Автор Тема: Двуядрен или двупроцесорен сървър?  (Прочетена 3425 пъти)

bILLY

• Напреднали
  • Публикации: 159
  • Distribution: Red Hat 7
  • Window Manager: Windows 10
    • Профил
Здравейте, като за нова година, реших да си подаря един нов сървър, който ще е за уеб главно. Обачесе чудя, кое е по-добре ? Двуядрен или Двупроцесорен ? Примерно двуядрен на 2,8 или двупроцесорен на 1,4 ? Това което искам е да "мели" php кода :D

« Последна редакция: Dec 28, 2014, 08:37 от bILLY »
Активен

"UNIX is like sex: If you don't know it, you don't miss it. But if you know it, you'll need it!"
Lars Eilebrecht

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Re: Двуядрен или двупроцесорен сървър?
« Отговор #1 -: Dec 28, 2014, 10:35 »
двуядрен на 2,8

Дестопските дъна/чипсети подържат само многоядрени процесори и са само с един сокет. А сърверските чипсети/дъна подържат и повече сокети. Като на всеки сокет може да сложиш многоядрен процесор.

А и съвет. За сървер търси процесор с колкото се може по малка мощност - има ги всякакви (не става дума за Мhz а за топлинна мощност). Различават се по степинга.
« Последна редакция: Dec 28, 2014, 10:41 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

wfw

• Напреднали
  • Публикации: 249
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: none
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 28, 2014, 11:28 »
Така написано ми се струва, че ще вземаш нещо втора употреба. Също ми се струва, че ще е доста старо това желязо...

При уеб приложенията, често процесорът тясното място. Не казваш нищо колко посещения очакваш, имаш ли текуща машина, която ти идва слаба.

Ако ще тестваш нещо вкъщи, има супер леки машини, които консумират 40-50 вата, пасивно охлаждане, но не стават за сериозно натоварване. Плюса е, че харчат много малко ток, не заемат място и не вдигат шум.

Иначе в нета има много сухи тестове на процесори, можеш да съпоставиш въпросните два процесора. Тактовата честота не е основния показател за бързодействие, може по-бавния процесор да има 12МБ Л2/Л3 кеш, а по-бързия да има 256-512К, което е съществено...
Активен

bILLY

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 28, 2014, 14:31 »
Ами да, на второ ще е. Ми не очаквам някакви посещения, имам текуща машина Intel 2,4Ghz, 768 RAM, 80GB ATA и ми се струва слаба, не говоря за натоварвания, а просто слаба. Не е така както да зареждаш от някой хостинг. Ясно е, че не мога да достигна техните коооперативни сървъри, които хостват по 1000 сайта. Ще тествам нещо вкъщи. А какви са тези леки машини по 40-50 вата, защото съм зарибен и на подобен тип сървърни устройства. Гледах едно Raspberry P и много ме зариби, но честно не знам за какво може да се ползва. Да кажем, че имам 10-20 сайта и не ми се плаща за хостинг + желанието ми да си направя собствен такъв за себе си и нещата се покриват. А и не искам да разчитам на безплатните, защото при тях има много ограничения и те "резват" без да те питат, дори и данните после не можеш да си вземеш. Ми нещо което да обслужва бързо. Затова се чудех двупроцесорен или двуядрен.

пс. Макар, че сегашния настолен едноядрен Intel на 2,4GHz с varnish, apc и memcache се справя доста добре при обработката на php, но искам още бързина. С една идея повече. И не знам .. Въпроса не е в голямото натоварване, въпроса е в бързия сервиз. Значи за 24 часа има няма 200МБ трафик - няма никакво натоварване.
« Последна редакция: Dec 28, 2014, 14:35 от bILLY »
Активен

"UNIX is like sex: If you don't know it, you don't miss it. But if you know it, you'll need it!"
Lars Eilebrecht

wfw

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 28, 2014, 16:46 »
Има машини с ниска консумация от типа на Intel Atom D525, двуядрени на 1.8ГХз. Процесора има консумация 13 вата, ползват SODIMM памети най-често, за да са минимални размерите.
Обаче предполагам, че няма да ти се впишат в бюджета, защото дъно супермикро + процесора е от порядъка на 250 долара, а цяла машина ще излезе към 500 долара. От гледна точка на цена/производителност не е много рентабилно...

За по-голяма производителност на уеб сайтове, може да заложиш на по-бързи дискове + повече РАМ за кеширане. Т.е. като избираш втората ръка, гледай да вземеш машина с 10К оборота дискове, ако имаш избор. После е малко шибано със смяната на дисковете, но в е-бей има по 5-10 долара от малките бързи дискове.

Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 28, 2014, 17:38 »
Има машини с ниска консумация от типа на Intel Atom D525, двуядрени на 1.8ГХз.

За нищо не стават. Случайно гледах един сайт на dedicated hosting на така машина. Амо то wordpress въобще не можеше да върви. А собственика му постоянно се оплакваше от лагване.
Не можах да разбера от провайдера ли беше или от машината но съмненията за атома си останаха.

PHP-то тръгва много бързо - става много пъргаво ако си го компилирш ти и изхвърлиш всички модули дето не ти трябват. Остават само 4-5. bcmath, mysql, pcre и разни такива.
« Последна редакция: Dec 28, 2014, 17:41 от Naka »
Активен

kierenski

• Напреднали
  • Публикации: 92
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 28, 2014, 17:55 »
Intel Pentium Dual-Core G3220 3GHz LGA1150 Процесори = около 110лв
GIGABYTE GA-B85M-DS3H Дънни платки = около 130лв
Kingston 4GB DDR3 1333MHz HX313C9F/4 = около 75лв модула = 2x75 = 150лв
Cooler Master X Dream i117 RR-X117-18FP-R1)  = около 20 лв
Inter-Tech Energon 550W EPS-550 = около 55лв
 Western Digital Purple 1TB 64MB SATA3 WD10PURX  = около 110лв модула = 2x110 = 220лв

това е читава евтина конфигурация за начало с възможност за разширение на паметта и дискове само за около 680лв, под това няма смисъл да се започва със собствен сървър (всички модули съм ги тествал поотделно и са доста стабилни за целта и не харчат много ток).

Ако желаеш някой друг модул извън посочените ми пиши и ще ти препоръчам друг.

п.п. Ако желаеш да пускаш мултимедия бих ти препоръчал да сложиш процесор Core i3 или Core i7, като имаш в предвид че Xeon серията се справят най-добре със сървърни задачи и за такъв процесор ще ти трябва и по-скъпо дъно и памет.

« Последна редакция: Dec 28, 2014, 18:23 от kierenski »
Активен

wfw

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 28, 2014, 20:13 »
Нака, зависи от натоварването, ако има 5 заявки, ще върви на всичко, дори на мобилния ми телефон.

Иначе нещо нискобюджетно:

HP ProLiant DL380 G5 Rack Mount 2U
Intel Xeon Dual-Core 5140 2330Mhz 4MB
4096Mb FB-DIMM DDR2 ECC
2 бр. 72 GB 10000 rpm SAS 2.5"
Slim DVD LAN 2x 10/100/1000
PSU 2x 1000W

275 леа

Или същата конфигурация с 4 диска по 36ГБ да си спретнеш РАИД10 за 10 лева отгоре..
Активен

bILLY

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 28, 2014, 21:17 »
Да, направи ми впечатление, че  Xeon-ките са често срещани, като сървърни процесори.

пс. иначе явно в крайна сметка само ще си ъпгрейдна стария :)
« Последна редакция: Dec 29, 2014, 03:14 от bILLY »
Активен

Lars Eilebrecht

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 29, 2014, 10:29 »
А според мен Заявки и натоварвания въобще не са проблем. По скоро проблем е латентността - колко бързо може ПХП-то да изплюе страницата - а това пряко зависи от бързината на процесора (едното коре). Когато латентността е гадна и страницата се изплюва бавно а това се отчита от Гоогле бот-а и от другите спайдери и влияе силно на позицията на сайта в търсачките.

Незнам защо всеки си мисли че ще трябва да обслужва страшно много заявки. Но реалността е съвсем друга.

Нов сайт/блог или специализирана страница - от която болшинството хора въобще не се интересуват или не го разбират - прави средно само до 30 уникални посещения дневно!!!

Не си мислете че като пуснете сайт веднага ще ви удари вълна от трафик, няма такова нещо. но даже и след 10-тина години трафика пак ще си остане същият.
Да споделя моите наблюдения. Подържам един сайт. В добрите години засичах средно около 1800-2000 уникални посещения на ден. Tова e малко повече над средното равнище. Тогава в най- натовареното време гледах логовете на апачито и пиковия трафик беше средно около 1 посещение на секунда. Е това много ли е за натоварване на сървер - 1посещение/секунда. Абсолютно нищo! А през другото време може и на 5 минути да не дойде посещение.

Та така. Ако ли пък някой го огрее щаститето да  прави повече от 10 000-20 000 уникални посещения дневно то тогава въпросът за хардуер и финанси въобще няма да е проблем. Щом може да прави по 20 000 посещения веднага ще си избие парите. Я чрез реклами я чрез други методи.

Като цяло посещениятa не зависят нито от вас нито от хардуера а само от областта в която е насочен сайта.
Ако е нещо дето много хора се интересуват - новини,секс,спорт,политика,торенти,филми, пирантела, джижи биджи, тинейджърски работи - ще има много много посещения.

Ако е нещо специализирано, акедемични работи, наука, На Гейта сайта ;) и 30 посещения на ден няма да направи.

« Последна редакция: Dec 29, 2014, 10:42 от Naka »
Активен

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 29, 2014, 10:56 »
Не само колко бързо PHP ще изплюе резултата, а и колко бързо mysql ще му върне резултата :)
При мен има WP със таблица postmeta, която съдържа 6,705,472 записа. При един сървър нещата са катастрофални :) Сега има един, който търкаля web и два mysql, като се репликират, а WP работи през HyperDB и да ти кажа чувствителна е разликата  [_]3 Но така или инак ресурсите се управляват, като имаш читаво написан код. Ако имаш кофти mysql заявки и кофти нормализирани таблици с счупени идекси, нещата ще са катастрофа и при 100 сървъра. Но добре е да се помисли и за дискове. Аз не знам сайт, който да не ползва някаква база данни днешно време, а с SSD или SAS нещата стоят драстично по добре.
« Последна редакция: Dec 29, 2014, 11:06 от runtime »
Активен

bILLY

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 29, 2014, 11:14 »
Снощи смених процесора на текущата машина и се усеща, че "изплюва" пхп кода сравнително по-бързо, поне с 1/5-та по-бързо от стария, което ме задоволява донякъде, дори и на апаче бенч показва по-добри резултати, но винаги може и още де (викам си "ех, че не беше двуядрен >:D"). А главно говорех за латентността, наистина искам да я намаля колкото се може повече. Знам, че комплексно и зависи от много показатели, като: рам, свързаност на дисковете ата/сата/раид, дори и от вида на диска, ако е ссд още по-добре, но в момента съм се фокусирал главно върху процесора. Та замяната беше:

от Intel Celeron 2.40 GHz, 400 MHz FSB, 128 KB cache, Northwood

на Intel Pentium 4 3.06 GHz, 533 MHz FSB, 1024 KB cache, Prescott

нали преди това погледнах съвместимите процесори с дънната ми платка в този лист ASRock P4i45E. От който очевидно се забелязва, че P4-ките с 1024кб кеш са моделите с Prescott ядро, а на едно друго място, един друг човек се измайтапи, че "навремето му викали PresHOT". И като се погледне по-подробно Prescott са малко повече ватове, греят повече и консумират повечко  ....

Тактовата честота не е основния показател за бързодействие, може по-бавния процесор да има 12МБ Л2/Л3 кеш, а по-бързия да има 256-512К, което е съществено...

А и съвет. За сървер търси процесор с колкото се може по малка мощност - има ги всякакви (не става дума за Мhz а за топлинна мощност).

как да стане хем с повече кеш и хем с по-малко ватове ? Май е невъзможно понеже вървят ръка за ръка.

И да сървъра изобщо не се натоварва, никой не ги гледа тия сайтове, но пък искам поне да зареждат като хората с минимум латентност.
« Последна редакция: Dec 29, 2014, 11:18 от bILLY »
Активен

Lars Eilebrecht

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Dec 29, 2014, 12:00 »
А и съвет. За сървер търси процесор с колкото се може по малка мощност - има ги всякакви (не става дума за Мhz а за топлинна мощност).
как да стане хем с повече кеш и хем с по-малко ватове ? Май е невъзможно понеже вървят ръка за ръка.
Има. Един и същи процесор или подбен процесор на същата честота и кеш може да има различни модификации. Различието идва от малко по-различна технология на кристала и по различни захранващи напрежения - Гледай Степинга (втората колона)

Ето ти пример: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Pentium_4_microprocessors#Prescott_.2890.C2.A0nm.29_2

Pentium 4 HT 3.2E/S478       3.20 GHz  1024 KB - 89 W
Pentium 4 HT 3.2F/LGA775   3.20 GHz  1024 KB - 103W
Pentium 4 HT 540/LGA775     3.20 GHz  1024 KB  -84W

Например в този случай и ако дъното е LGA775 аз бих избрал някой от следните процесори: SL9C6, SL8PR, SL8J2

че даже и още по хубави има Prescott 2M на --84W с 2MB кеш SL7Z8 (N0)
че даже и такъв на  3.4 има  >:D
« Последна редакция: Dec 29, 2014, 12:21 от Naka »
Активен