Автор Тема: Създаване на стартиращ FDD  (Прочетена 1473 пъти)

hao123

• Напреднали
  • Публикации: 166
  • Distribution: Ubuntu 12.04LTS; Kubuntu 13.04
  • Window Manager: GNOME; KDE
    • Профил
Създаване на стартиращ FDD
« -: Apr 22, 2014, 19:22 »
Здравейте, аз използвам на лаптопа си "Kubuntu 13.10". Обаче се появи нова версия (с дълготрайна поддръжка) "Kubuntu 14.04 LTS" и искам да премина на нея. Преди време се пробвах с надграждания, но уви не успях да се надградя и омазах страхотно нещата. Тогава се пробвах да мина от "Kubuntu 13.04" на "Kubuntu 13.10". Затова смятам, че надграждането е паянтова работа. :@
Сега се опитвам да премина на последната версия като си преинсталирам компа, но нещо ISO не желае да се запише на флашката ми. 10 пъти я форматирах, но полза няма. Заповядайте снимка. :/
Ще се радвам ако някой (който разбира) удари едно рамо.  [_]3
Активен

И преди и сега, "Ubuntu 10.10" е на върха! ;)
http://releases.ubuntu.com/10.10/ubuntu-10.10-desktop-i386.iso

korea60

• Напреднали
  • Публикации: 189
    • Профил
Re: Създаване на стартиращ FDD
« Отговор #1 -: Apr 22, 2014, 19:47 »
Сега почти не съм сигурен, но пробваи това:
fdisk /dev/sda - Виждаш каде ти е флашката
mkfs -t vfat /dev/sda1  - форматираш флашката във фат рормат, където сда1 е твоята флашка.
И пробваш пак.
Операциите ги правиш като рут, несъм сигурен за командите, но би трябвало да стане и с cfdisk ако искаш.
Активен

hao123

• Напреднали
  • Публикации: 166
  • Distribution: Ubuntu 12.04LTS; Kubuntu 13.04
  • Window Manager: GNOME; KDE
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 22, 2014, 19:58 »
При мен нещата са малко по-оплетени, защото аз съм с 2 операционни системи- майка ми използва "Windows 7 Ultimate", а аз използвам "Linux Kubuntu 13.10" и имам хиляда дяла.
Флашката ми е във FAT формат и не става (пробвал съм неколкократно).
Активен

И преди и сега, "Ubuntu 10.10" е на върха! ;)
http://releases.ubuntu.com/10.10/ubuntu-10.10-desktop-i386.iso

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 22, 2014, 20:19 »
Upgrade-а трябва да мине успешно, следвай стъпките http://www.tecmint.com/upgrade-ubuntu-to-14-04/
Активен

malin

• Гост
« Отговор #4 -: Apr 22, 2014, 20:35 »
И какво ще стане/ще се обърка ако се ползва unetbootin , а не подразбиращата програма за флашка ( версията от сайта обаче , ще е нужно p7zip-full за да работи , навярно го има инсталирано ).
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3170
    • Профил
« Отговор #5 -: Apr 23, 2014, 09:34 »
извън темата: Има две теми в момента във форума, в които (сравнително) начинаещи ползватели на Линукс питат за конкретни техни проблеми. Във всички останали теми, "старите линуксари" във форума си чешат езиците. И между другото, понеже тези новаци си позволили да ги прекъснат, "фърлили" по едно мнение в двете теми, я за правописа, я за нещо друго... или пък за непоискан съвет.
Добре дошли нови потребители на Линукс!
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7502
    • Профил
« Отговор #6 -: Apr 23, 2014, 11:47 »
Дръпни си Unetbootin от сайта му, направи го стартиращ се файл, пъхни флашката, монтирай я, пусни Unetbootin, избери USB-to и тури точка срещу Diskimage, намери си файла и пускни да бачка. Ако не стане пробвай с това http://live.learnfree.eu/ . Ако не стане:
пъхаш флашката, намираш кое устройство е с това

sudo fdisk -l

ще ти покаже всички масиви, ти виж там кое е флашката и ако е например /dev/sdb или /dev/sdc. Премести си ISO-то в home, за де си спестиш писането и мяташ файла на флашката така:

sudo dd if=file.iso of=/dev/sdb   , ако флашката ти е /dev/sdb

Гледай буквите да не земеш да затриеш некой друг диск, ако имаш повече от един. Също внимавай със самата команда

if е източника - iso файла , а of е къде ще го пратиш

Това гледай да не объркаш, че тая команда я наричат  disk destroyer

п.п. След забележка за пропуснато sudo пред командите го добавих. Дано не съм объркал питащия. Без админски права, тея команди няма да се изпълнят и sudo прави точно това. Като пита за паролата и я пишеш, няма да се изписват звездички на мястото на паролата. Няма да се изписва нищо.
« Последна редакция: Apr 23, 2014, 21:42 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

malin

• Гост
« Отговор #7 -: Apr 23, 2014, 19:02 »
fdisk -l и dd .... без sudo отпред ще стане ли , дано не опре до това .@laskov много точно го е казал .
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7502
    • Профил
« Отговор #8 -: Apr 23, 2014, 21:40 »
Прав си, няма да стане без  sudo пред командите. Бяха написал преди това да се пусне за постоянно със sudo -s като администратор, но го изтрих, щото не е особено безопасно, ако не си наясно кво точно правиш. И командите си останаха без sudo::)
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.