Автор Тема: Нещо ми кешира яко рам  (Прочетена 7262 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Нещо ми кешира яко рам
« Отговор #30 -: Mar 21, 2014, 15:39 »
Имам голямо съмнение, че това яко кеширане на рам идва от МySQL-а и не съм съвсем сигурен, но май започна след като инсталирах E-Groupware! Едната виртуалка на която е инсталиран ми е работен файлов сървър на мрежа зад рутер, а другата е същата, но за експерименти и е закачена директно към другото ми външно ИП.
Дали може да се настрои това кеширане и къде да търся настройка? В настройките на бд сървъра или в настройките на Е-гроупуаре?
Активен

pennywise

• Гост
« Отговор #31 -: Mar 21, 2014, 18:01 »
Кеширането не би трябвало да те притеснява и да те бави, според мен е swap-нето за това ти казах да го намалиш. На мен например ми кешира много рам като пусна rsync.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #32 -: Mar 22, 2014, 00:32 »
Мдам, swap-ването е истинския проблем, а кеширането е просто нещо което става между другото. Всичко се решава с повече RAM и по-малко swappiness. В случаят в който има достатъчно малко RAM и няма накъде да се мърда, единственото което може да се направи е да се увеличи swap-а, поне бруталията с ваденето на страници от swap-а докато kswapd тика вътре по-отдавна достъпваните, ще е малко по-малко жестока.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #33 -: Mar 22, 2014, 01:26 »
И стигаме пак до моето мнение по-нагоре, че ти е малко RAM-a
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #34 -: Mar 22, 2014, 01:43 »
И стигаме пак до моето мнение по-нагоре, че ти е малко RAM-a

Джет, за тези нужди 2ГБ рам, ако е малко, то по-добре да си връщам към молиФа и тефтера!
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #35 -: Mar 22, 2014, 01:48 »
Не задължително, това си зависи от workload-а и swappiness-а. Десктоп машината ми има 8GB RAM ама и там като оставя браузър с 30 таба за една вечер и сутринта тръгна да ровя, почва познатото чагъртане по диска (браузъра с 2-3GB използвана памет, стотина-сто и петдесет MB от тях - в swap-а). Не е кой знае какво и го преживявам. Прекалено нисък swappiness има други негативни моменти, които за десктоп цели се усещат - като например искам да отворя файл в директория с много файлове и понеже dentry-тата й не са кеширани, чакам кретенията да изчете всичко и да си хареса иконките и да ги зареди пак от някакво некеширано място - визуално дразни, макар че това не е пряко следствие от проблема - ако никога не съм отварял тази папка, ще стане същото. Но пак си дразни, може да е ирационално, но swap-ването може да подобри латентността - просто защото статистически има памет, която достъпваш рядко, но кешовете да ги достъпваш често. Много е трудно да кажеш какво точно трябва да се случи, защото си зависи от workload-а.

Когато нямаш особено много памет обаче, тогава в повечето случаи е по-добре да намалиш swappiness-а, не за друго, а защото неудобствата от pageout/pagein-ването започват доста да надвишават неудобствата от това че някакви изчетени блокове от диска не са останали кеширани.
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #36 -: Mar 22, 2014, 02:02 »

Джет, за тези нужди 2ГБ рам, ако е малко, то по-добре да си връщам към молиФа и тефтера!
Приятелю ти ли не разбираш или аз не обяснявам, само факта че си със 64 бит ОС и 2ГБ рам значи че все едно търкаляш 32бит ОС с 1ГБ рам.
Ха сега ми кажи как ще се държи 32 бит ОС със 1ГБ и:
Освен нормалните десктоп приложения има инсталирани и Апач, ПХП, MySQL, постфикс, самба и други такива с които експериментирам.
Онази статийка дето ти постнах линка хвърли ли и едно око?
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #37 -: Mar 22, 2014, 02:13 »
Цитат
Приятелю ти ли не разбираш или аз не обяснявам, само факта че си със 64 бит ОС и 2ГБ рам значи че все едно търкаляш 32бит ОС с 1ГБ рам.

Да ако всичко което се пази в паметта са указатели :)

Но наистина 2GB за виртуална машина която ползваш за десктоп цели там (браузване примерно) е доста нелепо..успех с това :)
Активен

pennywise

• Гост
« Отговор #38 -: Mar 22, 2014, 03:52 »
Да ти споделя само за статистиката, че на моята машина с Убунту 13.10 пак с апаче,пхп, скл, скайп и браузър с 8 таба съм на 1.8гб в момента. Като отворя още три таба и минавам 2гб. Ако взема да пусна музика, другия браузър, някой текстов редактор не ми се мисли, особено ако е нещо като NetBeans.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #39 -: Mar 22, 2014, 12:16 »
Цитат

Да ако всичко което се пази в паметта са указатели :)

Но наистина 2GB за виртуална машина която ползваш за десктоп цели там (браузване примерно) е доста нелепо..успех с това :)

Гейт, проблема не е в това дали стига или не стига рама, а когато стартира системата е 300+ МБ рам и както си стои започва да кешира и да се вдига почти до край и като се заеме и стартирам хрома, стартира много бавно. Много бавно зарежда началната страница гугъл.бг и като раздвижа още няколко таба, стартирам и ФФ, пак така със зор и се оправя и пада на под 1000 и като ги затворя всичките си пада пак на 300-400 и пак започва да расте и пак със същата процедура се освобождава.

С 1ГБ рам имам чувството, че се държи по-добре!
Активен

d0ni

• Напреднали
  • Публикации: 183
    • Профил
« Отговор #40 -: Mar 22, 2014, 12:27 »
На мен например ми кешира много рам като пусна rsync.

Това се оправя като ползваш nocache примерно (https://github.com/Feh/nocache) - задаваш на всеки отворен файл да не се кешира от OS-а и така разни бекъпи няма да ти пълнят кеша с глупости.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #41 -: Mar 22, 2014, 13:11 »
Мамицата му! Със спрян MySQL същата работа! Рама се пълни на макс и като стартирам хрома и пада 550МБ и като го затворя пада 250-80 и пак тръгва на горе и за 15 минути стига до 1,7 от 2!
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #42 -: Mar 22, 2014, 15:43 »
Това започва да придобива малко комични пропорции :)

Ми недей да пускаш никакви браузъри, никакви sql сървъри, направо го стартирай на runlevel 1 и ще забележиш една мистерия - пак паметта ще се утилизира след време с кеширани неща. Просто защото това е начина по който работи линукс.

Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #43 -: Mar 22, 2014, 16:52 »
може би, пък, ако мине на Gentoo да тръгнат нещата по-бърже?  ;D
Активен

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил