Автор Тема: Търся Linux дистрибуция, която да замести Windows-ките ми потребности  (Прочетена 4801 пъти)

dijon

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Винаги ме е дразнил уина, но вече съм към края на нервите си и искам да премина на Линукс и интересното ми е ще мога ли да ползвам същите си приложения и същия начин на работа. Трябва ми нещо близко, чета из нета и стигам все до Ubuntu.

Така, за какво си ползвам уина вкъщи:
- сканиране на файлове - VueScan
- работа с графични обекти - Photoshop (тук предполагам ще ми е нужна някаква виртуализация)
- MS Office - ползвал съм и OpenOffice, мисля, че тук е решен проблема
- KMPlayer за гледане на филми и свързване с ТВ - HDMI, clone, extend и прехвърляне на екрана
- браузване, слушане на музика - AIMP3, WinAmp (за тях не съм проверявал, но сигурно имат и за Линукс)
- навигирането във файловата система, дялове на диска - 2, 3 и т.н. (разцъквал съм Ubuntu, и навигирането е малко странно или просто не съм свикнал)
- има ли графична инсталация на приложения? или само през терминала, инсталираните приложения мога ли да ги инсталирам по други директории или си отиват автоматично в някаква системна директория за приложенията?

Ако се сетя още нещо ще допълня. :)
« Последна редакция: Mar 07, 2014, 12:46 от dijon »
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Привет, мисля, че ще имаш сериозни проблеми в началото. Сканирането VueScan виждам има за Линукс версия, но има още доста програми за това. Photoshop тук идва големият проблем, няма за Линукс и нямам представа как работи под Wine (с това приложение се пускат уиндоуски приложения) има gimp и blender за работа с графични обекти, но дали ще се оправиш идея си нямам. Офиси бол Опън, Либре, Кингсофт..., браузване и музика бол точно тези двата ги няма. Всичко може да става с графична част както и през терминала. Всяка дистрибуции ще ти свърши работа пробвай и виж, коя ти е най-удобна - Ubuntu, Rosa, Fedora, OpenSuse, Mageia...
Активен

lunarvalley

• Гост
уффф... фотошоп та фотошоп

всеки трябва да си цъка картинките с фотошоп...

Освен, ако не си професионален графичен дизайнер (и си инвестирал време и пари във фотошоп), GIMP ще ти свърши отлична работа за всичко.
Активен

dijon

• Участници
    • Профил
Благодаря за отговора, а с видеото как стоят нещата? Телевизори, HDMI? Там предполагам щом видео картата позволява, няма да има ядове.

Иначе сега ще разгледам скрийнове и какво говорят хората за другите освен Ubuntu.
Активен

lunarvalley

• Гост
Активен

dijon

• Участници
    • Профил
OpenSuse ми изглежда добре за сега.

И един важен въпрос - драйвери ще ми трябват ли? Видео, чипсети? Че в сайта на производителя не виждам да има за моята машина.
Активен

lunarvalley

• Гост
какво ти е видеото?
Активен

dijon

• Участници
    • Профил
Вградено, Intel 3100 май да беше.
Активен

lunarvalley

• Гост
най-вероятно няма да имаш проблеми
Активен

PaperNick

• Напреднали
  • Публикации: 295
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Направо пусни едно Live USB и виж дали всичко работи, така няма да се налага да гадаеш.

Препоръчвам ти да пробваш Xubuntu, защото е много лека дистрибуция и можеш да я нагласиш както желаеш:
 - Като Windows
 - Като Mac

В момента използвам Firefox, Skype, Gimp и VLC. Рам паметта стабилно се държи около 714 MB

Сега като се замисля, би било по-добре да изчакаш до Април месец, защото тогава излизат новите версии - 14.04. Поддръжката на Ubuntu 14.04 ще е до 2019, а на Xubuntu 14.04 до 2017. Ако пък нямаш търпение, грабвай нещо и инсталирай!
« Последна редакция: Mar 07, 2014, 14:29 от PaperNick »
Активен

Practice

dijon

• Участници
    • Профил
Благодаря за идеята с Live USB.

А защо точно 14.04, не може ли да се ъпдейтва с излизането на нови версии или всеки път се прави нова инсталация?
Активен

PaperNick

• Напреднали
  • Публикации: 295
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Ами 14.04 е с най-дълъг период на поддръжка (3 или 5 години). Другите версии (като 13.10) са с период на поддръжка 9 месеца, което означава че след този период ще трябва да надградиш.

Аз лично мисля, че ще е по-добре да инсталираш на чисто, защото понякога се получават проблеми заради различните версии и при надграждане, някои пакети могат да се счупят. Надграждал съм два пъти и то безуспешно. След рестарт, ОС-ма не искаше да зареди - стоеше с черен екран и това е... (надявам се, че от 12.10 насам няма такива проблеми).

Не знам кое от двете е по-доброто, затова те оставям да прецениш сам.
Успех!
« Последна редакция: Mar 07, 2014, 15:13 от PaperNick »
Активен

Practice

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Хубаво си почнал потребностите, но не е зле да напишеш нещо и за хардуера с който разполагаш.
Добре си се насочил и към Ubuntu. Тя е стабилна дистрибуция с най- дългата поддръжка след CENT OS.
LTS версиите на 12.04 и 14.04 ще са с поддръжка 5г., като Canonical никога досега не са изключвали хранилищата за по- малко от две години след обявената дата на край на поддръжката.
Стандартната графична среда Unity не се възприема добре от всички, включително от мен.
Но, можеш да използваш Xubuntu (с Xfce), където имаш възможност да пренаредиш графичната среда по всевъзможен начин, Lubuntu (с леката Lxde) и Kubuntu ( с KDE).
Ето примерни вариации на Xfce
http://s19.postimg.org/v9s0r65kh/ubuntu14_04_2.png
http://s19.postimg.org/7lwa0zhdf/xfwm4orange.png
http://s19.postimg.org/am9tett4h/ubuntuxfceplank.png
А, това е класическо Lubuntu
http://s19.postimg.org/xanfmyu2b/2013_10_06_095844_1366x768_scrot.png
Изборът на графична среда зависи не само от личните предпочитания, но и от възможностите на хардуера.
Относно приложенията, достъпни само под Windows - ще трябва да ползваш Wine.
MSOffice едва ли ще ти трябва, защото Libreoffice е изключително добър офис пакет.
http://s19.postimg.org/fknth42pf/libreoffice.png
Относно игрите - вместо да ползваш емулатори, можеш да инсталираш Steam и да си купиш няколко игри. Продават се на промоция за по 5 евро (имам предвид игри от типа на counter strike).
За интернет и мултимедия има стотици приложения, така, че там проблеми няма да имаш. Скайпа е наличен в хранилищата.
Относно инсталацията на програми - терминалът е само опция. Има няколко графични мениджъра на пакети, които можеш да ползваш.
Относно надгражданията - досега неуспешно не съм имал, а съм правил десетки. Но, след, като ще инсталираш за първи път направо си слагай LTS версия начисто.
Ако сложиш Debian базираната версия на Linux Mint, изобщо няма да ти се наложи да надграждаш никога до нова версия. Тази версия е Rolling Release (непрекъснато обновяваща се).
http://www.linuxmint.com/download_lmde.php
Дали ще ползваш като графична среда Cinnamon (Gnome3), или MATE (клон на Gnome2), и дали ще бъде 32 или 64 битова е, както вече писах,  въпрос на лични предпочитания и възможности на хардуера.
« Последна редакция: Mar 07, 2014, 18:49 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

dijon

• Участници
    • Профил
cybercop, благодаря ви за изчерпателния отговор.

Хардуера, с който разполагам:

Intel® Core™2 Duo Processor T5750 (2M Cache, 2.00 GHz, 667 MHz FSB)
Video: Intel GMA X3100
3gb ram, ddr2

Последен въпрос - какво тегля оттук? - http://xubuntu.org/getxubuntu/
32 или 64 битовата версия (процесора ми е 64 битов, но все пак е старичък)? И това Xfce допълнително ли се инсталира или заедно с инсталацията идва?
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7525
    • Профил
Теглиш за 64, xfce е включено. Инсталираш и  имаш завършена работна среда, с всичко необходимо.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Windows XP i LInux
Настройка на програми
DJSlavchik 1 8404 Последна публикация Oct 29, 2002, 20:24
от Tonych
За Windows-ките файлове под Linux
Настройка на програми
ext6 4 9526 Последна публикация Dec 31, 2008, 07:30
от satir
ot windows kam linux!
Настройка на програми
detelin 3 7516 Последна публикация May 28, 2003, 19:15
от detelin
windows i linux
Настройка на програми
aragorn 4 6995 Последна публикация Oct 12, 2003, 19:06
от paveldikov
Dual boot Linux and Windows XP (Linux installed first) ПРОБЛЕМ !!!
Настройка на програми
XaMeLeOnA 36 49137 Последна публикация Nov 06, 2011, 02:58
от Compare