Автор Тема: Проблем между две лан карти  (Прочетена 5314 пъти)

daniel_vulchev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
    • WWW
Здравейте ,
Имам следния проблем :

Под NetBSD 5.1.2  имам инсталиран web  server в ifconfig.vr0 е зададен inet 10.10.10.2 netmask 255.255.255.0 media 100baseTX mediaopt full-duplex
с crossover cable е свързън към рутер където за лан картата е зададено за  media  autoselect и се появява проблемът , че рутера разпознава като   media: Ethernet autoselect (10baseT/UTP). Пробвах с различни карти зададох и на двете карти да са
  media 100baseTX mediaopt full-duplex в това положение няма връзка , при опции двете карти да са autoselect работи като 10baseT/UTP но при рестартиране на рутера връзката изчезва , а не ми се пускат скриптове да следят дали е паднал интерфийса  . Та в крайна сметка как да ги подкарам да работят на media 100baseTX mediaopt full-duplex?
лан картите са реалтек рутера е с ОС PFsense
 
« Последна редакция: Aug 06, 2013, 09:13 от daniel_vulchev »
Активен

geroy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 198
  • Distribution: Windows, NetBSD, Devuan
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #1 -: Aug 06, 2013, 09:44 »
Пробва ли да смениш кабела?
Активен

daniel_vulchev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #2 -: Aug 06, 2013, 09:52 »
Май само това не съм пробвал но преди това е ползаван кабела и си работеше. Сега ще направя един кабел и ще тествам.
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3524
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #3 -: Aug 06, 2013, 09:56 »
Или само за пробата сложи един switch, и с два нормални кабели тествай колега. Ти с голямата работа си се справил, ще се оправиш и с това. Поздрави и успехи.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

daniel_vulchev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #4 -: Aug 06, 2013, 10:04 »
Аз съм сигурен, че като сложа swich всичко ще е нормално. Филма е да е лан то лан , ако се окаже кабела ще е голям майтап но все пак да пробвам първо. Не ми се вярва нещо да влизат в конфликт PFSense и NetBSD. ще пробвам да закача и един преносим компютър с Debian та да видим.
Активен

daniel_vulchev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #5 -: Aug 06, 2013, 15:13 »
Кабелът е сменен но общо взето същата работа както и да ги зададеш  все има разминавания примерно едната карта е 100BaseTX full другата разпознава като 100BaseTX  >:D , а когато са и двете 100BaseTX full  няма никой или се появява връзка слет рестарти и на двете машини и то не винаги.   
Активен

daniel_vulchev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #6 -: Aug 07, 2013, 11:05 »
Към момента проблема е решен посредством DHCP SERVER-a. Проблемът явно идва от NETBSD-to когато е със статик ИП. Пробвах го и с PPPOE пали от раз само в ситуацията която аз искам да работи не ще  :D Та на някой ако му идва на идея от къде идва проблема да пише все пак искам да си е със статик ипта без DHCP простотии  >:D
Активен

Aju

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 12
    • Профил
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #7 -: Oct 06, 2013, 19:26 »
Към момента проблема е решен посредством DHCP SERVER-a. Проблемът явно идва от NETBSD-to когато е със статик ИП. Пробвах го и с PPPOE пали от раз само в ситуацията която аз искам да работи не ще  :D Та на някой ако му идва на идея от къде идва проблема да пише все пак искам да си е със статик ипта без DHCP простотии  >:D

1. Смени картите(размени). Или поне едната. Случвало ми се е и то не веднъж. И до сега нямам обяснение на случвалото се, но е факт.
2. Промени типа на кабела - прав/крос. И това е било проблем. Често когато е прав, поради някаква причина не иска да се разпознае.
3. Задай му твърдо 100 мб фул дуплекс и на двете.

Често има проблеми, които не можеш да предвидиш, или пък най-малкото предполагаш, че е възможно.
Активен

edmon

  • Гост
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #8 -: Oct 07, 2013, 20:42 »

2. Промени типа на кабела - прав/крос. И това е било проблем. Често когато е прав, поради някаква причина не иска да се разпознае.


Колкото и да пробваш две активни устройства с прав кабел все няма да му се получава! :)
Никакъв не е проблема картите да са сговнясани , а и не се разбра какви са ?
Пише различни? риалтек чип, от риалтек и от тп-линк??:))
Активен

daniel_vulchev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #9 -: Oct 08, 2013, 17:00 »
Картите които съм пробвал са били реалтек  тъп линк не съм ползвал. Сложих дори с пореден серен номер карти все тая  ;D. За мен си е проблема в бсд-то драйвера. А с прав кабел можеше да пробвам когато бях в детската градина.  [_]3 O0
Активен

daniel_vulchev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем между две лан карти
« Отговор #10 -: Oct 08, 2013, 17:01 »
Общо взето съм пробвал всичко карти кабели настройки все тая
Активен