да се инсталират с
sudo tasksel

офтопик. Унити в 13.04 е чук, вече и доста по-бързо :)
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

v13

• Гост
« Отговор #9 -: May 07, 2013, 19:43 »
офтопик. Унити в 13.04 е чук, вече и доста по-бързо :)
С него съм и наистина е много пъргаво а и има някой много приятни нововъведения. За сега всичко работи стабилно. Като му спреш всичките онлайн услуги става супер.
Гаранция давам, че работи по бързо от gnome-shell и KDE.
Активен

satir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: May 08, 2013, 05:59 »
сатире-шибни един Realtime Kernel 3.2.0-23 
...
е, да шибна, ама не видех за Lucid. а-ха, е сега погледнах: за Прешъс и по-стари - ръчно :) така, първо си нямам публичния ключ, но пък си имам Y PPA Manager, който ми го намери :) /Y PPA Manager-а е голема работа/ вече съм готов да го сложа тоя риълтайм... само ме притесняват коментаритe под публикацията, за лИлави екрани и такива работи... ако някой има по-... информация да сподели, моля :D
p.s.  а като стана дума за музика: Muddy Waters - You Shook Me

edit: добре де, аз ли не съм в час или какво... но в синаптика намирам само linux-realtime и linux-realtime-pae -няма linux-generic, linux-header, linux-image & generic, linux-bacports-modules-alsa ... дали това което има е достатъчно?
« Последна редакция: May 08, 2013, 06:21 от satir »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #11 -: May 08, 2013, 08:08 »
Аз затова ти зададох въпроса по-нагоре, защото по принцип не работи с алса, не че няма да работи, но не е настроено да работи. Това което е означено като realtime е като това дето по принцип се нарича generic, но тук не е кръстено generic, оти не е generic ;)
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

satir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: May 08, 2013, 19:08 »
Аз затова ти зададох въпроса по-нагоре, защото по принцип не работи с алса, не че няма да работи, но не е настроено да работи. Това което е означено като realtime е като това дето по принцип се нарича generic, но тук не е кръстено generic, оти не е generic ;)
абе, алява работа. то и в бележките пише, че не е удачно да се използва в ежедневната работа. защото не било с висока производителност и неща... е, аз какво, като ми се слуша музика требе да ресна машината, а като искам да браузвам и други неща пак... ми аз правя всичко едновременно, а ъптайма ми е от последното гаснене на тока :))) . то и сега слушалките ми са на ушаците. не виждам смисъл да инсталирам риълтайма. но защо Убунту така скашкаха нещата... каква е тая политика, какво е това чудо, а преди година, може би, четох, че всичките LTS ще са с петгодишна поддръжка. логично беше април да излезе поредното LTS и това юнити от къде го измислиха %) както и да е, виждам че си има почитатели. аз продължавам да си тъся дистро, по възможност дебианско.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #13 -: May 09, 2013, 09:25 »
каква е тая политика, какво е това чудо, а преди година, може би, четох, че всичките LTS ще са с петгодишна поддръжка. логично беше април да излезе поредното LTS и това юнити от къде го измислиха %) както и да е, виждам че си има почитатели. аз продължавам да си тъся дистро, по възможност дебианско.

Логично е следващата LTS версия да излезе пред Април 2014г. И, поддръжката на LTS версиите наистина е 5г. Имаш възможност да избираш от между доста графични среди, никой не те кара да ползваш Unity.
Това за Ubuntu 8.10 в описанието някаква шега ли е ?
« Последна редакция: May 09, 2013, 09:31 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

satir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: May 10, 2013, 05:13 »
...

...
Това за Ubuntu 8.10 в описанието някаква шега ли е ?
кое по-точно да е шега? GNOME & KDE ли? не, не е шега. така беше, когато си редактирах профила, сега не ми се занимава с това- не ми е важно! сега дистрото е 10.04 а графичните среди са поне 5, но и това не ми е важно аз използвам само GNOME. да, знам, че юнити не е задължителна, но почти натрапването и е тенденция, която не ми харесва. четох при появяването на юнитито секакви теми изпълнени с вопли и стенания от сотра: аууууууууу.... помогнете... как да разкарам това, как да променя онова.... изобщо, доста натрапчиво ми се видя, а това не ми прилича на свобода, каквато трябва да има в отворения код, и тетека...
едит: а следващата /настоящата/ версия на LTS трябваше да излезе миналия месец!!! вчера поддръжката на 10.04 официално беше прекратена.
« Последна редакция: May 10, 2013, 05:15 от satir »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
проблем с ubuntu
Настройка на програми
knoppix 1 7440 Последна публикация May 23, 2005, 01:48
от knoppix
Ubuntu 5.04 Първи Старт
Настройка на програми
vejdi_86 6 8388 Последна публикация Jul 26, 2005, 02:15
от tech_noir