Снощи смених процесора на текущата машина и се усеща, че "изплюва" пхп кода сравнително по-бързо, поне с 1/5-та по-бързо от стария, което ме задоволява донякъде, дори и на апаче бенч показва по-добри резултати, но винаги може и още де (викам си "ех, че не беше двуядрен

"). А главно говорех за латентността, наистина искам да я намаля колкото се може повече. Знам, че комплексно и зависи от много показатели, като: рам, свързаност на дисковете ата/сата/раид, дори и от вида на диска, ако е ссд още по-добре, но в момента съм се фокусирал главно върху процесора. Та замяната беше:
от Intel Celeron 2.40 GHz, 400 MHz FSB, 128 KB cache, Northwood
на Intel Pentium 4 3.06 GHz, 533 MHz FSB, 1024 KB cache, Prescott
нали преди това погледнах съвместимите процесори с дънната ми платка в този лист
ASRock P4i45E. От който очевидно се забелязва, че P4-ките с 1024кб кеш са моделите с Prescott ядро, а на едно друго място, един друг човек се измайтапи, че "навремето му викали PresHOT". И като се погледне по-подробно Prescott са малко повече ватове, греят повече и консумират повечко ....
Тактовата честота не е основния показател за бързодействие, може по-бавния процесор да има 12МБ Л2/Л3 кеш, а по-бързия да има 256-512К, което е съществено...
А и съвет. За сървер търси процесор с колкото се може по малка мощност - има ги всякакви (не става дума за Мhz а за топлинна мощност).
как да стане хем с повече кеш и хем с по-малко ватове ? Май е невъзможно понеже вървят ръка за ръка.
И да сървъра изобщо не се натоварва, никой не ги гледа тия сайтове, но пък искам поне да зареждат като хората с минимум латентност.