Автор Тема: Кое е по-лесно за настройване  (Прочетена 4021 пъти)

3p0

• Напреднали
  • Публикации: 354
    • Профил
В момента имам инсталирани 2 Линукса
1. В Manjaro Linux ме дразни фактът, че часовникът ми показва 3 часа повече от действителното време в България;
2. В Linux Mint 15 ме дразни фактът, че не знам как да настроя да ми се превключва латиница - кирилица чрез комбинацията Ctrl+Shift.
Коя от двете настройки е по-лесно да се направи (ако е наистина възможно), за да влизам в този Линукс, който няма да ме дразни ;D
Активен

MX Linux version 18 "Continuum"
PC: Intel® Celeron® CPU G540 2.50GHz; MB=Gigabyte GA-H61M-S2V-B3 rev.1.0; RAM=16Гб DDR3.

danaildr

• Напреднали
  • Публикации: 165
  • Distribution: Debian Buster
  • Window Manager: KDE Plasma
    • Профил
Re: Кое е по-лесно за настройване
« Отговор #1 -: Sep 05, 2013, 19:54 »
и двете са еднакво лесни
кажи сега какви са графичните среди, за да ти кажем и как да оправиш проблемите
Активен

Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

3p0

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 05, 2013, 19:56 »
За Манджаро Линукс, че в момента съм в него: графична среда XFCE
Активен

PC: Intel® Celeron® CPU G540 2.50GHz; MB=Gigabyte GA-H61M-S2V-B3 rev.1.0; RAM=16Гб DDR3.

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 05, 2013, 19:57 »
В момента имам инсталирани 2 Линукса
1. В Manjaro Linux ме дразни фактът, че часовникът ми показва 3 часа повече от действителното време в България;
2. В Linux Mint 15 ме дразни фактът, че не знам как да настроя да ми се превключва латиница - кирилица чрез комбинацията Ctrl+Shift.
Коя от двете настройки е по-лесно да се направи (ако е наистина възможно), за да влизам в този Линукс, който няма да ме дразни ;D

Сериозни проблеми имаш.
Каквато и мента да ползваш - сигурен съм, че има аплет за клавиатурната подредба, от който да си избереш клавишна комбинация за смяна на подредбата.
Дори да нямаш - винаги можеш да я настроиш със :
sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
http://www.kaldata.com/forums/topic/204004-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B8-%D0%B2-lubuntu-debian-%D1%81-lxde/
Колкото до Manjaro - не съм забелязал да има подобен проблем с времето. Ако е зададена българска часова зона, при пускане на pacman -Syu  ще се актуализира и tzdata.
Вместо стандартничт часовник, можеш да зададеш този на Orage и да избереш часовата зона да е Европа/София  http://s19.postimg.org/49yo0qx0z/Europa.png
« Последна редакция: Sep 05, 2013, 20:02 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

3p0

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 05, 2013, 20:38 »
Явно за Манджаро засега няма отговор.
Рестартирах и влезнах в Линукс Минт 15 Оливия ( - графична среда неизвестна, защото забравих каква среда свалих и инсталирах ).
Пуснах команда:
Код:
Получи се един списък от клавиатури, в който за съжаление моята клавиатура X7 модел G300 не фигурира, и аз съм до тук, не знам какво да правя ?
Активен

danaildr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 05, 2013, 20:40 »
Просто виж какво време ти е зададено в Биос-а, 3 часа разлика ти е точно разликата с UTC

За клавиатурата си избираш "стандартна 105 клавишна"
Активен

Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 05, 2013, 20:43 »
Явно за Манджаро засега няма отговор.
Рестартирах и влезнах в Линукс Минт 15 Оливия ( - графична среда неизвестна, защото забравих каква среда свалих и инсталирах ).
Пуснах команда:
Код:
Получи се един списък от клавиатури, в който за съжаление моята клавиатура X7 модел G300 не фигурира, и аз съм до тук, не знам какво да правя ?
Избираш стандартна със 105 клавиша и продължаваш.
« Последна редакция: Sep 05, 2013, 20:49 от cybercop »
Активен

3p0

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 05, 2013, 20:53 »
Избрах Генерик 105 клавишна
В следващите стъпки никъде не ме попита за комбинация за превключване между езици
Питаше за някакви генерирания на клавиши или нещо подобно
В крайна сметка ми изчезна дори и единствената възможност за превключване между латиница и кирилица с мишката от таскбара, където можех да сменя американското знаме с българското
Активен

3p0

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 05, 2013, 20:55 »
Относно времето в БИОС, няма нужда да проверя, защото в Манджаро Линукс показва примерно 23:55, а в Линукс Минт 15 показва 20:55
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6459
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 05, 2013, 21:01 »
Пък и в BIOS-a не се сетва отместването спрямо GMT. Там е само хардуерното време на машината. Да си го настрои от Линукса.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

danaildr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Sep 05, 2013, 21:03 »
Относно времето в БИОС, няма нужда да проверя, защото в Манджаро Линукс показва примерно 23:55, а в Линукс Минт 15 показва 20:55
Ами ако си задал на Манджаро-то да ти е 3 часа от времето на биоса, а Минт да показва времето на биоса, ето я разликата. Погледни добре какво си задал като време на двете дистрибуции и ги оеднакви :) това е.
Предполагам че при едната си задал да ползва Локалното време(хардуерното време) а при другата UTC
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Sep 05, 2013, 21:06 »
Избрах Генерик 105 клавишна
В следващите стъпки никъде не ме попита за комбинация за превключване между езици
Питаше за някакви генерирания на клавиши или нещо подобно
В крайна сметка ми изчезна дори и единствената възможност за превключване между латиница и кирилица с мишката от таскбара, където можех да сменя американското знаме с българското
Феноменален си !
Значи все пак си имал аплет в лентата на задачите. И какви опции ти дава, като кликнеш с десен бутон на мишката върху този аплет ?
Активен

3p0

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Sep 05, 2013, 21:08 »
Разбирам, че съм задал по някакъв начин Манджарото да показва времето на БИОС + 3 часа, също така съм задал Минт да показва времето на БИОС.
Това все още не означава, че трябва да бръкна в БИОС и да сменя неговото време.
Просто трябва да пренастроя Манджаро да показва времето на БИОС.
Това е моето мнение на новак ...
Активен

3p0

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Sep 05, 2013, 21:10 »
След като използвах онази команда за настройка на клавиатурата, аплета със знаменцата на Ю-EС-ЕЙ и България изчезна, така че не мога да кажа какви опции предлага.
Помня, че преди време се мъчех да го свържа с клавишна комбинация, но не успях.
( Сега пиша на кирилица благодарение опцията на сайта за БГ-Фонетика )
« Последна редакция: Sep 05, 2013, 21:13 от 3p0 »
Активен

3p0

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Sep 05, 2013, 21:36 »
Рестартирах и влезнах отново в Линукс Минт 15 Оливия.
За моя радост аплетът със знаменцата се пяви, мога да превключвам с мишката английски - български език.
Все още стои открит въпросът, дали може да се настрои това превключване да става мигновено, от клавиатурната комбинация CTRL+SHIFT ?
Активен