Анкета

Въпрос: С какво сте допринесли и/или допринасяте за Linux и общността на отворения код (OSS)?

• Учавствам в разработката на дистрибуция (коя)
    - 0 (0%)
    Учавствам в проект свързан с дадена дистрибуция (какъв)
    - 3 (4.5%)
    Превеждам (какво)
    - 5 (7.5%)
    Правя дарения за даден проект (кой)
    - 2 (3%)
    Поддържам страница свързана с OSS (коя)
    - 4 (6%)
    Имам блог свързан с OSS (кой)
    - 3 (4.5%)
    Пиша ръководства (къде)
    - 4 (6%)
    Помагам във форуми (къде)
    - 13 (19.4%)
    Тествам и изпращам bug-reports (какво)
    - 4 (6%)
    Създавам Artwork (какво)
    - 2 (3%)
    Не помагам с нищо, просто ползвам
    - 6 (9%)
    Друго
    - 5 (7.5%)

Общ брой гласове: 21

Автор Тема: С какво допринасяте за Linux и общността на отворения код?  (Прочетена 8214 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Аз списвах електронен вестник с други ентусиасти. Останахме само двама и затова пиша основно новини. Но и това заредих напоследък, защото си намерих работа да чукна на дърво, да се задържа. Например за последният месец съм написал само две. До към април пишех по толкова на ден. Опа едната не я публикувах, значи една.

Също така съм част от портал за видео-уроци. Там отговарям за сервизни неща, давам пари и така нататък. Но там не съм влизал от май месец, нищо, че гласувам почти всеки ден за него. Пак нямам време. Ще се намери де. За там бях почнал една серия от уроци за ЛО, регулярки и за конзолата на Мъсял. Нищо от тях не е довършено, а трябва. Вероятно по Нова година ще е поне едното, че ще са почивни дни.

И на последно място пиша малки програмки на Пърл. Засега съм публикувал само една, но живот и здраве, ще има още.  Основно с това се занимавам в момента, а дори за него не ми стига време.

Простата истина е, че с помощ от всякакъв вид могат да се занимават единствено безработни. И дори тогава трудно биха могли да съчетават два проекта. Моята равносметка от миналата и по-миналата година е, че двата проекта (без тези на Пърл, първият от които не беше започнат) ми отнемаха общо по 18 часа на ден и пак не бяха достатъчни, въпреки че не ги движа сам.

Гейт докато програмчето ти беше под ОПЛ, това беше твоя грандиозен принос към общността. Също така грандиозен, но само в родната част (което май е най-важната) е приносът ти (както на Зеридон и някои други) с уникалните статии свързани с администриране. Имаш и за програмиране, но малко, все пак добра точка, ако човек се занимае с Ц (там Валгринд -wall и т.н.).

Кибер ти имаш от най-важните приноси, имайки предвид, че превеждаш третата най-голяма графична среда. В това отношение си изпреварен единствено от кръга на Ясен, Шопов и Христов с другачето му, но само защото имат дълголетен стаж и са превели повече неща, без последните двама. Важно е също, че си активен, защото много от тези с огромни приноси, отдавна ни отсвириха. Например на споменатото Габрово.цом имаше изключителни преводи на дебианска документация за напреднали и не толкова.

А да не забравяме, че си и един от най-скъпоценните членове тук. Това е грамаден принос, имайки предвид, че този форум е горе-долу единственият свързан с нас. Споменавани сме в Дир, Камината, Калдата и на други места, но там е съвсем между другото. Като потребителски форум, този е единственият жив. Ли мърда нещо, ама колко?!

Неинтеле, твоето (май сме си го говорили в чата на другия форум) е кауза пердута. Докторите касата им нарежда в писмен вид, какво да ползват. Нямат право на никакъв избор.
« Последна редакция: Sep 19, 2013, 10:32 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7565
    • Профил
Не правя кой знае какво. Нямам много време. Но като почне някой да ми се оплаква от различни проблеми при Windows, които няма как да се появят при Линуксите, предлагам алтернативата. Доста хора са ми казвали да съм жив и здрав. Ученици също. Приятели.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Аз май не се занимавам да разгласям. Който е готов, сам ще дойде. Аз още се боря за големият си син. Има комп от четири години и мина от Мандрива на нещо друго, после на УСУ, от няколко месеца пак на другото. Борбата ми със собствената ми майка е обречена.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

lunarvalley

• Гост
Цитат
Който е готов, сам ще дойде.
Именно. Аз отдавна се отказах да убеждавам когото и да било да минава на Линукс. Най-малкото, че при първия малоумен проблем, аз ще излеза виновен, че съм го "подкокоросал".  :)
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
не сте прави за "...който е готов..." имаше една тема за това кой и как е започнал с Linux. е, аз правих опити 2002 с променлив успех, но през цялото време до 2007, ако не се лъжа съм се замислял за Linux, но....... трябваше да срещна един човек, който м/у другото сподели, че е на SuSE, че Ubuntu била най-популярна сега и т.н.т, и т.н.т... просто ми каза "защо не опиташ, щом ти е интересно, па ако се налага ще помагам" :) и аз нахрабрех, опитах, и вече не помислям за виндос и неща :) винаги е добре, да знаеш, че има на кого да разчиташ, и тетека...
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Мен ме зарибиха с един диск на Knoppix. Много ми хареса, въпреки, че нищо не разбирах от тази операционна система. Инсталирах Ubuntu 8.04, но не знаех, как да настроя мрежата. Беше със старият network-manager, а не знаех как да стартирам pppoe конфигуратора. С Tilix беше същата работа. Инсталирах Mandriva 2009 с KDE-4 /още незавършена версия/. Бързо се научих да работя с нея, но първото KDE4 беше под всякаква критика. Едва, когато излезе Ubuntu 8.10 се видях в прилична система и горе- долу оттогава почнах да пиша в този форум. Първите ми наистина добри впечатления са от Убунту и може би затова си я обичам и до днес, въпреки, че съм един от най- упоритите по отношение на Unity.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

ismailov

• Напреднали
  • Публикации: 465
  • Distribution: ubuntu,mint,xubuntu
  • Window Manager: Xfce,lxde,cinamon,Gnome
    • Профил
сега маи е мои ред да кажа аз как започнах
:)
1во имах една стара машина амд на 700мхз
на която започна да тежи виндоуса и се принудих да намеря алтернатива за да може да я използвам
тогава си спомням имаше убунту версия 5 04 и беше една от 1вите
тогава се научих горе доло да рботя със линукс после минах на мандрива и бях на мандрива дълго време но не ми хареса поддръжката и минах за  известно време на боза
обаче след като видях на къде отиват нещата със мс си качих линукс митнт 10 и  от тогава не съм сменял дистрибуцията
сега сам със 15 кде и съм доста доволен
има всичко което използвах и под другата ос

Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Цитат
Гейт докато програмчето ти беше под ОПЛ, това беше твоя грандиозен принос към общността. Също така грандиозен, но само в родната част (което май е най-важната) е приносът ти (както на Зеридон и някои други) с уникалните статии свързани с администриране. Имаш и за програмиране, но малко, все пак добра точка, ако човек се занимае с Ц (там Валгринд -wall и т.н.).

То още е GPL, мързи ме от инат да променям това, с лицензите затънах в голяма каша така или иначе. Прекалено много работа ще е да се отърва от всичкото това и да го прелицензирам с BSD лиценз. Аз и интерес нямам вече толкова, hashkill-а го ползвам вече предимно като някакъв framework за трошене на разни работи (в последно време GSM криптографията специално, това сигурно е последното нещо, с което ще допринеса за общото благо, защото е зло и трябва да се изхвърли). Оттук нататък някой друг да се оправя, на мен ми писна. Статии за програмиране и администриране не помня да съм писал. Мисля, че има доста по-голям проблем от това дали един софтуер е отворен или затворен в крайна сметка, софтуерът се пише при добро желание. Има къде по-голям проблем свързан като цяло със споделянето на информация, не знам кой е решил че трябва така да стават нещата, адска загуба на време е да се преоткрива колелото, точно там има проблеми. И решението на тези проблеми не го виждам по никакъв начин. Отвореният софтуер не решава тези проблеми. Предишната ми занимавка беше с портването на един драйвер за wifi в kernel-а на Java. Там имаш един масив от регистри и стойности, които им сетваш. Никой не може да ти каже за половината регистри какви са, още по-малко пък стойностите им какви са и защо им се сетват. Това ти е отворен драйвер в отвореното ядро. OpenBSD са копирали 1:1 същото, първоизточника е Realtek. Е питам ОК и какво като е отворен софтуер, ето гледаш кода и виждаш някакви хардкоднати стойности. Няма документация, просто следваш сляпо нещо което работи защото и ти не знаеш защо. Самата идея за софтуерен лиценз е смешна, ето гледай и се радвай.

Песимистично погледнато, земята става все по-кофти място за живот, идиотизмът надделява, така че какво да се прави.
« Последна редакция: Sep 20, 2013, 01:18 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

appmaster

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
//off-topic
По отношение на Земята:
Затова пиеш, ядеш и се веселиш като правиш каквото ти харесва (не е задължително да са легални действия, стига да не те хванат  >:D ) и толкова по въпроса.
Друг вариант е да намериш друга планета за живеене, но пък как ще стигнеш до нея дори и да знаеш къде точно се намира - това също е проблем, който трябва да решиш. Примерно може да откриеш как да се телепортираш от едно място на друго. Реално погледнато ако задълбаеш по теорията за черните дупки във вселената, може и да измислиш нещо по въпроса с телепортирането. Но за това пък ти трябват познания по физика, математика и астрономия. Отделно от това пък ти трябват някакъв друг вид basic познания, за да може да работиш някаква работа, която да ти носи пари за прехрана и research :D
Не ми се продължава нататък, че ще стигнем до един момент, в който си задаваме въпроса - "аз защо изобщо съществувам?" и нещата ще се завъртят рекурсивно  >:D >:D >:D [_]3 [_]3
« Последна редакция: Sep 20, 2013, 02:10 от !ntel »
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
Ами да се отчета и Аз.

Цитат
С какво допринасяте за Linux и общността на отворения код?
Като плюя по отношение на алтернативните ОС >:D
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Скромен си. Ето една от уникалните класики без аналог:

http://www.gat3way.eu/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=101&cntnt01returnid=15

Струва диаманти.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Ами айде, чакам диаманти.

Няма нищо интересно там, дори сега като чета какви съм ги писал, доста глупости има. Не ми се мисли колко по-големи глупости съм писал преди това. Много ми допадат иначе постове из разни блогове и stackoverflow, където някой се е постарал да смели нещо и да ти спести време. Може да е малко, дребно, просто, но го оценявам. Аз никога не съм правил нещо такова, всичко което съм писал са някакви мозъчни чекии, все едно да играеш судоку и да пишеш какви гениални идеи са ти хрумнали.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon