Автор Тема: Въпрос относно ядро  (Прочетена 1948 пъти)

liubo1

• Напреднали
  • Публикации: 83
    • Профил
Въпрос относно ядро
« -: Aug 12, 2014, 18:50 »
Здравейте! Искам да си махна последното и предпоследното ядро(3.13.0-32/33/последното,днес инсталирано/) и да си върна стоковото което беше 3.13.0-24. Искам да направя така, защото забелязах че ми държи по-високи градуси. Това как трябва да стане? Аз мисля да деинсталирам/mark for complete removal/ от Synaptic двете ядра които искам да разкарам, но дали после ще буутне без проблем и без допълнителна намеса, от 3.13.0-24? В момента температурата на ХДД е 44 градуса, процесорите са по 51 и 52 а преди харда беше 26/38 зависи от натоварването предполагам, а процесорите по 46 градуса.

Линукс Mint 17 Mate
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Re: Въпрос относно ядро
« Отговор #1 -: Aug 12, 2014, 19:17 »
Не си струва, да ги махаш, за няколко градуса. Преди да стартира os-а в GRUB може да си избереш кое да е от инсталираните вече ядра, ако изчезва за много кратко време, трябва да го промениш с Grub customizer, може би, или виж по-добре за Минт, екранът да остава 10-на секунди да имаш време да направиш нормален избор.
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 12, 2014, 19:39 »
Grub Customizer /много полезен инструмет/ трябва да го компилира от сорса, докато satrupmanager го има в източниците на пакети, а с него може да избере, кое ядро да стартира. то... за да деинсталираш ядро не трябва системата да е стартирала от него, така че, при всички случаи трябва да стартираш ядрото, което желаеш да остане. все пак, за всеки случай, аз имам поне две ядра на системата. не знам, кога, кое ще се скапе :)
Активен

liubo1

• Напреднали
  • Публикации: 83
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 13, 2014, 11:17 »
Благодаря Ви! Сега като гледам си държи 46 градуса на процесорите и 27 на харда. Вчера беше много топло и може би заради това е бил дигнал температурите. За сега мисля да си карам с последното ядро пък ще видим. Поздрави!
Активен